Blogolj!

Nem lesz még egy 26-os New Jerseyben

Dorogi László

Szombat éjjel hivatalosan is a Devils halhatatlanjai közé emelkedett Patrik Elias, a franchise legendás "A sorának" cseh balszélsője.

Fotó: NHL.com

Húsz szezont töltött az NHL-ben, soha nem öltötte magára más csapat szerelését a New Jersey Devilsén kívül. A franchise történetében senki nem szerzett nála több pontot, gólt, vagy gólpasszt, egy szezonon belül begyűjtött 96 pontja szintén klubrekord. Senki nem lőtt több győztes találatot nála (79) a Devils színeiben, 2000-ben és 2003-ban pedig felülhetett a liga trónjára a Stanley-kupa elhódításával. Patrik Elias fantasztikus karriert tudhat maga mögött, szombat éjjel pedig hivatalosan is a Devils és az NHL halhatatlanjai közé emelkedett, amikor 26-os számú mezét visszavonultatta a New Jersey.

Patrik Elias az első csatár és az ötödik játékos a franchise történetében, akit ez a hatalmas megtiszteltetés ér. A feltörekvő cseh tehetséget az 1994-es draft 51. helyén választotta ki a piros-fekete gárda, Petr Sykora és Jason Arnott mellett tagja volt a legendás "A" sorként emlegetett csatártriónak, akik hatalmas szerepet játszottak a Devils 2000-es Stanley-kupa győzelmében, s bár egy évvel később is a fináléig kormányozták a csapat szekerét, ott végül hét meccsen alulmaradtak a Coloradóval szemben.

Fotó: NHL.com

Nem mindig volt könnyű dolga a szélvész gyors cseh hokisnak, a 2005/2006-os idényben 39 mérkőzést kellett kihagynia hepatitisz A vírus miatt, ám még ugyanennek az évnek a rájátszásában a tizedik NHL-játékossá vált, aki hat pontot tudott szerezni egy playoff meccsen. A következő idény előtt lejárt a szerződése a Devilsnél és szabadügynökké vált, s bár kapott ajánlatokat a Chicago Blackhawkstól és a Montreal Canadienstől is, végül szóban megegyezett az ősi rivális New York Rangersszel. A klubváltás az úgy nevezett `no-movement clause` miatt viszont kútba esett, ugyanis a Rangers general manegere, Glen Sather nem értett egyet a záradék által szabott feltételekkel. Végül a Devils hét évre szóló, 42 millió dolláros ajánlatát nem utasíthatta vissza és maradt New Jerseyben.

Az új szerződés megkötését, és Scott Stevens visszavonulását követően a Devils első európai jégkorongozóként csapatkapitányává nevezte ki. 2009-ben a világ legjobb cseh jégkorongozójának választották, amivel Jaromír Jagr négy éves uralkodásának vetett véget. A cseh válogatottban mindössze negyven mérkőzés jutott neki, de tagja volt a 2006-os torinói téli olimpián bronzérmet szerző együttesnek.

Fotó: NHL.com

Elias Scott Niedermayer, Scott Stevens, Ken Daneyko és Martin Brouder után az ötödik New Jersey Devils játékos, akinek visszavonultatták a mezét. A ceremónián részt vettek korábbi csapattársai, családja és barátai, egy harminc fős kontingens még Csehországból is elutazott a New York Islanders elleni mérkőzésre, hogy tanúja legyen a fantasztikus pillanatoknak.

Patrik Elias kétségtelenül a New Jersey Devils történetének egyik legjobb, ha nem a legjobb játékosa.

1240 mérkőzésen lépett jégre, amelyeken 1025 pontot (408 gólt és 617 gólpasszt) szerzett.

Miközben New Jerseyben egy újabb sikerkorszakban bíznak, mindenképpen leszögezhetjük: egy jó darabig nem lesz ilyen ikonikus alakja az Ördögöknek.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49100/pics/lead_800x600.jpeg
jégkorong,New Jersey Devils,NHL,Patrik Elias
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?