Blogolj!

25 éve hunyt el Drazen Petrovic, minden idők legjobb európai kosarasa


1993-ban ezen a napon szenvedett halálos közlekedési balesetet Drazen Petrovic, minden idők egyik, ha nem a legjobb európai kosárlabdázója. Cikkünkben a Mozart becenevű játékos életét elevenítjük fel.

Drazen Petrovic 1964. október 22-én született Sibenikben. Tehetségével már gyermekkorában is kitűnt és 13 évesen már szülővárosa klubjának igazolt játékosa lett. A junioroknál gyakorlatilag kettesével lépte át az akadályokat és 14 éves korára már a KK Sibenka felnőttcsapatának igazolt játékosa volt.

Fotó: ballineurope.com

A jugoszláv élvonalban 1979-ben debütált, a gárda játékos-edzője a legendás Zoran Slavnic örömmel szavazott bizalmat a jövő reménységének, még akkor is, ha Petrovic az ő posztján játszott. Az olimpiai bajnok klasszis távozása után Drazen hamar csapata legnagyobb sztárjává vállt. Nem volt még 17 éves amikor vezérletével a Koracs-kupa elődöntőjében a Sibenka legyőzte a Real Madridot, a horvát óriást pedig a mérkőzéssorozat MVP-jének választották.

Klasszisára egyre inkább felfigyeltek: 1982-ben debütálhatott a világverő jugoszláv válogatottban, Európa sztárcsapatai és az amerikai egyetemek pedig megfigyelőket küldtek a Sibenka mérkőzéseire, hogy Drazent lássák játszani. 1983-ban csapatával egészen a bajnoki döntőig menetelt, amelyet azonban a zöld asztalnál (A szövetség szerint a bírók a Sibenkának fújtak a KK Bosna elleni fináléban) csapata elveszített. Ebben a szezonban is eljutott a Koracs-kupa döntőjéig, ahol azonban ismét csak az ezüstérem jutott csapatának.

Kötelező sorkatonai szolgálata idején vett részt a Los Angeles-i olimpián, ahol bronzérmes lett a nemzeti csapattal. Az olimpiát követően a zágrábi KK Cibonához szerződött. Döntését megkönnyítette, hogy fivére Aleksander is a bajnokcsapatot erősítette.

Rögtön az első meccsén ő lett a Cibona szurkolóinak kedvence, debütálása során éppen a Sibenkának dobott 56 pontot. Ő pedig gyakorlatilag azonnal igazolta is a vele szembeni elvárásokat: a Crvena Zvezda elleni bajnoki döntőben 32, a kupadöntőben 39, a Real Madrid elleni BEK-döntőben pedig 36 ponttal játszott főszerepet a Cibona diadalmenetében.

Csapattársai szintén imádták a kőkemény edzésmódszeréről híres zsenit és ezt a pályán is igyekeztek mutatni. Az 1985/86-os bajnokság nyitófordulójában az Olimpia ellen egy megbeszélt terv részeként mindig Drazent igyekeztek helyzetbe hozni, aki 112 pontos rekordot ért el. Ekkor már úgy emlegették, mint "a kosárlabda Mozartja".

Fotó: narod.hr

1986 egyébként is sorsfordító év volt az életében. A Cibona Budapesten megvédte címét a BEK-ben, a Zalgiris Kaunas elleni döntőben 22 ponttal zárt. Nyáron draftolta a Portland Trail Blazers, majd a világbajnokság is róla szólt. Az, hogy elkelt a játékosbörzén már csak azért is különleges tény, mert egyike lett az első európai NBA-játékosoknak. A jugoszláv válogatott bronzérmes lett, Drazent pedig megválasztották a torna legértékesebb játékosának. A vb-n 24,8 pontot átlagolt.

Egy évvel később KEK-győztes lett a Cibonával, a bajnoki cím elvesztése és a BEK-címvédés elmaradása egyáltalán nem rajta múlott. Az Universiádén aranyérmes lett Jugoszláviával (Zágrábban ráadásul), az Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szerzett. 1988-ban Koracs-kupában egyéni rekordot döntött nemzetközi szinten amikor 62 pontot szerzett egy mérkőzésen, de ezúttal is elvesztette a döntőt későbbi csapatával szemben. A Real Madrid elleni fináléban így is 48 ponttal tette le a névjegyét.

