Blogolj!

Ha Isten velünk, ki ellenünk?

Dorogi László

Több mint fél évszázados kihagyás után lesz ott újra az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság négyesdöntőjében a Loyola-Chicago, de a csapat nem csak bravúros szereplésének köszönheti nemzetközi hírnevét.

Fotó: Reuters

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban 1963 után először juthat be a Loyola-Chicago az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság fináléjába. Már az is hatalmas meglepetés, hogy a legjobb négy csapat közé jutottak, hiszen tizenegyedik kiemeltként vágtak neki az NCAA rájátszásának, ilyen alacsony kiemeléssel pedig még soha nem jutott együttes ilyen messzire. Ennek köszönhetően többször közvetítette mérkőzéseiket országos tévécsatorna is, Jean Dolores Schmidt nővér pedig egycsapásra nemzetközi sztárrá vált.

Hogy ki ő? A Loyola-Chicago Ramblers 98 éves tiszteletbeli segédezője, egyben a csapat legnagyobb - és leghatásosabb kabalája, no meg persze a játékosok káplánja. Jean nővér 1994 óta tölti be ezt a munkakört és szűkebb köreiben már hosszú évek óta hatalmas sztárnak számít és ha azt gondolnánk, hogy csak jelképesen birtokolja a segédedzői pozíciót, nagyot tévednénk.

Jean nővér feladatai közé tartozik például a játékosmegfigyelés, lelkesítő beszédeket tart a csapatnak a mérkőzések előtt, sőt, még taktikai elemzést is végez, ami annak fényében nem meglepő, hogy gimnazista korában maga is kosárlabdázott. Nem csak saját csapatának játékát elemzi, az ellenfeleket is alaposan feltérképezi, nagy segítséget nyújtva ezzel Porter Moser vezetőedzőnek.

Rendszeresen tart mérkőzés előtti közös mádságot a csapattal, persze ilyenkor az ellenfélért is mádkozik, de azért a Loyolának mindig kicsit több sikert kíván, elsősorban persze igazságos játékvezetését és sérülésmentes játékért fohászkodik az Úrhoz. Az Úr pedig meghallgatja, mert a csapat eddig minden elé gördülő akadályt sikerrel vett, a menetelés során pedig csak magasabban rangsorolt ellenfeleket győzött le. A gárda legnagyobb kabalájának persze saját névvel ellátott cipők járnak, de arra ő sem számított, hogy ilyen sokáig szárnyalhat a Loyola.

Az egyetemről 1987 óta egyetlen játékos sem jutott el az NBA-be egészen az előző évig, de Milton Doyle csupán peremembernek számít a Brooklyn Netsben. Jean nővér kapós lett az amerikai sportpiacon, a Carolina Panthers és az Atlanta Falcons is szeretné maga mellé állítani az NFL-idényre, hogy megkaparintsák Vince Lombardi-trófeát.

Címkék: kosárlabda
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/50561/pics/lead_800x600.jpg
kosárlabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?