Blogolj!

A Pingvinek is tudnak repülni

Doug Glatt

Semmiféle biológiai szenzációról nincs szó, csupán arról, hogy az NHL kétszeres címvédője visszatért a Stanely-kupa várományosok radarjára.

Fotó: NHL.com

Ha ez a poszt két hónappal ezelőtt íródik, vélhetően arról szólt volna, hogy az NHL címvédője milyen pocsék szezont fut. Felsorakoztattam volna az érveimet amellett, hogy miért nem fognak rájátszásba jutni és talán még azt is megkockáztattam volna, hogy totyogó tipegőknek, ne adj Isten, táncoló talpaknak nevezzem őket. Két hónap alatt nagyot fordult a világ, a Pittsburgh Penguins alaposan összeszedte magát, átvette a vezetést a Metropolitan divízióban és mostanában jégbe gyalulnak mindenkit, aki csak egy kicsit is nem figyel oda, vagy ha csak szimplán jégre lép ellenük.

A Pens 2018-ban lejátszott huszonhárom meccséből tizenhetet megnyert, csupán négyszer kapott ki - plusz egyszer szétlövésben -, 90 gólt lőttek, 52-t kaptak. A kapott gólok száma még mindig nem kevés - most összesen 181 benyelt korongnál járnak-, de ha megnézzük a jelenleg rájátszás helyen álló divízióriválisok teljesítményét - Washington 183, Philadelphia 175 -, akkor nem érheti szó a ház elejét.

A Pittsburghnek első 39 mérkőzésen mindössze 41 pontot sikerült összekaparnia, alig érték el a meccsenként szerzett egy pontos átlagot, azóta közel feleannyi mérkőzésen sikerült hellyel közel megduplázniuk pontjaik számát. December 29-én, amikor a Carolina Hurricanes otthonában lépett jégre a címvédő, a korong bedobása előtt a sportsclubstats.com statisztikákkal foglalkozó portál

17.4% esélyt adott a Pittsburghnek a rájátszás kiharcolására.

Azon a meccsen ráadásul ki is kaptak a Hurricanes-től, ami tovább rombolta esélyeiket 13.1%-ra. Most február 24-ét írunk, hogy, hogy nem, ismét a Carloina ellen lépett jégre a Penguins. Végeredmény? Kiütik a riválist 6-1-re, rájátszás esélyeik pedig 99.8 százalékosak. Hát erről beszélek, amikor azt mondom, nagyot fordult velük a világ. De mi történt?

Mindenekelőtt sikerült feljavulniuk, támadásban és védekezésben egyaránt. Harminckilenc lejátszott mérkőzés után 2.77 gólt szereztek átlagosan meccsenként, ami csak a 21. legjobb volt a ligában, most átlagosan 3.24 találatot helyeznek el az ellenfelek ketrecében és csak öt csapat van (Golden Knights, Lightning, Jets, Maple Leafs, Islanders), amelyik több gólt ütött eddig. A szezon első felében a Nick Bonino, Chris Kunitz és Matt Cullen távozásával keletkezett űrt képtelen volt betölteni a Penguins támadásban, mostanra viszont úgy tűnik, megtalálta a megoldást Sullivan mester a rések betöltésére, Derick Brassard megszerzésével pedig centerposzton is mélyítették a keretet.

A támadás mellett összeállt a védekezés is, két hónap alatt a meccsenként kapott 3.15 gólos átlagot letornázták 2.91-re és azt se feledjük, hogy bár Matt Murray kiváló szezont futott tavaly, akkor egy bizonyos Marc-André Felury várt bevetésre, ha nem ment a fiatal kapusnak, idén viszont a rutinos kanadai Vegasba költözött és sokszor nem volt megfelelő második opció Murray rossz formája esetén. A Pens első félszezonban mutatott szenvedéséhez hozzájárult az is, hogy nekik kell a legtöbb back-to-back meccset játszaniuk idén - szám szerint tizenkilenc alkalommal kell duplázniuk -, az első hat back-to-back során pedig minden második meccsét elveszítette a csapat, sőt, háromszor mindkettőt.

Örök érvényű klisé, hogy nem a szezon elején kell a legjobb formában játszanod, ha bajnoki címet akarsz nyerni és hol tudnák ezt jobban, ha nem épp Pittsburghben. Hat héttel az alapszakasz vége előtt pedig alig van olyan gárda, amelyik szívesen találkozna a címvédővel, amelyiknek idén is komoly esélye van a végső győzelem megszerzésére.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49051/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL,Pittsburgh Penguins
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?