Blogolj!

Veszélyben az NHL 2020-as idénye

Dorogi László

Az amerikai major sportok kedvelőinek nem ismeretlen a kollektív szerződés és a lockout fogalma sem, de az európai ligákon szocializálódott sportbarátoknak talán szolgálnunk kell némi magyarázattal. A kollektív szerződés rendszerint az adott liga és a játékos-szakszervezet között köttetik. Ez egy olyan keretmegállapodás, amely a játékosok átigazolását, fizetését, valamint a munkavállalási feltételeit szabályozza. A kollektív szerződéseket általában több évre kötik meg a felek és szerencsés esetben a meghosszabbításuk sem okoz semmilyen fennakadást, ugyanakkor előfordulhat az is, hogy az egyik fél nem elégedett a szerződésben foglalt pozíciójával és kedvezőbb feltételeket szeretne kiharcolni magának.

Fotó: cbc.ca

Ha nem sikerül megújítani a kollektív szerződést, a klubtulajdonosok - legyen szó amerikai futballról, kosárlabdáról, vagy jégkorongról - kizárják a játékosokat a szerződésükből, ami azt jelenti, hogy azok sem az edzőterembe, sem a pályára nem mehetnek edzeni. Egyfajta kényszerű sztrájkba kezdenek, ami addig tart, amíg nem születik megállapodás. Az NFL-ben és az NBA-ben legutóbb 2011-ben akadtak gondok a kollektív szerződés meghosszabbításával és újragondolásával, a kosarasok rövidebb idényt is játszottak emiatt, az NFL-ben végül sikerült idő előtt megállapodnia a feleknek és menetrend szerint el tudott rajtolni a bajnokság.

A három liga közül a legnehezebb helyzetben az NHL van, ahol a lockoutok rendszerint jóval komolyabb hatással voltak a bajnokságra - értsd: nagyon sok mérkőzés, illetve a komplett 2004/2005-ös szezon maradt el -, ennek oka pedig egyszerű: az NFL-től és az NBA-től eltérően az NHL-ben a játékosok fizetése a legnagyobb tétel a franchise-ok költségvetésében. Amióta Gary Bettman tölti be a komisszári pozíciót az észak-amerikai hokiligában - 1993 óta - háromszor került sor lockoutra és ha nem születik megállapodás 2019 szeptemberéig, akkor 2020-ban következhet a negyedik játékbeszüntetés.

Fotó: Yahoo

Az NHL 2019. szeptember 1-ig, a játékos-szakszervezet 2019. szeptember 15-ig jelezheti, hogy újra akarja-e tárgyalni a megállapodást, ami jó eséllyel be is fog következni. Ha ez így lesz, akkor a jelenlegi kollektív szerződés 2020. július 1-én automatikusan lejár, úgy pedig jó eséllyel nem születik megállapodás októberig és nem fog időben elrajtolni a szezon. Már ha elrajtol.

A játékosok persze nem buták, már most előre felkészülnek az esetleges lockoutra, egyre több NHL-es köti meg úgy új szerződését új, vagy régi klubjával, hogy az pénzügyi szempontból akkor se érintse hátrányosan, ha nem fog játszani 2020-ban. Bár Gary Bettmannek nem tetszik a tendencia - miért is tetszene - a játékosok jelentős hányada a fizetésének komoly részét aláírási bónuszként kapja meg, amit akkor is ki kell fizetniük a kluboknak, ha lockoutra kerül sor.

Conor McDavid megaszerződése például egymillió dolláros alapfizetést garantál neki a 2020/2021-es idényre, ugyanakkor 12 millió dollárnyi aláírási pénz is üti a markát, amit mindenképpen meg kell kapnia az Edmontontól - ha jégkorongozik, ha nem. Carey Price Montrealban szintén egymillió dolláros alapfizetést kap a 2020/2021-es szezonra, de aláírási bónuszként további 8.75 millió üti a markát - biztosan.

Fotó: si.com

A lista végtelen, de a folyamat már 2015-ben elkezdődött, amikor a New York Rangers szerződtette Derek Stepant. A tendencia következményeként kivásárolni sem éri meg a játékosok szerződését, mivel ennek a konstrukciónak éppen az a lényege, hogy a hokisok fizetésének kétharmadát osztják el a szerződésből visszamaradt idő kétszeresével, ez számít bele a bértömegbe.

Egyes vélemények szerint a lockout csupán egy hatalmi harc, aminek a lényege, hogy a klubtulajdonosok szeretnék lefelé szorítani a játékosok részesedését a bevételből, ők azonban ezt nem tudják elfogadni, hiszen azt látják, hogy nyereséges a liga. Pozitív hozadéka mindössze annyi lehet, nekünk, európai szurkolóknak, hogy ilyenkor százával érkeznek az öreg kontinensre jégkorongozni az NHL-ből - a legtöbben persze a KHL-be - Jason Strudwick és Rob Niedermayer például a Ferencvárosba szerződött 2004/05-ben, néhány meccs erejéig, nagy felbolydulást keltve ezzel.

Címkék: jégkorong, NHL
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/56994/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?