Blogolj!

Tovább íródik a vegasi tündérmese

Dorogi László

A kilencvenes évek elejéig még NHL-előszezon meccset sem láthatott a las vegasi közönség, most a város első major ligás franchise-a újonc évében rögtön vastag betűkkel írta magát a történelemkönyvekbe.

Fotó: NHL.com

Az élet hoki nélkül

Természetes módon Las Vegasról nem a jégkorong jut először eszébe az ember fiának, legalábbis egy évvel ezelőtt még biztosan igaz lett volna ez a tézis. A nevadai városban egyébként is 1991-ben rendeztek először jégkorongmérkőzést a történelem folyamán, akkor a Los Angeles Kings és a New York Rangers volt olyan bátor, hogy a sivatag közepére szervezzen le egy bemutatómeccset az NHL előszezonjában. A Királyoknak olyannyira megtetszett a kaszinóváros, hogy 1997-től rendszeresen ellátogattak Las Vegasba, ahol szeptember végén, október elején a Frozen Furyra keresztelt csata keretein belül legtöbbször a Colorado Avalanche ellen vívtak - még mindig csak - előszezon csatákat, de a városnak egészen 2017-ig kellett várnia arra, hogy saját csapatának szurkolhasson az NHL-ben.

William Foley üzletember 2014 őszén kapott engedélyt Gary Bettmen, NHL-nagyfőnöktől arra, hogy felmérje egy esetleges Las Vegas-i csapat megalapításának esélyeit, első feladatként minimum tízezer bérletes szurkolót kellett papíron megszerezniük, hogy a 17500 férőhelyesre tervezett aréna 60 százalékát megtöltsék. Fél év sem kellett, hogy elérjék a kitűzött célt, így a város hivatalosan is benyújthatta pályázatát, hogy 31. csapatként belépjen a ligába, 2016. júniusában pedig hivatalossá vált, hogy a vegasiakkal bővül az NHL mezőnye.

Egy ház alapja nem a földben, hanem a téglákban van

Gerard Gallant személyében sikerült megtalálnia a tökéletes vezetőedzőt a csapatnak, az 54 éves mestert tavaly menesztette a Florida, azok után, hogy egy évvel korábban 47-26-9-es mérleggel rájátszásba vezette a Párducokat. Gallant mestert sokan hasonlítják Joel Quennville-hez, mert a hírek szerint ugyanolyan jól bánik játékosaival, mint a Blackhawks rutinos öreg rókája. Remek érzékkel rotál, pontosan tudja, hogy kinek, mikor kell pihenőt adnia és mindenkinek megadja a lehetőséget a bizonyításra. Ezzel alapvetően megágyaztak a sikernek, de azt persze senki nem várta, hogy az expanziós draft is éppen ilyen szerencsésen sikerül a csapatnak.

Fotó: NHL.com

Az expanziós drafton mind a harminc korábbi NHL-csapattól elhozhattak egy-egy játékost, ám a riválisoknak megvolt a lehetőségük arra, hogy vagy nyolc mezőnyjátékost és egy kapust, vagy pedig öt csatárt, három védőt és egy kapust levédjenek - őket nem vihette el az újonc. Bár Marc-André Fleury személyében sikerült egy igazi sztárkapust behúzniuk - aki nem mellesleg az elmúlt két évben két bajnoki címet zsebelt be a Pittsburgh-gel -, és a tavalyi döntős Nashvilletől is el tudták hozni James Nealt, összességében olyan jégkorongozók érkeztek a sivatagba, akik előző csapatukban csupán harmadik, negyedik soros játékosok voltak. Valami azonban biztos van a levegőben Nevadában, mert a szürke masszába sorolt játékosok főnixként éledtek újra Gallant mester kezei alatt.

Csoda a jégen

Jonathan Marchessault az előző idényben a Florida színeiben 75 mérkőzésen 51 pontot szorgoskodott össze, a plusz/mínusz mutatója -21 volt, 30 góllal és 21 ponttal zárta a szezont. A csatárnak most egészen elképesztő, 56(!) egységgel jobb a plusz/mínusz mutatója, eddig 73 mérkőzésen lépett jégre, de már most 21 ponttal többet szerzett mint a Panthersnél. Találatainak száma ugyan visszaesett, ellenben asszisztjainak több mint dupláját osztotta ki, tökéletesen illeszkedik a csapatba, nem véletlenül írtak alá hosszútávú szerződést szezon közben.

