Blogolj!

Beszéljünk a 76ersről

Dorogi László

A philadelphiai szurkolóknak hat évet kellett kiböjtölniük, hogy ismét a rájátszásban szurkolhassanak csapatuknak. A 76ersnél egy rendkívül tudatos és türelmes építkezés első gyümölcsét szüretelik az idei szezonban és ez még mindig csak az út kezdete.

Fotó: NBC Sports

Beszélnünk kell a Philadelphia 76ersről. Miért? Csak! Sőt. Csak azért is. A gárda az NBA legutóbbi játéknapján Ben Simmons hathatós közreműködésével (27 pont, 15 lepattanó, 13 gólpassz) legyűrte a Keleti konferencia trónjától megfosztott Cleveland Cavalierst - bár mindeközben nem volt szép dolog 30 pontos előnyt elherdálniuk - és már harmadik helyet birtokolják a konferencia tabelláján. Három meccsük maradt hátra az alapszakaszból, a hátralevő mérkőzéseken pedig csak olyan együttesekkel találkoznak, amelyek papíron nem okozhatnak nekik gondot, így könnyen elképzelhető, hogy a Cleveland előtt is maradnak.

A Philadelphia hat év kihagyást követően tér vissza az NBA rájátszásába és ha minden csapatnak lehetősége lenne kiválasztani playoff-ellenfelét, az egészen biztos, hogy senki nem szeretne a 76ers-szel játszani. Keményen megdolgoztak ezért a sikerért Philadelphiában, hiszen egy nagyon szisztematikus építkezéssel jutottak el a liga legrosszabb csapatától addig, hogy komoly veszélyt jelentsenek bármelyik gárdára.

A történet Sam Hinkie general manager kinevezésével kezdődött öt évvel ezelőtt, majd a következő évben draftolták Joel Embiidet, aki bár sok sérüléssel küzdött első éveiben, mégis olyan arca tudott lenni a franchisenak, akire egyrészt brandet, köré pedig csapatot lehet építeni. Az úgy nevezett `The Process` három éve indult el a 76ersnél és kijelenthető, hogy a gárda a következő évek NBA-jének egyik élcsapata lehet - hosszú távon is.

A 76ers idei sikerének alapja a kezdő ötös kiegyensúlyozottságában és masszivitásában rejlik. Amikor a Joel Embiid, Ben Simmons, J.J Redick, Dario Saric, Robert Covington kvintett muzsikál a parketten száz labdabirtoklás alatt több mint 20 pontot vernek ellenfeleikre és 268 ponttal szereznek többet mint a riválisok.

A Philadelphiánál nincs dominánsabb csapat a festékben, ők szedték le a legtöbb lepattanót, amiben nagy szerepet játszik Joel Embiid, aki ráadásul támadásban is nagyon hasznosan kapcsolódik be a csapat játékába, átlagban 23 pontot szerez meccsenként. És alapvetően jól működik a gárda támadójátéka is, 110 pontot szereznek átlagosan meccsenként és csak a Golden State Warriors oszt ki több gólpasszt csapatszinten náluk.

Simmons szinte tökéletes újonc szezont fut, tizenöt pontot, nyolc gólpasszt és nyolc lepattanót átlagol, de az olyan kiegészítő emberek, mint Marco Belinelli és Ersan Ilyasova is rengeteget tesznek hozzá a a gárda játékához a kispadról, sőt rutinjukkal igazi tartást adnak a zabolázatlan fiatal csapatnak.

Egyelőre kevesen gondolják úgy, hogy a 76ersnek reális esélye van eljutni a nagydöntőbe és nem is elvárás ez velük szemben - egyelőre. Az viszont egészen biztos, hogy kellemetlen perceket fognak okozni mindenkinek, akivel szembe kerülnek.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/50878/pics/lead_800x600.jpg
kosárlabda,NBA,Philadelphia 76ers
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?