Blogolj!

Megtörte az átkot a Washington Capitals

Dorogi László

A fővárosiak 1998 után lesznek ott először az NHL Keleti konferenciájának fináléjában, a Pittsburgh Penguins nem fogja megismételni a New York Islanders bravúrját.

Fotó: NHL.com

Már csak egyetlen kiadó hely maradt az NHL főcsoport-döntőiben, amiért a tavalyi döntős Nashville Predators és a Winnipeg Jets küzdhet meg egymással egy végletekig kiélezett heteik mérkőzésen, ám Keleten már minden nyitott kérdést bezártak a csapatok: a Tampa Bay a New Jersey után a Bostont is simán intézte el, a Washington Capitals pedig olyat tett, amire már nem sokan számítottak - kivéve persze az elvakult Capitals-fanokat.

A Capitals az elmúlt tíz évben háromszor nyerte meg a Presidents` Trophy-t, s lett az alapszakasz legjobbja, a rájátszásban viszont mindig közbejött valami. Ezt a valamit pedig úgy hívják, hogy `hetedik meccs-szindróma`. Az említett időszakban a fővárosiak mindössze egyszer nem tudtak rájátszásba jutni, a maradék kilenc alkalomból viszont hétszer is hét mérkőzéses szériában bukták el a továbbjutást, rendszerint a Keleti főcsoport-döntő kapujában - háromszor a New York Rangers, kétszer a Pittsburgh Penguins, egyszer a Philadelphia Flyers, egyszer pedig a Montreal Canadiens szórta ki őket a sorsdöntő találkozókon.

Az átkot éppen az az Ovecskin törte meg, akinek már olyannyira kijárna az életműve alapján egy Stanley-kupa, hogy csuda, az orosz zseni honfitársának, Jevgenyij Kuznyecovnak pöttyintette oda a pakkot, a hatodik mérkőzést és a szériát lezáró találat előtt. No, persze azt még be kellett simítani Matt Murray kapujába. Ovecskin arca mindent elárult a következő pillanatokban. Mindenki Ovija felpillantott a magasba, majd a világ összes terhe legördült válláról - nem kell az orosz válogatottban vigasztalódnia a dániai világbajnokságon.

A liga egyik legnagyobb sztárja még sosem jégkorongozott konferencia-döntőben, washingtoni major ligás csapat pedig 20 éve nem jutott el nagydöntőig a négy nagy ligát figyelembe véve. Erre persze most sincs semmilyen garancia, hiszen a Tampa Bay Lightning nem ígérkezik könnyen rágható falatnak, de a Capitals végre letépte magáról láncait és sikerült áttörnie az áttörhetetlennek hitt falat.

A Pittsburgh pedig közel 40 éve nem látott bravúrt könyvelhetett volna el egy esetleges Stanley-kupa győzelemmel, utoljára a New York Islanders volt képest zsinórban háromszor megnyerni az NHL-t még az 1980-as évek elején, igaz, nekik akkor négyszer is sikerült. Mike Sullivan mester 2015 decembere óta tartó regnálása során először bukott el playoff-párharcot a Pittsburgh, márpedig minden jó sorozat megszakad egyszer. Azt azért nem mondhatjuk, hogy sikertelen évek után csalódást keltően pottyantak ki a Pingvinek.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/52357/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL,Pittsburgh Penguins,rájátszás,Washington Capitals
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?