Blogolj!

A remény hal meg utoljára Washingtonban

Dorogi László

Egymást követő harmadik évben feszül egymásnak az NHL-rájátszásban a Pittsburgh Penguins és a Washington Capitals. A fővárosiaknak van mit törleszteniük a kétszeres címvédővel szemben, legutóbbi hét randevújuk után mindig ők sírtak.

Fotó: NHL.com

A Washington Capitals-szal kapcsolatban rendszerint fel kell tennünk bizonyos kérdéseket minden rájátszáspárharcuk közben, előtt és után. Ezek legtöbbször a "miért nem tudják egyszerűen átlépni a saját árnyékukat", vagy a "miért nem megy nekik a játék úgy a rájátszásban ahogy az alapszakaszban", vagy hogy "mikor nyer már végre - ha nyer valaha - a liga és a sportág egyik legkiemelkedőbb játékosa Stanley-kupa döntőt".

A Columbus Blue Jackets alaposan ráijesztett a Capitalsra a playoff első körében, a Kék kabátosok az első két mérkőzést egyaránt behúzták a fővárosban és úgy tűnt, Ovecskin ismét a májusi jégkorong-világbajnokságon vigasztalódhat az orosz nemzeti csapatban. A párharc ötödik mérkőzése viszont döntőnek bizonyult, mert bár akkor inkább a Columbus uralta a játékot, a Caps hosszabbításban be tudta húzni a győzelmet és a hatodik mérkőzésen már nem hibáztak.

Ha mélyebbre ásunk az elmúlt évek rájátszásainak történetében, tulajdonképpen nem süthetjük a Washingtonra azt, hogy rájátszásfóbiája lenne (még ha nagyon, nagyon, nagyon, nagyon sokszor így is gondoljuk), egyszerűen csak mindig egy bazinagy vérpingvin tornyosul eléjük a trófea felé vezető végeláthatatlan úton, amely hol könnyebben, hol nehezebben, de végül mindig lecsapja őket az ösvényről. Az persze érdekes kérdés lehet, hogy miért nem sikerül soha egy ezer százalékig kiegyenlített párharcot saját maguk felé billenteni...

Zsinórban a harmadik évben találkozik a Washington és a Pittsburgh az NHL-playoffban, most éppen úgy jött ki a lépés, hogy a főcsoport-elődöntőben feszülnek egymásnak. Hogy ez így van, az részben a lebonyolítási rendszer kritikája, amelyről korábban már ejtettünk szót, pedig a felek erejük és játékoskeretük alapján konferencia-finálét is vívhatnának - még idén is, amikor tudjuk, hogy egy nagyon erős Tampa Bay és egy szintén jó erőkből álló Boston, vagy Toronto lesz ott a legjobb négy között rajtuk kívül Keleten.

Ha fellapozzuk a liga playoff-történelemkönyvét, azt láthatjuk, hogy eddig tízszer randevúzott a Penguins és a Capitals, ebből pedig kilenc alkalommal a Pingvinek jöttek ki győztesen - zsinórban hét Capitals-búcsúztatásnál tartanak a pennsylvaniaiak. Az említett hármas széria előző két felvonásában egyaránt a rájátszás ezen szakaszában futottak egymásba a riválisok, 2016-ban hat, 2017-ben hét mérkőzés kellett Sidney Crosbyéknak, hogy átlépjenek a fővárosiakon.

S ha már Crosby, mi más állhatna az ütközet középpontjában előzetesen, mint a két gárda szupersztárja és arca. A Capitals orosz csatára, Alex Ovecskin 20 rájátszás-mérkőzésen lépett jégre a Pittsburgh ellen, ezeken 26 pontot gyűjtött be (12 gól, 14 assziszt) - a tavalyi szériában összesen hetet (2+5). Crosby egyel kevesebb playoff-találkozót játszott a Washington ellen, az ő termése 22 pont (10 gól és 12 gólpassz), de a tavalyi sorozatban ugyanúgy teljesített mint orosz kollégája (2+5).

Ovecskin úgy nyilatkozott a párharc előtt, hogy már nagyon várja és ez minden bizonnyal igaz is, de vajon hány washingtoni koponyán fut majd keresztül a tavalyi, vagy a tavalyelőtti párharc kudarcélménye? A Capitals mindenesetre fennállása során még soha nem jutott Stanley-kupa fináléba, főcsoport-döntőben is 1998-ban jártak utoljára. Persze mindannyian ismerjük az unalomig ismételgetett frázist: egyszer minden sorozat megszakad. A Washingtonnak viszont nem elég egy sorozatot megszakítania, egy komplett átkot kellene megtörniük.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/51729/pics/lead_800x600.jpg
NHL,Pittsburgh Penguins,rájátszás,Washington Capitals
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?