Blogolj!

Egy hónap múlva kezdődik az igazi hoki - Ki lesz Kelet ura?

Dorogi László

Április 11-től valamennyi talpon maradó csapat a Lord Frederick Walter Stanley-ről elnevezett kupáért száll harcba az NHL-ben. De mi történne ha ma kezdődne a rájátszás?

Fotó: NBC Sports

Figyelem! A következő bekezdések erősen szubjektív véleményt tartalmazhatnak, amennyiben mégis megegyeznek a jövőben történő eseményekkel, az csupán a hozzáértés véletlen műve.

Már egy hónapot sem kell várnia a hoki szerelmeseinek arra, hogy igazán vérre menő, kőkemény, és elképesztően magas színvonalú jégkorongot lássanak. Persze az NHL-től így is megkapjuk mindezt az alapszakaszban is. Sok csapat számára már körvonalazódik, hogy részesei lesznek a Stanely-kupáért folytatott harcnak és akadnak olyanok is, akiknek szinte már biztos az ellenkezője. De mi történne, ha ma kezdődne a playoff? Mielőtt a fiktív rájátszáspárharcokba belebonyolódnánk, tisztázzuk le gyorsan, hogyan is zajlik az NHL-rájátszás menete.

Mindkét konferenciából (Kelet és Nyugat) a két-két divízió első három helyezettje jut be biztosan a rájátszásba, ami hat-hat csapatot jelent mindkét konferenciából. A maradék négy rájátszást érő pozícióra pedig az úgynevezett Wild Card-helyeken megérkező csapatok kerülnek, értelemszerűen kettő-kettő konferenciánként. A Wild Card pozíciót azok a csapatok szerzik meg, amelyek ugyan nem kerültek be a divíziójuk első három csapatába, de a legtöbb pontot szerezték a két hármas után, így előfordulhat az is, hogy egy divízióból öt, míg egy másikból csak három gárda jut a playoffba.

A két divíziógyőztes mindkét főcsoportban a két Wild Card csapat közül kap ellenfelet a rájátszás első körében. Amelyik divíziógyőztes több pontot szerzett az alapszakaszban, az a kevesebb pontot szerző Wild Card csapattal, míg a kevesebb pontot szerző főcsoportgyőztes a több pontot szerző szabad kártyás ellenféllel küzdhet meg. A divíziók második és harmadik helyezettjei egymás ellen lépnek jégre az első körben. Azt már csak a rend kedvéért tegyük hozzá, ahhoz, hogy valaki továbbjusson, négy mérkőzést kell megnyernie egy párharcban.

Keleti főcsoport

Ha ma kezdődne a rájátszás, a következő párharcokat rendeznék meg ágrajz szerint:

Tampa Bay Lightning-Columbus Blue Jackets
Boston Bruins-Toronto Maple Leafs

Pittsburgh Penguins-New Jersey Devils
Washington Capitals-Philadelphia Flyers

Az Atlanti-óceáni divízióban egy hónappal a rájátszás kezdete előtt körvonalazódni látszik a helyzet. A Tampa Bay, a Boston és a Toronto elszakadt üldözőitől, nehezen elképzelhető, hogy nem ez a trió osztja el egymás között a három biztos továbbjutást érő helyet. Jelenleg a Tampa vezeti ezt a hármasfogatot, ami azt is jelentené, hogy a Boston és a Toronto már a rájátszás első körében romantikus randit adhatna egymásnak. Mind a Bruins, mind a Maple Leafs az izgalmas csapatok közé tartozik idén a ligában, minden bizonnyal sajnálni fogjuk ennek a csörtének a kiesőjét. A Bruins a trade deadline vége előtt nyomott egy all-int, nem kérdés, 2018-ban ismét beleállnak a Stanley-kupáért folytatott küzdelembe. A kanadaiak tavaly megizzasztották a toronymagas favorit Washingtont a playoff első körében, ennél tovább pedig most sem fognak jutni, a Bocsok egy végletekig kiélezett, hét mérkőzéses párharcban vakációra küldik őket.

Az utolsó rájátszás helyekért ádáz harcot vívhat az utolsó egy hónapban a New Jersey Devils, Columbus Blue Jackets, Florida Panthers hármas, és egy jó széria kifogásával talán még a Carolina és a New York Islanders is belszólhat ebbe a versenybe, így hát nem árulunk zsákba macskát akkor, amikor azt mondjuk, senki ne vegyen mérget a Tampa Bay-Columbus első körös párharcra. Bárki is kerül azonban a Lightning útjába, jelenleg akkor is a liga legjobb három csapata közé kell sorolnunk őket, ha mostanában be-becsúszott egy-két váratlan vereség. Senki nem lesz boldog, ha a Tampával kell farkasszemet néznie az első körben és a Lightning nem is hibázik, továbblépnek a második kanyarba (Kivéve ha a Florida eléri az utolsó Wild Card helyet, mert ellenük most nem fogadnék).

A címvédő Pittsburgh Penguins pocsék szezonrajtját követően visszatornázta magát a bajnokesélyesek közé, jelen állás szerint a Devils lenne az első körös riválisa, amelyik meglepetéscsapatként kiváló első félszezont teljesített, azóta ugyan kissé visszaestek, de meg-megvillantják oroszlánkörmeiket, képesek legyűrni nagyon jó erőkből álló ellenfelet is - éppen úgy, ahogy képesek kikapni a tabella aljánszerénykedő és szebb jövőről álmodozó együttesektől. A Pittsburgh a 2018-as naptári évben alaposan összeszedte magát és a Devilsen is átlépnének egy hat meccses párbajban.

A Washington Capitalst évek óta nyomja az esélyesség terhe, mert hiába hoznak rendre kiváló alapszakasz mérleget, az a bizonyos teher mindig agyon is nyomja őket a rájátszásban. Ez az utóbbi években a Pittsburgh Penguins személyében érkezett meg, de ha minden így marad, akkor most elkerüli egymást az első körben a Metropolitan divízió két élmenője. Jelen állás szerint a Philadelphia Flyers lenne a mumusuk az első körben és itt most a mumust értsük szó szerint. Ben Simmondsék Mrazekkel megerősítve a védvonalakat újfent szerte foszlatnák Ovecskinék kupaálmait.

Jóslatok jóslata:

Mivel az alapszakasz végeredményét is meglehetősen nehéz egyelőre megtippelni, a következő rájátszás körökbe nem mélyülünk el, álljon itt mindkét konferencia esetében egy amolyan bold prediciton. Ez az én képzeletemben Keleten úgy néz ki, hogy a Flyers egy fantasztikus szériában elüti a Pittsburghöt a triplázás lehetőségétől, míg a Tampa Bay kisebb meglepetésre kiesik a Boston ellen. Rick Nash a Bruins vezérévé lép elő, a Flyers meglepetésmenetelése pedig a Keleti döntőben ér véget, a Stanley-kupa finálé egyik résztvevője pedig a Boston lesz.

Fotó: CBS Boston

Címkék: jégkorong, NHL
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49778/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?