Blogolj!

Macik a Hollók ellen - Kezdődik az NFL-előszezon

Dorogi László

Bő félévnyi futballaszálynak vet véget magyar idő szerint péntek hajnalban az észak-amerikai futballiga hagyományos Hall of Fame mérkőzése, amelyet ezúttal a Chicago Bears és a Baltimore Ravens vív egymással az ohiói Cantonban. De miért nézzük?

Egyrészt azért, mert a párosítás nem a véletlen műve. Mindkét franchise egy-egy, egykori emblematikus védőjátékosát - Brian Urlachert és Ray Lewist - iktatják be az NFL Hírességek Csarnokába az előszezon hivatalos nyitányán, a körítés fenomenális lesz, Ray Lewis például azt ígérte, hogy beiktatási beszéde után szem nem marad szárazon, bár a liga szerelmesei nagyon jól tudják, most még nem leszünk szemtanúi szemkápráztató futballnak a Hall of Fame meccsen.

Fotó: ClutchPoints

Mindazonáltal, az elmúlt hónapoknak csak a tavasszal lezavart draft, a különböző szerződéskötések és szerződésfelbontások, na meg a játékosmozgások szolgáltattak témát - meg a már kötelezővé avanzsáló letartóztatások, drogügyletek és balhék persze -, így nem csoda, hogy az NFL-rajongók nem csak Amerikában, hanem világszerte ki vannak éhezve a csontzenére.

Szóval a Baltimore Ravens és a Chicago Bears feszül egymásnak péntek hajnalban, aki viszont amerikaifoci-szűzként ülne le a televízió, vagy okostelefon elé, a sportág megkedvelése céljából, azt nyomatékosan kérem, hogy ne tegye. Az előszezon - ahogy a neve is mutatja - leginkább az edzői stábok terepszemléje és a játékosok véres gladiátorverme. Ezalatt a négy-öt hét alatt állnak össze a csapatok keretei, a potenciális NFL-játékosok pedig ebben az időszakban bizonyíthatják be, hogy igenis helyük van egy-egy franchise roasterén. Senki sincs biztonságban, még a legnagyobb sztárok sem.

Ezekből a mérkőzésekből nem hogy messzemenő, de semmilyen következtetést nem vonhatunk le az előttünk álló alapszakasszal kapcsolatban, az eredmények, a mérleg jottányit sem számít, az edzők is jobbára a cserék cseréjének a cseréit küldik a gyepre labdázni és csak szerencsés esetben, egy-egy játék, vagy támadás erejéig láthatjuk az igazi sztárokat.

Akkor mégis miért nézzem meg a Hall of Fame meccset?

A kérdés jogos, de azért akad itt jó néhány érdekesség, ami miatt érdemes éjszakázni egyet csütörtökről péntekre.

A Baltimore Ravens tavaly néhány centiméterrel maradt le a rájátszásról, az alapszakasz utolsó mérkőzésén meg kellett volna verniük az ezer sebből vérző Cincinatti Bengalst, s ez majdnem össze is jött, néhány másodperccel a találkozó vége előtt gyomron vágták őket a tigrisek, Joe Flaccóék pedig ismét csalódottan fejezték be a szezont.

Fotó: Yahoo Sports

A Baltimore Ravens irányítója az egyik legjobban fizetett QB a ligában, de a 2013-as bajnoki cím megszerzése óta nem igazán sikerült bebizonyítania, hogy az elit vezérek közé tartozna. Egyes amerikai források szerint viszont soha nem volt még ilyen jó felkészülési időszaka, kapott néhány új célpontot is az offseasonben, pontosabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnik, Lamar Jackson, valamint Robert Griffin III személyében pedig két teljesen más karakterű irányító áll mögötte a rangsorban, így pozíciója sem igazán forog veszélyben.

A Hall of Fame mérkőzésen vélhetően utóbbi kettőt jóval többet látjuk majd, Jackson például első NFL-meccsére készül. A mozgékony irányítót az draft első körében választotta ki a Baltimore és nagyon hasonló felépítésű játékos, mint a kórházi ágyról sokadjára reaktivált Robert Griffin. Griffinnek alaposan derékba - térdbe - tört a karrierje anno Washingtonban, talán az egyik utolsó lehetőségét ragadhatja meg a Ravensnél, de rutinjából és játékstílusából leginkább Jackson profitálhat.

A Chicago Bears az előző szezont egy elsőkörös, fiatal irányítóval, Mitchell Trubiskiyval, de egy pocsék vezetőedzővel, John Fox-szal szenvedte végig. Ez végül egy 5-11-es mérlegre volt elegendő, az idei évnek pedig új vezetőedzővel, a magyar származású Matt Naggyal futnak neki a Macik.

Fotó: sportingnews.com

Trubisky NFL-es karrierje szempontjából vízválasztó év következik, 2017-ben 12 mérkőzésen lépett pályára a Chicagóban, 59.4 százalékos hatékonysággal passzolt, hét touchdow passzára hét interception jutott, de az idei felkészülés során nagyon bizonytalannak tűnt. A Hall of Fame mérkőzésen őt sem fogjuk sokat látni a pályán - már feltéve ha Nagy vele számol első számú irányítóként és hát valljuk be, semmi oka nincs másképp gondolkozni.

Trubisky játékát nagyban befolyásolja majd elkapó-személyzete, nem véletlenül húzta be a drafton a Bears Anthony Miller elkapót és összességében is elmondható, hogy a játékosbörze egyik legnagyobb nyertese a Chicago volt. Miller 191 elkapással és 32 touchdownnal rukkolt elő utolsó két egyetemi évében, Allen Robinsonnal és Taylor Gabriellel pedig komoly kis fegyverarzenált adnak Trubisky kezébe.

Azt most még nagyon nehéz megjósolni, kik lesznek azok a játékosok, akik a semmiből előlépve, végül a szamárlétrán felküzdve magukat az ismeretlenből egy-egy csapat végleges keretébe kerülhetnek, de hé, végre visszatér az NFL, ettől jobb indok pedig aligha kell ahhoz, hogy megnézzük a Chicago Bears-BAltimore Ravens mérkőzést.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/56396/pics/lead_800x600.jpg
Baltimore Ravens,Chicago Bears,NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?