Szöulban az olimpián már a Real játékosaként vett részt, a spanyol megaklub csillagászati fizetést és egy új sportautót biztosított a számára. Az ötkarikás játékokon megint kiválóan teljesített, de a Szovjetunió túl nagy falat volt a fiatal jugoszláv csapatnak. Az olimpia után a madridiak egy bemutató mérkőzésen vettek részt a Boston Celtics ellen, és bár bostoni győzelem született, Drazen 56 pontja önmagáért beszélt.

Fotó: steemit.com

A KEK-ben döntőig vezette a Realt, a Cibona híveit 48 ponttal szomorította az elődöntőben, a fináléban pedig 62 ponttal terhelte meg az Udine gyűrűjét, a kupát azonban az olaszok vihették haza. Csapatával kupát nyert, a Barcelona elleni (elvesztett) bajnoki döntő két madridi sikerével végződő mérkőzésén pedig 42 pontot szórt illetve 8 triplát süllyesztett el. Senki sem volt képes az ACB Liga fináléjában ilyen teljesítményre. 

Az 1989-es Európa-bajnokságra minden idők talán legerősebb európai válogatottja állt össze Jugoszláviában. A gárdát olyan sztárok alkották, mint Vlade Divac, Toni Kukoc, Dino Radja, Zarko Paspalj, a legnagyobb ász azonban Drazen Petrovic volt. A torna során minden mérkőzésen kiemelkedőt nyújtott, a nyitómeccsen 35, a zágrábi döntőben 28 pontot dobott Görögország ellen és Európa trónjára ültette Jugoszláviát. A torna MVP-je természetesen ő lett. 

Fotó: Getty Images

A Portland másfél millió dollárért vásárolta ki Európa legjobb játékosát a szerződéséből. Az NBA-kaland azonban finoman szólva sem indult zökkenőmentesen. Olyan klasszisokkal kellett megküzdenie a helyéért a kezdőcsapatban mint Clyde Drexler vagy Terry Porter. Rick Adelman vezetőedző pedig az amerikaiakat favorizálta, mondván Petrovic védekezése még kívánni valót hagy maga után. Drazen persze felvette a kesztyűt és többször is élt a lehetőséggel: a Charlotte 22, a Sacramento 24 Petrovic-ponttal úszta meg, a konferenciadöntőben pedig 10 pontot szórt a Phoenixnek a hatodik meccs utolsó negyedében. A Detroit Pistons ellen 4-1-re elveszített nagydöntőben Adelman alig szavazott bizalmat a horvát klasszisnak, aki távozni akart Portlandből. Hiába játszhatott első szezonjában döntőt, a komplett idényt figyelembe véve 13 percet sem töltött átlagban a pályán.

A világbajnokságon természetesen Drazen ott volt a jugoszláv csapatban, amely az elődöntőben az Egyesült Államokat a döntőben a Szovjetuniót felülmúlva lett a világ legjobbja. A délszláv háború előszele ekkor már éreztette hatását és a szovjetek elleni döntő után az addig egységes válogatottat is elérte. A gárda játékosai azt hirdették, hogy egy egységes Jugoszláviát képviselnek, ahol nem számít, hogy ki horvát, szerb, vagy szlovén amíg a csapatért hajt.

Fotó: celticslife.com

A Buenos Aires-i finálét követően azonban megváltozott a helyzet. Egy horvát szurkoló egy zászlóval rohant be a pályára, amelyet Vlade Divac a csapat szerb származású játékosa, Drazen legjobb barátja kidobott a nézők közé. A Los Angeles Lakers sztárja azzal indokolta döntését, hogy a nacionalista kérdések nem a kosárlabdapályára tartoznak, ám Drazen ezt a nemzetisége elleni támadásnak vette. A horvát (illetve szlovén) gyökerei büszke Petrovic soha többet nem állt szóba Divaccal, a válogatottságot pedig  lemondta. Az incidensről illetve a két kosaras barátságáról az ESPN 2010-ben "Once Brohers" címmel egy kiváló dokumentumfilmet készített. 

"Petro" számára Portlandben sem alakultak jól a dolgok. Egyre kevesebb lehetőséget kapott, a klubvezetés pedig csak hosszas huzavona után volt hajlandó őt elcserélni. 1991. január 23-án aztán végül a New Jersey Nets szerződtette. 

