Blogolj!

LeBron James döntése robbanthatja fel az NBA-s piacot

Dorogi László

A Cleveland szupersztárja visszautasította a Cavaliers 35,6 millió dolláros szerződéshosszabbítási ajánlatát, így szabadügynökként oda igazolhat nyáron, ahová úri kedve tartja.

Fotó: hoopshype.com

Hónapok óta felkapott téma az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) háza táján LeBron James jövőjének találgatása. A Cleveland klasszisa gyakorlatilag egymaga vitte ismét nagydöntőbe csapatát, ahol aztán a Golden State Warriors már hatalmas feladatot állított a Király elé. Steph Curryék annak rendje s módja szerint lesimázták a Cavalierst és sokan már akkor is azt találgatták, hogy a döntő negyedik mérkőzése volt-e az utolsó, amit James a Cavs szerelésében játszott le a ligában.

Nem lenne persze ismeretlen érzés a clevelandi szurkolók számára egy esetleges James-távozás, sőt az is bizonyos, hogy LeBron sem kerít neki még egyszer akkora feneket, mint a `The Decision`-ként elhíresülő Miamiba költözése során, ami után bőszen égtek a James feliratú mezek Ohióban. Tulajdonképpen egyáltalán nem okozna komoly meglepetést, ha újfent a továbblépés mellett tenné le a voksát, ugyanis a közeli jövőre tekintve nem sok potenciál fedezhető fel a Cavaliers keretében.

A Cleveland egy 35,6 millió dolláros szerződést kínált fel neki a következő szezonra, ám James ezt elutasította, tehát úgy nevezett szabadügynök lesz a nyáron és ő maga dönthet arról, melyik csapatokkal kíván tárgyalni pályafutása folytatását illetően. Minderre a szabadügynök-piac megnyitásától - vasárnaptól - lesz lehetősége.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több pletyka is szárnyra kapott potenciális landolási célpontjával kapcsolatban. A legélénkebben talán a Los Angeles Lakers érdeklődik a Király iránt, s állítaná vele helyre az utóbbi években kissé megtépázott renoméját. Amerikai hírek szerint a Lakersnél mindent meg is tesznek LeBron megszerzéséért, ugyanakkor az erősen kérdéses, hogy James bevállalna-e egy Kelet-Nyugat váltást, azok után, hogy mindig is a keleti konferenciában kosarazott. Ez azért lehet sarkallatos kérdés, hiszen nyilvánvalóan olyan csapatot választ majd magának, amelyben látja az esélyt és a potenciált az újabb döntőre és a bajnoki cím megszerzésére, ugyanakkor Nyugaton sokkal kiélezettebb és nehezebb a verseny. Hogy a potenciális bajnoki esélyeiket növeljék, a Lakersnél állítólag Kevin Duranttel állítanák párba LeBront, ami így már nem is hangzik rosszul, de ezt egyelőre csupán pletykaként kezelhetjük.

Valahogy így festene LeBron Los Angelesben.

Nem mindenáron kell egyébként a távozás mellett döntenie James-nek, hiszen egy hosszútávú szerződést is köthet szabadügynökként jelenlegi klubjával. Ebben az esetben öt év alatt 210 millió dollár ütné a markát - ilyen összegről szólnak a hírek - sőt, az NBA történetében példátlan módon akár tulajdonosi részt is kaphat a Cavaliersből.

Az idény közben felmerült a Philadelphia 76ers is következő állomásként, ahol Joel Embiiddel és az év újoncának megválasztott Ben Simmons-szal kiegészülve igencsak ütőképes csapatot alkothatnának egyértelm bajnoki esélyekkel, ráadásul a Philadelphia fizetési sapka-helyzete is kitűnő abból a szempontból, hogy nem kellene sok mindent feláldozniuk, hogy James beférjen a keretbe.

A Houston Rockets irányítója, Chris Paul is fűzögeti LeBront, hogy bikázzák be kicsit a nyugati döntőben a Golden State-től hét meccsen kikapó csapatot, bár ott biztosan vezéráldozatokkal járna James esetleges megszerzése.

Tovább fűszerezi az idei szabadügynök-piaci helyzetet, hogy a San Antonio Spurs korábbi nagydöntő MVP-je, a liga legjobb védőéjének tartott Kawhi Leonard kálváriája is vélhetően egy játékoscserével ér véget, így James és Leonard klubváltása komoly dominót indíthat el az NBA-ben. Bárhogy is lesz, James akár napokon belül meghozhatja a döntését és onnantól kezdve a kocka el van vetve.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/55005/pics/lead_800x600.jpg
Cleveland Cavaliers,kosárlabda,LeBron James,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?