Blogolj!

Sötét felhők gyülekeznek Texas egén

Dorogi László

Fotó: WOAI

Egy világ dőlne össze, ha a San Antonio Spurs lemaradna az NBA rájátszásáról. Huszonegy éve nem fordult elő ilyen a texasi gárdával, hogy érzékeljük, milyen régen is volt ez: ebben az évben jelentek meg a Teletabik a tévéképernyőkön, ekkor szenvedett végzetes autóbalesetet Diana hercegnő, ekkor került a mozikba a Titanic, sőt, ebben az évben indult világhódító útjára a South Park és a Harry Potter könyvek első része is. Szóval baromi régen volt.

Az elmúlt huszonegy évben minden egyes alkalommal bejutott a rájátszásba Gregg Popovich vezette sarkantyús alakulat, így minden bizonnyal sokan hiányolnák őket onnan - és biztosan vannak olyanok is, akik nem. Az 1997-es szezon azért is volt érdekes San Antonioban, mert David Robinson és Sean Elliot - a dárda akkori két legjobb játékosa - sérülése miatt ment levesbe, és kísértetiesen hasonló most is a helyzet. Az igazsághoz hozzátartozik persze, hogy a pocsék idénynek köszönhetően nyerték el az 1/1-es választási jogot a következő drafton, amivel kiválasztották Tim Duncant. Duncannel egy ötödévszázad alatt öt bajnoki címet zsebelt be a gárda, hosszú évekig számítottak a Nyugati konferencia egyik legnagyobb esélyesének.

No, de térjünk vissza a jelenbe. Khawi Leonard a tavalyi rájátszásban sérült meg a Golden State Warriors elleni első körös rájátszás-párharcban - a görénykirály Zaza Pacsulia gusztustalan alálépésének következtében -, összesen kilenc mérkőzést tudott lejátszani az idei alapszakaszban, amivel a Spurs legjobb támadó és legjobb védő játékosát veszítette el egyszerre. A hírek szerint ráadásul a vezetőséggel is megromlott a San Antonio csendes sztárjának viszonya, ami a folyamatos vereségek okozta csapatmorált nem éppen a pozitív irányba terelte.

A Spurs az utolsó tizenöt meccséből mindössze négyet tudott megnyerni, jelenleg a Nyugati konferencia kilencedik helyén állnak. Ami sokkal aggasztóbb, hogy a San Antonio hátralevő mérkőzéseiből mindössze kettőt játszik olyan ellenféllel szemben, akik jelenleg nem állnak playoffot érő pozícióban, ezzel szemben tizennégy olyan ellenfelük is lesz, aki folytatják a küzdelmeket az alapszakasz végeztével is - ebből nyolc konferenciarivális. Nem vitás, a San Antonionak a legnehezebb a sorsolása a bajnokság utolsó negyedében, így nem csoda, hogy viharfelhők gyülekeznek a texasi égen.

Tim Duncan 2016-os visszavonulása óta a csapat egyértelműen Khawi Leonardra és a Portlandtől megszerzett LaMarcus Aldridge játékára épít, olyan kiegészítő emberekkel, mint a veteránnak számító Manu Ginobili, Pau Gasol, Tony Parker trió, akikben alig van már több egy-két szezonnál. Az utóbbi években abszolút Popovich mester filozófiájába beleillő újoncokat draftoltak, akik idén meg is kapják bőven a lehetőséget, de egyikőjük sem kifejezetten az a kaliber, akire a jövőben csapatot lehetne építeni. Az eredményeket elnézve, bennünk magyarokban egy sokkal lényegesebb kétely is felmerülhet.

Hanga Ádámot 2011-ben draftolta a San Antonio, a magyar válogatott vezére pedig rendszeresen készül egy-két napot nyaranta az amerikaiakkal, ám valahogy eddig nem került Popovich mester célkeresztjébe. Pedig a karakán tréner kifejezetten szeret európai kosarasokat alkalmazni, ha pedig mellé tesszük azt a tényt, hogy Hanga élete szezonja után igazolt Barcelonába, Rudy Gay pedig, aki ugyanazon a poszton játszik, messze nem váltja meg a világot a Spursnél, kissé furcsa, hogy nem kapott lehetőséget.

Ha a Spurs nem jut be a rájátszásba, nem csak egy hosszú sorozat ér véget, hanem minden bizonnyal egy korszak is. Nem csak Tony Parker és Manu Ginobili játssza utolsó szezonjainak egyikét, Gregg Popovich sem fiatal már, ha pedig ők befejezik, alapjaiban kell újraépíteni a franchiset, mind a kispadot, ind a parkettet illetően. Hogy ennek a magja Khawi Leonard lesz-e, vagy sem, az pedig végképp a jövő zenéje.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/49919/pics/lead_800x600.jpg
kosárlabda,NBA,San Antonio Spurs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?