Blogolj!

Baseball-kisokos - Az első World Series

Dorogi László

Sorozatunk előző részében felelevenítettük a baseball hőskorát, most lássuk mi történt az MLB első évtizedeiben.

Ott hagytuk abba a "bázislabdával" ismerkedő sorozatunk első epizódját, hogy az 1800-as évek végén, a játékosok érdekeit figyelembe sem véve az akkor éppen működő ligából egyre több baseballos lépett ki, hogy megalapítsa saját ligáját - természetesen olyan szabályok szerint, amelyek a saját szájuk ízét volt hivatott szolgálni.

Az első, független ligák alapítására tett kísérletek rendre befuccsoltak, elsősorban azért, mert a csapatok képtelenek voltak finanszírozni saját működésüket. A századforduló első ligaalapítási kísérlete aztán mondhatni, meglehetősen sikeresnek bizonyult. Az Amerikai Ligát 1901-ben hozták létre és rögtön átcsábították az addig uralkodó Nemzeti Liga legjobb játékosait, aminek következtében a Nemzeti Liga vezetői egymásnak estek. Két év sem telt el azonban, és a két liga összeférhetetlensége megszűnt, az Amerikai Liga és a Nemzeti Liga fúziójaként pedig Major League Baseball néven elindult világhódító útjára az amerikai sportálom megtestesülése és még ugyanebben az évben lejátszották az első World Seriest is (az MLB nagydöntőjét), amit az Amerikai Ligából érkező Boston Americans nyert meg a Nemzeti Ligából érkező Pittsburgh Pirates ellen.

Az első nagydöntő (Fotó: Wikipédia)

A World Seriest akkor még öt győztes mérkőzésig játszották, a Boston pedig úgy diadalmaskodott 5-3-ra, hogy a pittsburghiek már 3-1-re is vezettek - mondhatni ez volt a történelem első nagy major ligás égése, amikor nagy vezetés tudatában kipukkant egy csapat - így legalább nem kell szégyenkeznie sem az Atlanta Falcons, sem a Golden State Warriors szurkolóinak, nem példa nélküli a leolvadásuk az amerikai sporthistóriás könyveket lapozgatva (hahaha :) )

A játék első komoly horderejű változására az 1910-es évekig kellett várni, akkor ugyanis átalakították a baseball-labdát, méghozzá úgy, hogy egy fakockát helyeztek a közepébe, amivel - felrúgva az addig kialakult hagyományokat - jelentősen megváltozott a játék képe, nagyon leromlott az ütők statisztikája, hiszen nem voltak hozzászokva az új játékszer fizikai tualjdonságaihoz.

A szabályváltoztatás által okozott közfelháborodást egy újabb konkurens liga igyekezett volna kihasználni, hiszen a játék népszerűsége rohamosan növekedett. A Szövetségi Liga beperelte a Nemzeti Ligát és az Amerikai Ligát (amelyeknek a fúziója ugyebár az MLB), s mire a legfelsőbb bíróság 1922-ben kimondta a baseball monopóliumát, már se híre, se hamva nem maradt a Szövetségi Ligának.

Az "unalmas" történelmi visszatekintők után legközelebb már beleássuk magunkat a játék szabályaiba is és hamarosan megismerkedünk a fontosabb MLB csapatokkal.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49608/pics/lead_800x600.jpg
baseball,Egyesült Államok,MLB
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?