Blogolj!

A Blackhawks-dinasztia hanyatlása

Dorogi László

A Chicago Blackhawks kilenc szezont követően marad le ismét az NHL rájátszásáról, de miben bizakodhatnak a jövőt illetően?

Fotó: sportsnet.ca

A Chicago Blackhawks hosszú-hosszú évekig csak az NHL csapatainak hátsóját nézte. Sokáig annak ellenére sem tudtak beleszólni a rájátszásért folytatott harcba, hogy Original 6 csapatként a kezdetek óta a liga tagjai, de a 2010-es évek előtt aztán valami megváltozott. Olyan játékosokat húztak be a drafton mint Duncan Keith, Jonathan Toews, vagy éppen Patrick Kane, akik Corey Crawforddal és Brent Seabrookkal együtt letették egy szinte egyeduralkodó dinasztia alapköveit.

A Blackhawks az 1960/1961-es szezonban nyert Stanley Kupa után hosszú-hosszú időre háttérbe szorult, hogy aztán 2010-ben, szűk ötven év elteltével ismét visszaüljön a trónra, majd ezt megismételje a 2012/2013-as és 2014/2015-ös szezonokban is. Hat év alatt ötször jutottak az NHL nagydöntőjébe, nehéz lenne tőlük dominánsabb franchiset megnevezni az elmúlt egy évtizedből.

Kedden a Colorado Avalanche ellen elszenvedett 5-1-es vereséggel vált biztossá, hogy a 2007/2008-as szezon óta először nem lesznek ott a playoffban a cihcagóiak. Abban az évben 40-34-8-as mérleggel maradtak le a rájátszásról és hogy milyen régen is volt ez, jól jelzi a tény: Patrick Kane és Jonathan Toews egyaránt tizenkilenc éves suhancok újoncok voltak még akkor.

Fotó: NHL.com

A csapat jelenleg 30-35-9-es mérleggel áll és már biztos hogy alulmúlja tíz évvel ezelőtti önmagát, de az is eldőlt, hogy az első tízben fognak választani a 2018-as drafton, ami 2007 óta a legmagasabb választási joguk lesz - akkor mondjuk kifogtak vele egy Patrick Kane nevű halatt 1/1-re.

Magyarázat persze van a pocsék chicagói idényre. Az első számú center, Jonathan Toews 20 gólt és 32 gólpasszt kapart össze idén, ez NHL-es pályafutása során a legkevesebb pont, amit egy teljes alapszakaszban szerzett, de rajta kívül többen is tudásuk alatt teljesítettek. Brandon Saad tizenhat gólja a legkevesebb újonc szezonja óta, míg Duncan Keith sem gyűjtött kevesebb pontot első idénye óta, mint a jelenlegi 34 - annak pedig már 12 éve.

Nagyban befolyásolta a Blackhawks szezonját Corey Crawford sérülése is, a kanadai hálóőr mindössze 27 meccsen tudott védeni, ezeken 2.27 gólt kapott átlagban 93%-os védési hatékonyságot produkálva. December 27-e óta viszont nem lépett jégre, és sehogy sem sikerült megtalálni megbízható cseréjét. Anton Forsberg közel sem tud olyan számokat felmutatni, Jeff Glass, a harmadik számú kapus pedig még olyanokat sem, mint Forsberg, hogy aztán J-F Berube-ról ne is beszéljünk.

Fotó: NHL.com

Nem csak a kapusteljesítmény hagyott kívánnivalót maga után, hanem a gárda védekezése is. Ami korábban a Chicago egyik legnagyobb erősségének számított, most abban teljesítettek a legrosszabbul. A Blackhawks több mint három gólt kapott átlagosan mérkőzésenként, a legrosszabb átlagukat hozták a 2006/2007-es idény óta. Quenville mester minden erejével igyekezett megtalálni a tökéletes megoldást a tökéletes bekkpárok összeállítására, de Brent Seabrook például, a védelem egyik oszlopa csak szenvedett ebben a szezonban.

Na de miben bízhatnak a Blackhawks fanok? Alex DeBricant nagyon gyorsan beilleszkedett a csapatba, a húsz éves csatár 46 pontjával a csapat negyedik legeredményesebb játékosa ebben a szezonban, 25 gólja mellett kiosztott 21 gólpasszt is, tőle csak Kane szerzett több találatot. Szintén pozitív meglepetés Nick Schmaltz játéka, a 22 éves játékos nagyot lépett előre második szezonjára, húsz gólt és 28 asszisztot jegyez eddig, Kane-nel pedig gyorsan megtalálta az összhangot. Ami a védelmet illeti, akár a jövő sztárja is lehet a mindössze 18 éves Henri Jokiharju, akit a huszonkilencedik helyen draftolt 2017-ben a Chicago, az persze nagy kérdés, mire lesz képes a következő szezonban.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/50169/pics/lead_800x600.jpg
Chicago Blackhawks,jégkorong,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?