Blogolj!

Bostontól Bostonig

Dorogi László

LeBron James zsinórban nyolcadik alkalommal játszhat nagydöntőt az NBA-ben, legutóbbi 24 Keleti párharcából mindegyiket megnyerte.

Fotó: NBA Future

Rajon Rondo, Kevin Garnet, Ray Allen, Paul Pierce, Kendrick Perkins. Ezzel a ma már legendásnak ható - mit ható, számító - kezdő ötössel állt fel a Boston Celtics 2010. május 13-án a TD Gardenben, az NBA Keleti konferenciájának elődöntőjének hatodik mérkőzésén. A Celtics 3-2-re vezetett a szériában és azzal a Clevelanddel nézett farkasszemet, amelyben az akkor már klasszis státuszba lépő LeBron James mellett olyan egyéniségek kaptak helyet a csapatban, mint a pályafutása utolsó időszakát töltő Shquille O`Neal, vagy az örök vándor Mo Williams.

Ekkor fordult elő utoljára LeBron James-szel, hogy nem sikerült nagydöntőbe vezetnie csapatát. A Boston akkor megnyerte a hatodik meccset, hogy aztán egészen a fináléig meneteljen és ott egy drámai, hétmérkőzéses ütközetben alul maradjon a Los Angeles Lakers-szel szemben - mindez már történelem.

LeBron James az első kosárlabdázó a Boston Celtics ikonikus centere, Bill Russel óta (ő most 84 éves), akinek egymás után nyolcszor sikerült NBA-döntőbe verekednie magát. Az egyes szám valamelyest indokolt is, hiszen az idei Cleveland Cavalierst többször, több helyen, szakértők tömkelege írta le, a szezon felénél a komplett James-kisegítő személyzetet lecserélték, de a Király mindannyiszor válaszolni tudott a kétkedőknek és megmutatta, hogy egyedül is képes eljutni a csúcs közelébe. Tette mindezt egy párharc hetedik meccsén, a csapat második legjobb emberét, a sérült Kevin Love-ot nélkülözve, egy Jeff Greenre támaszkodva, az ellen a Boston Celtics ellen, amely az idei rájátszásban még nem kapott ki hazai pályán (10 győzelem, zéró vereség) és amely a franchise története során még sosem bukott el playoff-párharcot 2-0-s előnyről.

A kérdésnek, amelyet néhány hete még csak pedzegettünk, lassan kiegyenesedik a végén a kérdőjel:

LeBron James minden idők legjobb játékosa.

Mindent tud a kosárlabdáról, dacol a biológia törvényeivel, folyamatosan képes megújulni és fejlődni a játék különböző elemeiben. LeBron James csapatát soha nem lehet - és most már beláthatjuk, nem is szabad - leírni, még akkor sem, ha egy terített betlinek hat a szedett-vedett társaság körülötte. Ne legyenek kétségeink, ez a Cleveland Cavaliers LeBron James nélkül könnyen lehet, hogy még a rájátszásról is lemaradt volna. Ez a Cleveland Cavaliers nem egy, a szó szoros értelmében vett jó csapat. Ez a Cleveland Cavaliers csapatszinten nem tudott a legyőzött Boston Celtics fölé kerekedni, mégis ez a Cleveland Cavaliers lesz ott zsinórban negyedszer az NBA döntőjében.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/53259/pics/lead_800x600.jpg
Boston Celtics,Cleveland Cavaliers,kosárlabda,LeBron James,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?