Fotó: NBA.com

Első Jersey-i mérkőzésén 14 pontot szórt a Divaccal felálló Lakersnek, majd a Washington ellen már 27 ponttal zárt. Nem lett ugyan kezdőjátékos az első féléve során, de meghatározó csereemberré nőtte ki magát új állomáshelyén. Az év során 12.6 pontot átlagolt a Nets mezében. Horvátország 1991-ben függetlenné vált, Drazen pedig nyomatékosan megkérte a körülötte lévőket, hogy horvátként hivatkozzanak rá ne pedig jugoszlávként. 

A következő szezonra alapemberré vált és a Nets mind a 82 mérkőzésén kezdett az alapszakaszban. Sokat javított a védekezésén, pontátlagát pedig 20 pont fölé tornázta. Az Egyesült Államokban is egyre nagyobb közönségkedvenc lett, amit azzal nyomatékosított, hogy hétszer dobott legalább 30 pontot. A Boston Celtics ellen 39, a Cleveland Cavaliers ellen pedig 40 pontot dobott, utóbbit ráadásul a rájátszásban érte el. Az All-Star gálán a tripladobó versenyben indult, a szakírók szerint pedig csak Pervis Ellison fejlődött nála többet egy szezon alatt. 

Fotó: thebiglead.com

Horvátország kosárlabda-válogatottja 1992-ben vívta első hivatalos mérkőzését és a horvát csapat a barcelonai olimpián is részt vehetett. Bár a legtöbb figyelem az amerikai "Dream Teamre" irányult, Drazen is kapott a rivaldafényből. A FÁK elleni elődöntőben ő dobta a győztes kosarat, az USA elleni döntőben pedig 24 pontnál állt meg. 

Az olimpia után folytatódott a lendülete és ismét egyre több hívet szerzett magának az Egyesült Államokban. 22.3 pontjával tovább javította átlagát és még Michael Jordan sem célzott a dobóhátvédek közül olyan hatékonyan mint ő. A Houston Rockets ellen ismét egyéni rekordot döntött amikor is 44 pontot dobott a texasiaknak. A szezon azonban megint a rájátszás első körében ért véget számára. 

Drazen 1997-ig szóló szerződésajánlatot kapott a Nets klubvezetésétől, de ő bajnokaspiráns csapatnál vagy Európában szeretett volna játszani. Szóba hozták a New Yorkkal, valamint két görög sztárcsapattal is, ő azonban a nyár során akarta meghozni a döntést jövőjével kapcsolatban. 

A horvát csapat júniusban Európa-bajnoki selejtezősorozatban vett részt, hogy ott lehessen a németországi kontinensviadalon. Drazen hat selejtezőn játszott nem egészséges bokával, amely során 33 pontot átlagolt és segített hazájának kivívni a részvételt. 

A csapat Frankfurtból utazott volna haza Zágrábba június 7-én, Drazen azonban barátnőjével Klara Szalantzyval és a lány egyik barátjával utazott autóval. A München melletti autópályán egy kamionsofőr elvesztette uralmát a jármű felett és a szalagkorlátot áttörve eltorlaszolta az utat. Klara nem vette észre a járművet, amibe belerohant. Drazen, aki nem volt bekötve kizuhant a szélvédőn és életét vesztette. 

Az egész sportvilág gyászolta Európa legjobb játékosát, Horvátországban pedig nemzeti gyászt hirdettek. Temetésén 50 ezer ember vett részt. Drazen Petrovicot a Mirogoj temetőben helyezték örök nyugalomra Zágrábban. 

Fotó: mapio.net

Páratlan pályafutása előtt többször is lerótták kegyeletüket. A Cibona Zágráb arénáját Drazen Petrovic Arénára nevezték át, a horvát fővárosban teret neveztek el róla Lausanne-ban szobrot kapott a NOB központjában. Az NBA hallhatatlanjai közé 2002-ben, a kosársport Hírességek Csarnokába 2006-ban választották be. Emlékét Zágrábban egy külön neki szentelt múzeum őrzi. 

Bár kiváló európai szereplését nem tudta felülmúlni az NBA-ben és tragédiája miatt pályafutása nem teljesedett ki, Drazen Petrovic kétségtelenül hatással volt az NBA-re. Az ő teljesítménye ugyanis utat nyitott ahhoz, hogy az európai (különösen a szláv) játékosok egyre meghatározóbb szerepet játszanak a világ vezető sportligájában. 

Címkék: kosárlabda, NBA
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/53732/pics/lead_800x600.jpg
kosárlabda,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?