William Karlsson viszonylag szürke kisegérnek számított Columbusban, bár tavaly és tavaly előtt is csupán egy-egy mérkőzést hagyott ki az alapszakaszból. A Blue Jackets 2014-ben draftolta, de az idei szezon előtti négy idényében összesen 18 gólt szerzett, és 32 gólpasszt osztott ki. Karlsson még Marcheassault-nál is gigantikusabbat fejlődött a Golden Knightsnál, eddigi találatainak a dupláját is túlszárnyalta, hat meccsel az alapszakasz vége előtt negyvennél jár, ezzel a góllövőlistán a negyedik helyet foglalja el pillanatnyilag Alex Ovechkin, Patrik Laine és Jevgenyij Malkin mögött.

Fotó: NHL.com

David Perron már több mint tíz éve játszik a ligában, de szintén élete legjobb szezonját futja. Elsősorban ő is a gólpasszok terén fejlődött hatalmasat, a 2008/2009-es idényben 35 assziszttal zárt a St. Louisban, az volt az eddigi legjobb éve. Most úgy jár ötvennél, hogy csupán 70 mérkőzésen játszott, rutinja pedig a rájátszásban is sokat érhet az újonc számára. És ugye kitalálják: a Vegas negyedik legeredményesebb játékosa Reilly Smith sem teljesített még soha ilyen jó alapszakaszt. Bár nála nem olyan szignifikáns mutatóinak feljavulása az eddig említett három játékoshoz képest, de plusz/mínusz mutatója negyvenöttel jobb, mint tavaly, ami finoman fogalmazva is jelentős előrelépés.

Pedig voltak nehézségei a Vegasnak szezon közben, elsősorban kapus poszton, hiszen Fleury sokáig sérüléssel bajlódott és volt olyan periódusa is a bajnokságnak, amikor tíz mérkőzés alatt négy hálóőrt is tesztelt Gallant mester. Még Fleury sérülése előtt igazolta le a bostoni waiverről a csapat Malcolm Subbant - és engedte el egyúttal az expanziós drafton a Coloradótól elcsencselt Calvin Pickardot -, a kevésbé ismert Subban tesó pedig a második számú portás szerepébe lépett elő, sőt Fleury sérülésével megkapta a stafétát, de három találkozó után ő is megsérült, jöhetett Oscar Dansk, majd az elmúlt éveket az AHL-ben és az ECHL-ben töltő Maxime Lagace. Fleury visszatérése óta viszont remekül teljesít, 93 százalékos védési hatékonysága a második legjobb a ligában a St. Louisos Carter Hutton mögött, és szintén csak a Blues kapusa kapott kevesebb gólt átlagosan, mint Fleury.

Fotó: NHL.com

Rekordok könyve

A Golden Knights március 26-án, a Colorado Avalanche ellen aratott 4-1-es győzelmével biztosította be rájátszás részévtelét. Hogy ez mekkora szó?

1960 óta 63 új csapat indult el az amerikai major ligákban (NFL, NBA, NHL, MLB), ebből egyetlen egy sem tudta pozitív mérleggel zárni első évét.

A legközelebb ehhez az 1993/1994-es Florida Panthers volt, ők 33-34-17-el fejezték be újonc évüket. A 63 debütánsból 21-nek - tehát a csapatok egyharmadának - sikerült összehoznia első évében az adott liga legrosszabb mérlegét, az 1976-os Tampa Bay Buccaneers 0-14-el égett meg az NFL-ben, az 1962-es New York Mets baseball-csapata pedig a mai napig negatív csúcsnak számító 120 vereséggel zárta az alapszakaszt. A hatvanhárom próbálkozóból mindössze ötnek sikerült első évében kiharcolnia a rájátszás részvételt, mondjuk az 1967/1968-as idényben négy NHL-csapatnak is - no, nem volt ez olyan nagy ördöngösség, hiszen hat újonc azonos divízióba kapott besorolást.

A Vegas február elején 34. győzelmével az Anaheim Ducks (33-46-5) és a Florida Panthers (33-34-17) 1993/1994-es újonc győzelmi rekordját adta át a múltnak, de debütáló szezonjában egyik csapat sem nyert még ennyi meccset sem hazai pályán, sem idegenben, mint a Golden Knights. Február végén nyolcvannegyedik pontjukkal az újonc csapatok pontrekordját is kisajátították, azóta pedig már a százat is átlépték. Ezen felül a leghosszabb győzelmi szériát mutatták fel (nyolc meccs) újonc csapatként, ez minden major sportot figyelembe véve az 1976/1977-es Denver Nuggetsnek sikerült utoljára.

Fotó: NHL.com

Hogy történetük meddig íródik az idei szezonban, azt nehéz lenne megmondani. Hiszen tudjuk, a rájátszás teljesen más kávéház, a rutin és a remek játék mellett pedig szerencse is kell ahhoz, hogy valaki eljusson a fináléba. Bárhogy is érjen véget a Vegas számára az újonc idény, ezek a fiúk arany betűkkel írták be neveiket nem csak a franchise, de az egész liga régóta íródó történelmébe.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/50391/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL,Vegas Golden Knights
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?