Blogolj!

Eltűnhet a férfi jégkorong a téli olimpiáról

Dorogi László

Első hangzásra szürreálisnak tűnik, pedig nagyon is lehetséges: a téli ötkarikás játékok egyik legpatinásabb sportága egyszerűen eltűnhet az olimpiai programból. Ezt a nemzetközi szövetség elnöke mondta.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, végső soron kijelenthetjük azt is: az olimpiai férfi jégkorong-torna sorsa az NHL kezében van. No, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a tényeket.

Rene Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnöke jelenleg Edmontonban tartózkodik egy nemzetközi tornán, ahol a TSN jégkorong-szakírója nekiszegezte a nagy kérdést: mi lesz a férfi hokival a téli olimpián? Fasel négy lehetséges opciót vázolt fel:

1. Az NHL játékosai részt vesznek a következő, pekingi olimpián, ahogyan ez történt 1998 és 2014 között.

2. Nem változik semmi, ugyanúgy bonyolítják le a tornát, ahogy Pjongcsangban, az NHL-szerződéssel nem rendelkező játékosok jégre lépnek, az NHL-es játékosok nem.

3. Az olimpiai labdarúgó-torna mintájára csak 23 évnél fiatalabb játékosok szerepelhetnek az ötkarikás játékokon, de persze csak azok, akiknek nincs NHL-szerződésük.

4. Egyáltalán nem lesz jégkorong a téli olimpián.

Ez azért elég durva lenne, de Gary Bettman, NHL-főnök és a liga klubtulajdonosai, továbbra sem szeretnék megszakítani még három hétre sem az NHL küzdelmeit. Bettman felvetette annak lehetőségét is, hogy a jégkorong kerüljön át a nyári olimpiai programba, ami azért valljuk be, legalább annyira abszurd lenne, mint a téli foci vb...

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy 2020. július 1-én lejár az NHL és a játékosszakszervezet közötti kollektív szerződés, amelynek újratárgyalásáról egyelőre semmilyen hír nem látott napvilágot, így egy újabb lockout sem lenne elképzelhetetlen. Erre legutóbb a 2004/2005-ös idényben volt példa, akkor el is maradt a komplett szezon. Az új kontraktusnak tehát sarkalatos pontja lehet az olimpiai hokitorna kérdése, így végső soron részben az NHL kezében van az olimpiai férfi jégkorong.

Címkék: jégkorong, NHL
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/56955/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?