Blogolj!

Kobe Bryant 40

Dorogi László

Két éve vonult vissza az aktív játéktól minden idők egyik legmegosztóbb NBA-játékosa, Kobe Bryant, aki mindig is csodálta Michael Jordant, ám az ő szintjére talán sosem ért fel. Pocsék csapatjátékos volt, akit csak a kosárlabda és saját maga érdekelt. Öt NBA-bajnoki címet nyert, de pályafutása utolsó évei inkább hasonlítottak Canossa-járásra, semmint diadalmenetre, mégis a valaha volt legjobb kosarasok között tartjuk számon.

Fotó: Twitter


Kobe Bryant pályafutását kétségtelenül megmérgezte az örökös versengenivágyás Michael Jordan életművével. Bryantnek már gyerekkorában MJ volt a mindene, amikor apja - aki szintén kosárlabdázott - Olaszországban állt légiósnak és a család Európába költözött, amerikai rokonait kérte meg, hogy küldjék el neki a Chicago Bulls meccseinek felvételeit, ő pedig újra és újra lejátszotta azokat, hogy Jordan minden egyes mozdulatát tökéletesen leutánozhassa. Utólag azt mondhatjuk, elég jól sikerült.

Bryant 1996-ban az NBA történetének első hátvédje lett, akit közvetlenül a középiskolából draftoltak. Az akkor 17 éves Kobe-t a játékosbörze tizenharmadik pickjével a Charlotte Hornets választotta ki, ám a Los Angeles Lakers már a draft előtti napon megegyezett a Charlotte-tal, hogy a tehetséges ifjú játékjoga a szabadügynökpiac nyitását követően azonnal átkerül hozzájuk. A Hornets belement az üzletbe, mert tulajdonképpen nekik eszük ágában sem volt lecsapni Bryantre, a 13. cetliért ráadásul egy bizonyos Vlade Divac játékjogát kapták cserébe. Bryant alá is írta élete első profi szerződését, amelyet a mai szabályok szerint már nem tehetne meg - ehhez ugyanis be kell töltenie a 18. életévét - így a kontraktust szüleinek is alá kellett firkantania.

Fotó: NBA.com

Első évében nem kapott sok játéklehetőséget, ám második szezonjában minden idők legfiatalabb All-Star kezdőjének választották, annak ellenére, hogy a Lakersnél csupán Eddie Jones cseréje volt. Bryant teljesítménye Phil Jackson érkezésével - Jones elcserélésével - és a Lakers szárnyalásával párhuzamosan rakétaként tört az égbe, s bár a Bryant-féle Lakerst a kilencvenes években az NBA legjobb alakulatai között tartották számon, bajnokságot csak a Michael Jordan első visszavonulása és a Chicago Bulls aranykorszaka után tudtak nyerni - igaz, egymás után háromszor is sikerült felülniük az NBA trónjára. Az ezredfordulón sem volt jobb csapat náluk a ligában, de Shaquille O`Neal - akivel világ életükben zrikálták egymást a sajtón keresztül - eligazolását követően 2009-ig nem tudtak ismét bajnoki címet nyerni.

Élete mérkőzését 2006. január 22-én, a Toronto Raptors ellen játszotta, amikor minden idők második legtöbb pontját dobta, 81 pontjával 19 egységgel maradt el a vélhetően örökös rekorder Wilt Chamberlain százas álomrekordja mögött. Az idényt 35.4 pontos átlaggal zárta, nem meglepő módon az NBA pontkirálya lett, mindössze az ötödik olyan játékosként, aki 35 pont fölött átlagolt egy komplett szezon során.


Bryant és a Lakers 2009-ben ért fel ismét a csúcsra, amikor az Orlando Magic ellen sikerült újra elhódítani az NBA bajnoki címét, a következő szezonban pedig a Boston Celtics ellen jött össze a duplázás - a Los Angeles-i gárdának sikerült visszavágnia a 2008-as nagydöntőben elszenvedett vereségért. Kobe-t mindkét alkalommal a finálé legértékesebb játékosának választották, de a Boston elleni sikerrel véget ért a második - Bryant életében utolsó - aranykorszak is.

A Mamba pályafutása utolsó éveit megnehezítette Achilles-ín sérülése és az a tény, hogy pocsék csapatban kellett kosárlabdáznia. 2015 novemberében jelentette be, hogy a szezon végén felhagy az aktív játékkal, ezt követően pedig gyakorlatilag bárhová látogatott a Lakers, egy Kobe Bryant-búcsúztató turnéállomás helyszínébe csöppent. Utolsó mérkőzését a Utah Jazz ellen játszotta az NBA-ben, s bár semmi nem utalt rá, elképesztő tettet hajtott végre. A Jazz szinte a mérkőzés teljes egészében vezetett, sőt még 2:16-al a végső dudaszó előtt is tízpontos előnyben kosárlabdázott. Ekkor Bryant zsinórban tizenhárom ponttal szórta meg a vendégeket, végül pedig kiosztott egy gólpasszt is. A találkozót 60 ponttal zárta - igaz, ehhez 50 rádobás kellett - az utolsó negyedben 23 pontot dobott és 15 pontos hátrányról vezette győzelemre csapatát. Azt megelőzően 2009-ben sikerült hasonló teljesítménnyel előrukkolnia, akkor 61 pontot dobott a Knicks ellen.


A Lakers a 8-as és a 24-es mezszámát is visszavonultatta, de bezsebelt egy Oscar-díjat is, visszavonulása apropóján írt búcsúversének megfilmesítéséért. Ha fel kéne sorolnunk a valaha élt öt legbefolyásosabb NBA-játékost, kétségtelenül szerepelne a listán Kobe Bryant. Ha a játéktudást kellene górcső alá venni, akkor is előkelő pozíciót foglalna el a képzeletbeli rangsorban. Egy dolog biztos, nála megosztóbb kosárlabdázó nem sok játszott a ligában, visszavonulása óta pedig egy pótolhatatlan színfolttal kevesebb pattogtatja narancssárga labdát. Isten éltessen sokáig, Kobe Bryant!

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/57362/pics/lead_800x600.jpg
Kobe Bryant,kosárlabda,Los Angeles Lakers,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?