Blogolj!

Mire megy az NBA-ben a szlovén csodagyerek?

Dorogi László

Luka Doncsics sorsa különösen korán megpecsételődött. A családi legendárium szerint a kis Luka hét hónaposan fogott először kosárlabdát a kezébe, egy éves korára pedig már saját mini kosárlabdájával dobálgatott mini palánkjára, amit szülei állítottak fel neki gyerekszobájában.

Fotó: Getty Images

Aligha okozott ez meglepetést egy olyan családban, ahol Szasa, az édesapa korábban kosárlabdázóként kereste a kenyerét, majd kosárlabdaedzői karrierbe fogott. Luka hétéves korában kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal, de rendszerint idősebb srácokkal kellett megküzdenie, ám a problémát leleményességével hidalta át.

"Mindig olyan gyerekekkel játszottam együtt, akik idősebbek és tapasztaltabbak voltak nálam. Sokan közülük magasabbak és gyorsabbak is voltak mint én, így hát az agyammal kellett megvernem őket"

- emlékezett vissza Doncsics kosaras karrierjéne kezdetére.

Az amerikai szakírók az elmúlt évek egyik legtehetségesebb és legjátékintelligensebb kosaraspalántájának tartják a szlovén csodagyereket, akit az Atlanta Hawks választott ki az NBA Draft első körének harmadik helyén, majd rögtön el is cserélték a Dallas Maverickshez. Sokan úgy vélik, a lehető legjobb helyre került ahhoz, hogy európai stílusú kosárlabdáját amerikai kosárnyelvre fordítsák, amiben hatalmas szerepet játszhat a Dallas vezetőedzője, Rick Carlisle.

Mert hogy lefordítani bőven van mit. Doncsics 18 évesen vastagon kivette a részét Szlovénia története első Európa-bajnoki címéből, klubjával, a Real Madriddal pedig megnyerte a világ második legjobb sorozataként számon tartott Euroligát. Ha mindez nem lenne elég, az Euroliga alapszakaszának és a sorozat négyesdöntőjének is a legértékesebb játékosává választották, az elmúlt 30 évben mindössze öt játékos mondhatta el magáról, hogy 25 éves kora alatt kaparintotta meg ezt a titulust, de az eddigi legfiatalabb MVP is 21 éves volt. Doncsicsnak ez 19 évesen sikerült.


Játkstílusát sokan hasonlítják a legendás Toni Kukocs és az argentin veterán Manu Ginobili tökéletes hibridjének, de a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, hogyan tudják majd játékát beilleszteni az európai kosárlabdánál lényegesen gyorsabb és fizikálisabb NBA-be. Akadnak ugyanis olyanok, akik szerint 1/1-es pozícióban is kiválaszthatták volna, ha atletikusabb, fizikálisabb kosaras lenne, ellenben kitűnő labdakezelése, kosárral felérő passzai és hatékony triplái mind-mind azt ígérik, hogy Amerikában is nagy sztár lehet.

Láttunk persze az utóbbi években olyan európai tehetségeket a tengerentúlon megfőni, akiktől sokkal többet vártunk, de egy olyan kosaras, aki a spanyol válogatott irányítóját szorítja ki a Real Madridből, talán joggal reménykedhet egy szép NBA-s karrierben. Dallasban pedig örülhetnek, mert Dirk Nowitzki ideje hamarosan lejár - ha még nem járt le - de most már legalább van kire építeni egy új, sikeres csapatot.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/54701/pics/lead_800x600.jpg
Dallas Mavericks,kosárlabda,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?