Blogolj!

A nem várt folytatás - Érkezik a Golden State-Cleveland IV.

Dorogi László

Magyar idő szerint péntek hajnalban startol az NBA döntője, ahol ismét a Golden State Warriors és a LeBron James Cavaliers csap össze. Nagy reményeket ne fűzzünk az ütközethez, túl sok mindennek kell teljesülnie, hogy izgalmas párharcot lássunk.

Fotó: nba.com

Az egyetemes filmtörténet produkált már jó néhány meglepetést, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Annak rendje s módja szerint, mindig is voltak igazán nagy kasszasikerek, amelyek szabályosan vonzották a filmfalókat, mint méhet a méz és persze törvényszerűen készültek hatalmas bukások is. Sőt, nem egyszer fordult elő, hogy a kasszasiker folytatása lett csak az igazán nagybetűs cikimozi, amelynek elkészítését azóta már réges-rég megbánták. Biztosan sokan gondolkodtak már el azon, mi a frásznak készült el például az Elemi ösztön, vagy a Jim Carrey-vel csúcsra járatott Maszk folytatása, de a Reszkessetek betörők három elkészítése is felesleges pénz- és szemlélői idegrendszer-pazarlás volt.

Személy szerint az egyik kedvenc trilógiám a Golden State Warriors-Cleveland Cavaliers NBA-finálé széria, aminek már a harmadik epizódja is elég silányra sikeredett az első kettő egyébként fantasztikus rész után. Erre tessék, jön a folytatás, itt a negyedik! Be kell vallanom, nem örülök neki.

A négy amerikai major ligát figyelembe véve (NFL, NBA, NHL, MLB) még sosem fordult elő olyan, hogy ugyanaz a két csapat egymást követő négy évben jut el a fináléig, hogy aztán ott egymás közt döntse el ki a jobb. (Ez mondjuk idén még annyira sem kérdés, mint egy évvel ezelőtt volt.)

LeBron James 2014-ben négy év után tért vissza Clevelandbe Miamiból és a "tékozló fiú" egyből NBA-döntőbe is vezette csapatát, míg a nyugati konferenciában a Golden State már egy évvel korábban is titkos esélyesnek számított, ám Steve Kerr vezetőedző kinevezésével tört át igazán a gát, a lendület pedig a fináléig repítette a Warriorst. Ekkor talán még a rajongók sem beszélhettek esetleges folytatásról, de be kell látnunk, minden adott volt egy izgalmas mozi megalkotásához. A főszereplők közül LeBron James játéka maradandóbb és mélyebb benyomást keltett a filmkritikus közönségben mint a feltörekvő Steph Curry-é, a szakértők pedig a Királynak is adták volna az NBA Oscar-díját, a döntő MVP címet, csakhogy a végén a Golden State örülhetett, Curry-t meg lenyomta egy kiváló mellékszereplő, André Iguodala, akit a legértékesebb játékosnak választottak a 4-2-re megnyert széria után.

Fotó: interbasket.net

Egy év elteltével aztán érkezett a folytatás, ami ha lehet, még jobbra sikerült mint az első epizód. 2016-ban a Warriors nemcsak egy olyan alapszakaszt futott amilyet addig senki az NBA történetében (73 győzelem, 9 vereség), hanem egy olyat is amely alapjaiban határozta meg a XXI. század csapatainak alapszakaszhoz való hozzáállását. A siker mindenáron való hajszolása alaposan megnyirbálta a GSW kosarasok fizikumát, amely már a főcsoport döntőjében is megmutatkozott, a Warrirosnak vért izzadva, 3-2-es hátrányból felállva kellett továbbjutnia az akkor még Kevin Durantet soraiban tudó Oklahoma City ellen. A Cleveland ezzel szemben egy könnyed 57-25-ös szezont futott, a rájátszásban viszont rákapcsoltak, két söprés és egy Toronto elleni 4-2 után jutottak be a fináléba. Az előjelek ellenére a Warriors az első két mérkőzésen tönkreverte ellenfelét (104-89 és 110-77), a harmadik mérkőzést azonban elengedték az oaklandiek és a Cavaliers vissza tudott jönni a párharcba, olyannyira, hogy 3-1-es hátrányából is ki tudott egyenlíteni. Jöhetett a mindent eldöntő ütközet a Warriors otthonában, amelynek úgy vágtak neki a felek, hogy az előző hat felvonás alatt hajszálra ugyanannyi pontot rámoltak be a másik gyűrűjébe. A végletekig kiélezett mérkőzés is csak a drámai végkifejletben teljesedett ki, a Cavaliers egy Kyrie Irving kosárnak köszönhetően győzött és trónt fosztott.


Nem véletlenül vártuk nagyon a 2017-es harmadik részt, de amekkora várakozás előzte meg a Golden State Warriors-Cleveland Cavaliers III-at, éppen annyira volt hatalmas a bukás. Oaklandben 22 és 19 pontos győzelmekkel demonstrált erőt az immáron Kevin Durantet is megszerző Warriors, majd Clevelandben az utolsó negyedben fordítva gyakorlatilag eldöntötte a bajnokságot. Innentől már csak az volt a kérdés, hogy a GSW úgy ül-e fel az NBA trónjára ismét, hogy valamennyi playoff-meccsét behúzza, ám ez végezetül nem sikerült nekik, de finoman fogalmazva így sem rágtuk tövig a körmeinket.

A balul sikerült harmadik epizód után most a producerek úgy döntöttek, tesznek egy utolsó, elkeseredett kísérletet a folytatásra. Nagy reményeket ne fűzzünk hozzá, mert túl sok mindennek kellene teljesülnie ahhoz, hogy egy élvezetes produkciót láthassunk. LeBron James egy tizenkettes keret minden terhét és súlyát a vállán cipeli és nem sok választja el attól, hogy összerogyjon alatta. Ha nem történik csoda - azok pedig nincsenek - a Golden State Warriors ismét felül a világ legjobb kosárlabda-bajnokságának a trónjára, ám ez nem azért fog megtörténni, mert olyan lehengerlő szezont futottak volna mint 2016-ban, hanem azért, mert a kihívók kevésbé tudtak felnőni hozzájuk.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/53384/pics/lead_800x600.jpg
Cleveland Cavaliers,Golden State Warriors,kosárlabda,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?