Blogolj!

70 éves a Golden Boy, Bobby Orr

Ragnar Volarus

Robert Gordon Orr ír szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Ontario tartományban, a Huron-tó partján fekvő Parry Sound nevű kisvárosban. Ötéves korában már a kicsik bajnokságában kergette a korongot, majd röpke három év múltán már a nála négy évvel idősebbek között lépett jégre. Kezdetben támadóként csatárként szerepelt, de edzője úgy érezte, hogy képességei inkább egy támadó szellemű védőjátékoshoz illenek, így hátrébb vonta őt. Tizennégy évesen már az ontariói profi ligában játszó Oshawa Generals csapatában szerepelt, ahol az első évben minden hétvégén három órát utazott a mérkőzésekre. A következő szezonban 26 gólt szerzett - védő még soha nem talált ennyiszer kapuba -, majd a harmadik évben megnyerték a liga bajnokságát.

A 18 éves Bobby Orr - Fotó: nhl.com

Tizennyolc évesen mutatkozott be az NHL-ben a Boston Bruins csapatában, védőként rögtön egy gólpasszal járult hozzá a 6-2 arányú győzelemhez a Detroit Red Wings ellen. Első profi idényében 13 gólt lőtt, és 28 gólpasszt adott, s elnyerte a legjobb újoncnak járó trófeát.

A liga legjobb védőjátékosának járó díjat 1967-ben nyerte meg először, amit ezt követően zsinórban nyolcszor nyert el, erre sem előtte, sem azóta nem volt képes senki. Az 1969-1970-es szezonban is történelmet írt, a védők közül elsőként érdemelte ki a legjobb pontszerzőnek járó trófeát, és ő lett a legértékesebb játékos (MVP) is. Utóbbi díjat a következő szezon végén is neki ítélték oda.

Az érkezése előtt finoman szólva sem legjobb éveit futó Boston Bruins, Bobby Orr vezényletével 1970-ben elhódította a Stanley Kupát, ráadásul úgy, hogy a döntő mind a négy mérkőzését megnyerték a St. Louis Blues ellen. A mindent eldöntő győztes találatot - amelyet a hosszabbításban Orr szerzett -, mai napig is "a gólként” emlegetik. A gól után Superman módjára a levegőben úszó játékosról készült a jégkorong-történelem egyik leghíresebb fotója is - a lövés pillanatában ugyanis az egyik védő botja véletlenül a korcsolyájába akadt és ő repült egyet. 

Fotó: youtube.com

 

Ez a találat egyébként nem csak a jégkorong rajongóinak történelmi, de a számmisztika kedvelőinek is kedves. A gólt a döntő 4. mérkőzésének 4. játékrészének 40. másodpercében, 4-es számú mezben lőtte, és az ellenfél 4-ese állította Bobby Orrt röppályára.

A Golden boy becenéven is ismert védő az 1970-1971-es szezonban 139 ponttal rekordot állított fel (ezt később a "The Great One" azaz Wayne Gretzky döntötte meg), és övé lett a legtöbb gólpassz is egy védőtől. Legeredményesebb szezonjában, 1974-1975-ben 46 gólt ütött, és 135 pontot szerzett, másodszor is a legtöbb gólt és pontot gyűjtő játékos lett. Ne feledjük, mindez egy védőjátékostól. 1969 és 1975 között minden évben száznál több pontot gyűjtött szezononként, karrierje során összesen 1393 pontot összeszorgoskodva, amivel még ma is a negyedik helyen áll az NHL örökranglistán.

Ő volt a liga történetében az első védőjátékos, aki ugyanabban a szezonban elnyerte a legjobb játékosnak és a legjobb pontszerzőnek járó trófeát, és ő az egyetlen játékos, aki egy szezonban (1970), négy nagy díjat (Hart-, Norris-, Art Ross és Conn Smythe trófea) is besöpört. A Bostonnal kétszeres Stanley Kupa-győztes (1970, 1972) lett, ebben az időszakban, 1970 és 1972 között Bobby Orr volt az év játékosa is.

Fotó: nhl.com

Az NHL All-Star Gáláin 1968-1975 között mindig ott volt, ráadásul 1972-ben a védők közül elsőként kapta meg a meccs legjobbja címet. 1974-ben az év legjobb kanadai sportolójának választották, és őt szavazták meg Boston történetének legjobb sportolójának. 

A Bruins legendás zsenije egész egyszerűen újradefiniálta a hátvédposztot. Elképesztően gyors volt (nem csak a posztján, a leggyorsabb játékosokat is megszégyenítette sebességével), fordulékonysága a fizika törvényeit is meghazudtolta, úgy fékezett és változtatott irányt mint senki más. Palánktól palánkig tartó szólói során a támadóknak is becsületére váló módon cselezett, a góllövés tekintetében szinte minden lövésformát tökélyre fejlesztett, számolatlanul adta a gólpasszokat, de a legfontosabb, hogy egy védőjátékoshoz méltóan, mindig visszaért kapuja elé védekezni. Csak sajnos ott voltak azok a fránya sérülések.

Sajnos pályafutása mindössze 12 szezonból állt. Tíz szezont a Boston Bruinsban húzott le, majd két csonka szezon jutott neki a Chicago Blackhawks együttesénél. Térde már rögtön első NHL-szezonjában megsérült, és amikor hárommillió dollárért Chicagóba igazolt, már túl volt hatodik térdműtétjén. Sérülései miatt nem játszhatott 1972-ben a sportág történetében új fejezetet nyitó kanadai-szovjet mérkőzéssorozaton (amelyet végül a szovjetek nyertek meg). Ellenben ott volt 1976-ban az első Kanada Kupán, és a szovjetek ellen 6-0-ra megnyert döntőben sérült bal lábbal is két gólt ütött. Mi sem természetesebb, őt választották meg a torna legjobbjának. Tétmérkőzésen utoljára 1978. október 19-én a Chicago Blackhawks színeiben lépett jégre, a Minnesota North Star ellen 6-2-re megnyert meccsen, ahol szinte teljesen összeroncsolt térddel is gólpasszt adott.

1979-ben vonult vissza. Búcsúmeccsén a Boston Gardenben a húszezres közönség felállva, tizenegy percen át tartó vastapssal ünnepelte, az általa viselt 4-es számú mezt a Bruins visszavonultatta. Még abban az évben beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába, meg sem várva az ilyenkor kötelező három évet.

Fotó: wcvb.com

Csak visszavonulása után derült ki, hogy ügynöke megkárosította és emiatt úszik az adósságban. Ám ahogy a pályán, az életben is példamutató módon küzdve, perek sorozata és sikeres vállalkozásai nyomán sikerült anyagilag talpra állnia. 1996-ban saját sportügynökséget alapított, amely jelenleg száznál is több NHL-játékost képvisel. Bőkezűen jótékonykodik, 2013-ban megjelent életrajza a nyolcadik helyen nyitott az amerikai bestseller-listán, de róla is számos könyvet írtak. Kanadában legendák övezik alakját, bélyeg jelent meg arcképével, de ma is ugyanolyan szerény, mint pályafutása elején.

Fotó: bostonsportsjournal.com

Isten éltesse, a 70 éves "Golden boy"-t! Boldog születésnapot Bobby Orr!

Címkék: jégkorong, NHL
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/50047/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?