Blogolj!

Kobe Bryant Oscar-díjjal tetőzte be öntömjénező turnéját

Doug Glatt

A világtörténelem öt legjobb kosárlabdázója között kell számon tartanunk Kobe Bryantet, aki egyszerűen nem tudja elviselni, ha nem róla szól minden.

Fotó: New York Post

Öt NBA-bajnoki, két nagydöntő MVP cím és két olimpiai aranyérem után Kobe Bryant felért a filmes szakma csúcsára (is). A Dear Basketball című animációs filmjéért - amit ő maga narrált, készítésében pedig producerként is részt vett - Oscar-díjjal jutalmazták, mi viszont csak abban bízhatunk, hogy most már tényleg ez volt a grandiózus Kobe-visszavonultató turné utolsó állomása.

Bryant 2015 novemberében a The Players Tribune hasábjain, vers formájában jelentette be visszavonulását az aktív játéktól és bár önmagában vitathatatlan tény, hogy a liga történetének legjobb öt játékosa közé kell sorolnunk, icipicit baromira nagy feneket kerített a pályafutását lezáró utolsó fél szezonnak, ahol a Lakers minden egyes idegenbeli fellépése előtt szentimentális búcsúvideókkal köszöntek el a sportág egyik legendás alakjától.

Visszavonulását megelőzően a Los Angeles Lakers már évek óta csak Bryant bűvkörében tengett-lengett, óriási fizetése ellehetetlenítette és semmissé tette a csapat szó fogalmát, rajta kívül gyakorlatilag Bryant-szárnysegédek és Kobe-apródok alkották a gárda játékosösszetételét. Ez a Lakers teljesítményén is meglátszott, ahogy Koben az öregedés jelei. Hiába kapta meg a labdák zömét támadásban, már nem ment úgy a játék - mert nem is mehetett - mint fiatal korában, ennek ellenére az aranysárga-liláknak le kellett nyelniük a Bryant-békát és türelmesen megvárni amíg befejezi a játékot.

A szobrocskát nyerő rövid animációs film tulajdonképpen a The Players Tribune-ön közzétett verset dolgozza fel képek formájában is, a munkálatokban pedig nem kisebb nevek vettek részt, mint John Williams zeneszerző - a Star Wars betétdalok alkotója - vagy éppen Glen Keane, aki több Disney film létrehozásában is oroszlánrészt vállalt. A minimozit eredetileg Bryant decemberi mezvisszavonultató ceremóniájára készítették, de végül olyan nagy sikert aratott, hogy nem csak a jelölést, hanem az Oscar-díjat is bezsebelte.

Így most ott tartunk, hogy Kobe Bryant 2016-ban befejezte csodálatos és nagyon sikeres NBA-pályafutását, még mindig nem írhatjuk bele úgy a történelemkönyvekbe a nevét, hogy ne akarna újabb és újabb fejezeteket illeszteni ehhez a nagy lélegzetvételű eposzhoz.

Pedig már a haknikörút is giccses és túlontúl erőltetett volt.

Persze teljesen más megvilágításba helyezné a dolgokat, ha Kobe megragadna a kitaposott filmes ösvényen és további produkciókkal rukkolna elő a következő években. A kérdés csak az, hogy tud-e olyasvalamit alkotni, aminek nem ő áll a középpontjában.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49462/pics/lead_800x600.jpg
animációs film,Kobe Bryant,kosárlabda,Los Angeles Lakers,NBA,Oscar-díj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?