Blogolj!

Rangadókkal rajtol az NHL rájátszása - Pennsylvania összecsap

Dorogi László

Minden csapat teljesítette 82 alapszakasz-mérkőzéséből álló penzumát, a gyengék elhullottak, az erősek talpon maradtak. Magyar idő szerint csütörtök hajnalban megkezdődik a harc Lord Stanley trófeájárét!

Fotó: NHL.com

Hosszú utat tettek meg az észak-amerikai profi jégkorongliga csapatai október óta. Mint mindig, most is akadtak olyanok, akiknek terv szerint sikerült ez a periódus és olyanok is persze, akik csalódást keltően szerepeltek. Voltak pozitív és negatív meglepetések, rekorddöntések, no meg számtalan-számtalan sztori. Elbúcsúztunk a visszavonuló Sedin-ikrektől, láttuk a Vegas Golden Knights első éves rekorddöntögetési lavináját, láttunk egy nagy dinasztiát elbukni Chicagoban, láttuk McDavidet ismét száz pont fölé jutni egy rettenetesen alulteljesítő Edmontonban és így tovább, és így tovább, és így tovább. A sor végeláthatatlan és éppen ez az, ami miatt a világ egyik legizgalmasabb ligája az NHL, most viszont újabb szintet lépnek a talpon maradó alakulatok.

A rájátszás lebonyolításának menetéről korábban már írtunk, erről a mai napig rengeteget vitáznak a szakértők még a tengeren túl is, mindenesetre egyelőre ezzel a wild cardos - némileg igazságtalan - rendszerrel kell beérnünk. Emiatt viszont, már a rájátszás első körében évről-évre kerülnek olyan csapatok egymással szembe, amelyek ízig-vérig riválisai egymásnak - a szó mindennemű értelmében. Rendhagyó módon ezért a rájátszás első fordulóját most nem főcsoportok szerint bontva harangozzuk be, hanem rivalizálások... és a többiek leosztásban.

Pittsburgh Penguins-Philadelphia Flyers

Tipikusan amerikai mesébe illő történet lenne, ha az underdog Eagles és az NCAA-s Villanova után egy harmadik philadelphiai illetőségű csapat is bajnoki címet ünnepelhetne. A pokol egészen biztosan elszabadulna az egyébként is őrült szurkolóiról híres városban, ugyanakkor egészen egyszerű a feladatuk az első körben: le kell győzniük az elmúlt két év bajnokát egy pennsylvaniai csörte keretein belül.

Ha csak az alapszakaszban lejátszott egymás elleni meccseket vesszük számításunk alapjául, akkor nem sok mindenben reménykedhetnek a Flyers-szimpatizánsok, a Penguins ugyanis 4-0-val "söpörte ki" őket - kétszer rendes játékidőben, kétszer azután. Pittsburghben pedig nagy a tét, hiszen a nyolcvanas években fordult utoljára elő olyan, hogy egy csapat zsinórban három bajnoki címet zsebeljen be (1980 és 1983 között a New York Islandersnek négyszer is sikerült). A Pingvinek keretében tizenhárom olyan játékos is szerepel, aki mindkét bajnoki cím alkalmával a csapat tagja volt, így ha valaki, hát ők biztosan tudják, hogy kell Stanley-kupát nyerni.

Amennyiben hasonló párharcot vívnak a felek, mint legutóbbi playoff-csörtéjük alkalmával, akkor a semleges szurkolók parádésan fognak szórakozni. 2012-ben egy egészen őrült, hat mérkőzésig tartó csatát vívtak a csapatok, 56 gólt és 314 kiállításpercet hoztak össze az urak, végül a Flyers jutott tovább - majd a következő körben simán ejtette ki őket a Stanley-fináléig jutó New Jersey Devils.

A Pittsburgh minden Philadelphia elleni találkozóján eljutott 5 szerzett gólig az alapszakaszban, Sidney Crosby kilenc ponttal szomorította a narancssárgákat (két gól, hét gólpassz), Brian Elliot pedig csupán 86 százalékos védési hatékonysággal tudott dolgozni az állami rivális ellen.

A Flyers mégsem teljesen esélytelenül csöppen a párharcba, hiszen Sean Couturier egyértelműen a csapat első számú centerévé lépett elő és ez nem csak saját, hanem csapattársai teljesítményét is feljavította. Couturier 76 pontot szorgoskodott össze az alapszakaszban (31 gól, 45 gólpassz), majdnem megduplázta eddigi legjobb produkcióját, ami 39 pont volt. Ennek köszönhetően sortársa Claude Giroux is szárnyalt, olyannyira, hogy legjobb szezonját futotta, 102 pontot termelt, egészen elképesztő számú, 68 gólpasszal.

A Penguinsnél viszont minden sor életveszélyes, Sullivan mester remekül dobta szét sztárjait, Crosby az első, Malkin a második, Kessel pedig a harmadik sor pontgyárosa. Leginkább Kessel tudott előre lépni, hiszen előző szezonjában csak 45 pontot termelt - tegyük hozzá, 49 mérkőzésen - míg idén 92 pontot rakott a közösbe.

A Flyers kapusgondokkal küzdött az alapszakasz során, az első számú hálóőrnek, Brian Elliotnak ugyanis hosszabb időszakot kellett kihagynia sérülés miatt. A Flyers a trade deadline előtt éppen ezért elhozta Petr Mrazeket a Detroittól, de Michal Neuvirth és Alex Lyon is kapott lehetőséget. Ha igazak a hírek, a rájátszás első mérkőzésén Elliot korcsolyázhat a philadelphiai ketrec elé és Mrazek lesz a cserekapus, hiszen Neuvirth továbbra is lábadozik sérüléséből.

A túloldalon Matt Murraynek nehéz örökséget kellett átvennie a Golden Knightshoz távozó Marc-André Fleurytől, ámbár az előző rájátszásban már bizonyított a fiatal kapus. Gondban lehet viszont a Pittsburgh, ha Murray esetleg megsérül, hiszen az a Casey DeSmith a cseréje, aki soha életében nem játszott még playoff-mérkőzést.

Tekintve, hogy az alapszakaszban a Penguins büntette meg a szabálytalanságokat, a Flyersnek nagyon fegyelmezetten kell jégkorongoznia, minden egyes philadelphiai kiállítás potenciális pittsburghi gólveszélyt hordoz magában, már csak azért is, mert csak két rosszabb csapat volt a Flyersnél az alapszakaszban, ami az emberhátrányos szituációk kivédekezését illeti.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/51012/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL,Philadelphia Flyers,Pittsburgh Penguins,rájátszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?