Blogolj!

Több lépéssel az NBA előtt járnak, mégsem beszél róluk senki

Dorogi László

A Golden State Warriors négy év alatt harmadik bajnoki címét szerezte meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligában. Csakhogy ez ismerve a körülményeket senkit nem érdekel és nem is igazán nagy bravúr.

Fotó: The New York Times

Jöttek, láttak, győztek. Simán, ahogy azt vártuk. Erőfeszítés nélkül, ahogy azt illik.

Már az NBA nagydöntője előtt sejteni lehetett, hogy az utóbbi évek - és talán minden idők egyik - legsimább fináléja előtt állunk. A Cleveland Cavaliers csapatszinten finoman fogalmazva is pocsékul nézett ki a döntőbe érkezve, az elképesztő módon teljesítő LeBron James már addig is egyedül cipelte a hátán a szedett-vedett társaságot, ráadásul nem tudott ember olyan testrészt mutatni a Király testén, ami ne fájt volna neki. Alapvetően az is csodaszámba ment, hogy idáig tudott evickélni a Cavs, ami egyúttal éles kritikája a keleti főcsoportnak. (Azért a Bostont és a Philadelphiát ne írjuk le a közeli jövőben...)

Ezzel szemben a címvédő oaklandiek gyakorlatilag lazán elkocogtak a nagydöntőig, bőségesen belefért nekik az alapszakaszban elveszített 24 találkozó, még a komoly sérüléshullámot is úgy vészelte át a Warriors (Curry és Durant is jó néhány találkozót kényszerült kihagyni), hogy mindenki tudhatta, a rájátszásban ez a csapat megint le fog pofozni mindenkit, mint nagynövésű nagycsoportos az újonc óvodásokat. Egyedül a Houston Rockets adta fel nekik a leckét egy icipicit, de csak éppen annyira, hogy a nyugati konferencia-fináléban (sokak szerint ez volt az NBA igazi döntője) hét meccses szériára kényszerítették Steph Curry-éket.

A Golden State Warriors Kevin Durant 2016-os megkaparintása óta nem veszített playoff-párharcot, az Oklahoma City Júdását pedig mindkét nagydöntő legértékesebb játékosának megválasztották. Megkapta hát, amiért sutba vágott egy ígéretes, a Warriors számára hosszú távú fenyegetést jelentő Oklahoma City Thundert. A Curry-Thompson-Durant-Green négyes összeállásával gyakorlatilag hosszú távon is megpecsételődött az NBA-bajnoki címek sorsa, mert ez egy olyan együttállás, amit egyelőre nem lehet semmilyen szuperhármassal felülmúlni. Pláne nem egy egyébként bőven erőn felül teljesítő LeBron James-szel.

Fotó: The New York Times

Ez persze nem a Golden State Warriors hibája, amely helyenként egészen pazar támadó kosárlabdát képes prezentálni, de idén még egy amolyan kínai piacos Warriors is elég volt a bajnoki cím megvédéséhez, ami nem tesz jót a ligának. A sima, négymeccses döntő után a történelmi negyedik GSW-Cavs finálét követően lehengerlő produkciója ellenére sem a bajnok áll a rivaldafényben, hanem J.R. Smith részeges idiotizmusa - mi lett volna ha nem szúrja el baromságával az első meccsen a Cavaliers kézben tartott győzelmét -, és mindenek előtt LeBron James ködös jövője. A Cleveland sztárja - és valljuk be, Kevin Love-on kívül egyetlen használható kosárlabdázója - szabadügynökké válik nyáron, ami könnyen jelentheti azt, hogy utolsó mérkőzését játszotta le a Cavaliers mezében a döntő negyedik találkozóján. Hogy folytatja a játékot, az ezer százalékig biztos, hogy hol, az már egyáltalán nem.

Arra viszont gyakorlatilag felpakolhatjuk az összes vagyonunkat, hogy nem íródik tovább a történelem és nem lesz ötödik Golden State-Cleveland finálé. A ligának az lenne a legjobb, ha a Warriors is komoly kihívóra találna, de most nehezen elképzelhető nagydöntő nélkülük. Keleten viszont őrségváltás következik, már csak azért is, mert a legtöbb pletyka szerint LeBron James nem csak csapatot, de konferenciát is vált. És akkor helyére billen a világ rendje, a Cavaliers pedig visszasüllyed a Browns szintjére. Fájni fog nekik.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/53910/pics/lead_800x600.png
Cleveland Cavaliers,Golden State Warriors,kosárlabda,LeBron James,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?