Blogolj!

Tényleg Michael Jordan minden idők legjobb kosarasa?

Dorogi László

A sportvilág kedvenc foglalatossága különböző idők korszakos legjobbjainak összehasonlítgatása. A vita sokrétű és végeláthatatlan, de vannak olyan mondatok, amelyek végére végül pontot kell tennünk.

Fotó: basketball-reference.comA Netflix kedden jelentette be, hogy tízrészes dokumentumfilm-sorozatot készít Michael Jordan pályafutásáról és az 1990-es évek - nem csak az egyetemes kosárlabdavilág - legdominánsabb csapatáról, a show-time Bullsról. Az ESPN egy közel egyperces előzetest is feldobott a Twitterre, s mielőtt komoly okfejtésekbe kezdenénk Michael Jordan örökségét illetően, tekintsük meg gyorsan, mert parádés felvételekből kapunk ízelítőt.


Michael Jordan nevét talán a kosárlabdában, sőt kockáztassuk meg, hogy a sportban kevésbé jártas egyének is megismerik, felismerik, hallották már és bizony sokan tartják őt - a szakmán belül is - minden idők legjobb kosárlabdázójának. De tényleg az?

Álljanak itt a tények: a Bulls legendás 23-asa pályafutása során hatszor játszott nagydöntőt az NBA-ben, sőt nem csak hogy hatszor szerepelt fináléban, mind a hatot meg is nyerte. Na, nem csak ő kellett ehhez, hanem az az elképesztő csillagállásnak köszönhetően összeálló gárda, ami össze is állt, de erről picit később. A hat győztes NBA-döntő mindegyikén Jordant választották meg a finálé legértékesebb játékosának, ehhez hasonló bravúrt sem előtte, sem azóta nem tudott felmutatni senki a világ első számú kosárlabda-bajnokságában. Ugyanakkor nem Jordan az egyetlen, aki ilyen mennyiségű trófeával dicsekedhet, a Los Angeles Lakers ikonikus centerének, Kareem Abdul-Jabbarnak szintén hat NBA-győzelme van, ám őt "csak" kétszer választották meg az NBA Finals MVP-jének.

A Kobe Bryant szimpatizánsok minden egyes alkalommal hisztérikusan zokognak monitorjaik, képernyőik, telefonjaik előtt, amikor a 'minden idők legjobb játékosa' titulus kiosztásánál nem merül fel az Oscar-díjas sztár neve, s bár öt NBA bajnoki címe nem elhanyagolható, a legnagyobb riválisa MJ-nek a GOAT (Greatest of All Time) versenyben mégiscsak a jelenlegi kosárlabdázás etalonja, s csúcstermékének is a csúcsa, LeBron James.

Fotó: slamonline.com

Ami leginkább James felé billenti ezt az eldönthetetlennek tűnő kérdést, a tény, hogy míg ő maga egészen biztosan Hall of Famer lesz, jelenlegi és mindenkori csapattársai közül nem sokan részesülnek majd ebben a megtiszteltetésben. Mindeközben Jordannek volt olyan szezonja, amikor egyszerre lépett parkettre Scottie Pippennel, Denis Rodmannel és Robert Parish-sel - ők pedig mind tagjai a Hírességek Csarnokának. LeBron Jamesnek tehát - s mondhatjuk ezt nyugodt szívvel - sokkal nagyobb hatása van mindenkori csapata teljesítményére, mint volt Michael Jordannek.

LeBron James mindent tud a kosárlabdáról, s mint a jó bor, ahogy öregszik, úgy lesz egyre jobb és jobb, szembeköpve ezzel minden biológiai és fiziológiai törvényszerűséget. Kétségtelen tény, eddigi nyolc döntőjéből mindössze hármat tudott megnyerni, de itt most az egyes szám különösen indokolt, mert sokszor egyedül maradt a harcban.

Persze, az olyan korszakos egyéniségekről, mint Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain, Magic Johnson, vagy Larry Bird sem szabad megfeledkeznünk, ha minden idők legjobbját keressük, de rajtuk kívül is számtalan rendkívül tehetséges figura fordult meg az NBA történetében, olyan klasszisok, olyan meghatározó és karakteres egyéniségek, akiknek a neve még csak fel sem merül a kérdésfeltevés pillanatában, amikor az NBA GOAT-ját keressük. Michael Jordan és LeBron James a világ ellen.

James most éppen a 15. szezonját tapossa az NBA-ben, ennyit töltött a ligában Michael Jordan is összesen, megszakítva pályafutását egy kis baseballos kitérővel. Ezen időszak alatt mindketten 13-szor jutottak rájátszásba csapatukkal és mindketten 14-szer kerültek be az All-Star gála kezdőcsapatába. LeBron Jamest négyszer, Michael Jordant ötször választották meg az alapszakasz legjobbjának, és mindketten elnyerték a legjobb újoncnak járó elismerést debütáló idényükben.

Fotó: Sporting News

LeBron James a szerzett lepattanók és kiosztott gólpasszok számában már megelőzte az örökrangsor élén Jordant, s minden bizonnyal a megszerzett pontok számában és a kiosztott blokkokban - ehhez már csak hat kell neki - meg fogja előzni. Persze a játék rengeteget változott az elmúlt közel három évtizedben, de James jobb mezőnyhatékonysággal és jobb triplaszázalékkal dolgozott eddigi karrierjét figyelembe véve, mint Michael Jordan. A Sport TV-n futó Trash Talk című amerikai sportokkal foglalkozó magazinműsorban tették fel az ominózus kérdést, amit itt most boncolgatunk: LeBron James-e minden idők legjobb kosárlabdázója?

Ha minden komponenst átvilágítunk, merem állítani, hogy igen. S mondom ezt azért, mert képzeljük el LeBron James csapatait, meddig jutottak volna akkor, ha kivesszük a képletből James-t, és képzeljük el Michael Jordan csapatait, meddig jutottak volna a kosárlabdázás kétségtelenül egyik legnagyobb ikonja nélkül. Azt hiszem nem lehet kérdés, melyikük volt, van nagyobb hatással csapata teljesítményére.

Azt viszont már csak nagyon csendben tegyük hozzá, hogy sokszor még az emberfeletti teljesítmény sem elég. A Boston Celtics éppen 2-0-ra vezet a Cleveland Cavaliers elleni Keleti konferenciadöntőben, pedig James 42 pontos, 10 lepattanós, 12 gólpasszos tripla-duplát pukkantott a bostoniak orra alá a párharc második mérkőzésén...

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/52672/pics/lead_800x600.png
kosárlabda,LeBron James,Michael Jordan,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?