Blogolj!

Az óriásokat is megbénítják saját démonaik

Dorogi László

Kevin Love a The Players Tribune hasábjain vallott pánikbetegségéről és arról, milyen káros lehet egy élsportoló számára is, ha magába fojtja problémáit.

Fotó: SI.com

A pánikbetegség egy, a szorongással járó pszichés zavarok közül, amelynek egyik tünete az egyénre időről időre hirtelen rátörő intenzív félelem, a pánikroham. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. 2017. november ötödikén a Cleveland Cavaliers az Atlanta Hawksot fogadta az NBA alapszakaszában, ekkor élt át életében először pánikrohamot Kevin Love.

"A semmiből jött és soha nem történt ezelőtt ilyen velem. Még azt sem tudtam, hogy valóban létezik, de igen, létezik és olyan valóságos, akár egy törött csont, vagy egy kificamodott boka. Azóta minden idegszálammal csak arra tudok gondolni, hogy a mentális egészségem megváltozott" - vallott betegségéről a The Players Tribune hasábjain a clevelandiek kosarasa, aki jelenleg kéztöréséből lábadozik.

"Az elmúlt 29 évben úgy gondoltam, hogy a mentális egészség megőrzése más gondja, nem az enyém.

Számomra ez csak a gyengeség egy formája volt, amely hátráltat a sikerek elérésében a sportban, vagy csak simán furcsává és mássá tesz a többiekhez képest.

Aztán jött a pánikroham a meccs alatt. Stresszes voltam, mert a családommal szerettem volna lenni, nem aludtam jól, és egyáltalán nem az elvárásoknak megfelelően kezdtük a szezont, a 4-5-ös mérleg hatalmas súlyként nehezedett rám."

Love elmesélte, hogy hirtelen légszomj kerítette hatalmába, majd egy időkérésnél, bár hallotta, hogy beszél hozzá Tyron Lue vezetőedző, nem értette mit mond, majd az öltözőbe rohant, ahol ajtóról-ajtóra rohangált, míg végül egy szobában, hátára fekve és zihálva találtak rá a Cavaliers stábtagjai. A tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet pontosan megmondani, mi áll a pánikrohamok hátterében, lehet ez az örökletesség, a stressz, de bizonyos kábítószerek mind előidézhetik.

A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.

"Soha nem éreztem kényelmesen magam, amikor önmagamról kellett beszélnem. Mindig szívesen beszéltem a kosárlabdáról, mert azt természetesnek tekintettem, de sokkal nehezebb személyes dolgokat megosztani.

Visszatekintve, jobb lett volna, hogy ha az elmúlt években megbeszélem valakivel a személyes problémáimat. Ezeket mégsem osztottam meg senkivel, se a családommal, se a legjobb barátaimmal, se a nagyközönséggel. Úgy érzem, ennek meg kell változnia. Az emberek nem beszélnek eleget a mentális egészségről, különösen nem a fiúk és a férfiak. Úgy növünk fel, hogy azt hangsúlyozzák nekünk, ahhoz hogy férfivá váljunk erősnek kell lennünk, nem szabad az érzéseinkről beszélnünk és mindent magunknak kell megoldanunk. Az elmúlt 29 évben én is ezt az "előírást" követtem" - vallott őszintén Love.

A pánikbetegség súlyos, de kezelhető betegség és nagyon fontos hogy kellően komolyan vegyük. Ahogy Love példája is mutatja, nem válogat a sikeres, vagy épp sikertelen emberek között, bárkit utolérhet, ha nem osztja meg másokkal félelmeit. Néha egy jó beszélgetés is elég lehet, hogy segítsünk másokon, ezért legyünk türelmesek és figyelmesek egymással.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49577/pics/lead_800x600.jpg
Cleveland Cavaliers,Kevin Love,kosárlabda,NBA,pánikbetegség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?