Blogolj!

Baseball-kisokos - A sportág és az MLB hőskora

Dorogi László

Bő három hét múlva startol a Major League Baseball következő szezonja, így itt a tökéletes idő arra, hogy elkezdjük megismerni ezt a különös, ám annál népszerűbb sportágat.

Néhány évvel ezelőtt összefutottam egy amerikai fickóval, akivel beszélgetésbe elegyedtem. Diskurzusunk során hogy, hogy nem, szóba kerültek az amerikai sportok, többek között a baseball is. Mondtam neki, személy szerint imádom az amerikai futballt, életem a jégkorong, rajongok az kosárlabdáért is, de valahogy a baseball sosem fogott meg igazán és elsősorban azért nem, mert nem értem a lényegét. A fickó erre csak annyit mondott, addig nem is fogom megérteni, amíg a tévében nézem, merthogy akkor látja át igazán az ember a csínját-bínját az amerikaiak egykori legkedveltebb sportjának, ha a helyszínen, a teljes játékteret átlátva követi figyelemmel. Nem véletlen, hogy az MLB a leglátogatottabb bajnokság a világon minden sportot és ligát figyelembe véve.

Március 29-én kezdetét veszi a Major League Baseball következő szezonja, és egyáltalán nem szeretnék szégyen szemre lemaradni a legizgalmasabb jelenetekről, épp ezért indul el a baseball-kisokos, amely remélhetőleg a szezonkezdetre nem csak engem, de az olvasót is felvértezi a megfelelő baseball-tudással. Ahhoz, hogy megértsük a játék lényegét, először meg kell ismernünk a történetét, elsőként a hőskorba pillantunk vissza.

Bár nehéz meghatározni a játék pontos eredetét, abban a legtöbb szakirodalom egyet ért, hogy a baseball a roundershez és a kriketthez hasonló, brit labdajátékon alapuló amerikai találmány, amelynek nevét már egy 1744-ben megjelent brit publikációban is megemlítették. A sportág első hivatalos szabálykönyvét 1845-ben jelentették meg, ezek voltak az úgynevezett Knickerbocker Szabályok, amelyek a mai játék szabályainak alapjait is lefektették.

Az első amatőr liga 1868-as közgyűlésén már több mint 100 klub képviselői vettek részt az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy a polgárháború alatt jelentősen lecsökkent a baseball csapatok száma. A liga növekedésével megnőttek a csapatok költségek is, így egyre több együttes kényszerült rá, hogy belépőt szedjen a mérkőzésekre kilátogató érdeklődőktől, valamint szponzorokat kellett találniuk ahhoz, hogy csapataik elutazhassanak az idegenbeli mérkőzésekre. A támogatókat persze úgy volt a legegyszerűbb kötélnek állítani, ha minél többször nyer a csapat, ezért hiába alkalmazhattak csak amatőr játékosokat az együttesek, egyre gyakrabban fordult elő, hogy a legjobbak - nem hivatalos - fizetést is kaptak.

Cincinatti Red Stockings (1870)

A Cincinatti Red Stockings volt az első csapat, amely úgy döntött 1869-ben, hogy teljesen profi alapokra helyezi működését és az ország legjobb játékosait begyűjtve mindenkit elpáholtak, hatvanegy mérkőzést nyertek meg zsinórban. Ez olyannyira felpiszkálta az amatőr liga többi csapatát, hogy hasonló útra léptek mint a Cincinatti, 1871-ben pedig megalakult a Nemzeti Szövetség (National Association), amely elindította a világ első professzionális ligáját, amelyben előbb kilenc, négy évvel később pedig már tizenhárom csapat versengett, mégsem bizonyult hosszú életűnek.

Az 1875-ös szezont követően a Nemzeti Szövetséget felváltotta a Nemzeti Liga, a legfontosabb változást pedig az jelentette, hogy a játék és a csapatok irányítása átkerült a játékosok kezéből az üzletemberek kontrollja alá. Az üzletemberek gyorsan eltakarítottak minden rivális ligát az útjukból, de 1882-ben az úgynevezett Amerikai Szövetség mégis versenybe szállt a Nemzeti Ligával, csökkentették az általuk meghatározott jegyárakat és igyekeztek a nagyvárosokban csapatokat indítani. Mivel a Nemzeti Liga érdekei megegyeztek ezzel, így szövetségre léptek velük, de mivel a megállapodás olyan jogokat adott a csapatok kezébe, amelyek meglehetősen hátrányosan érintették a játékosok érdekeit - egyoldalú szerződések megkötése -, így az Amerikai Szövetség is hamar bedőlt.

Hogy mi történt ezután? Mi vezetett az MLB megalakulásához? Erről beszélünk legközelebb.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49359/pics/lead_800x600.jpg
baseball,Egyesült Államok,MLB
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?