Blogolj!

Láttál már félkezű játékost az NFL-ben? Vasárnap fogsz!

Dorogi László

Egy születési rendellenesség miatt négy éves kora óta egy egészséges kézzel élő Shaqueem Griffin kezdőként léphet pályára a Seattle Seahawks színeiben a Denver Broncos elleni szezonnyitón. Az NFL történetének első félkezű játékosaként.

Hét futballmentes hónap után magyar idő szerint péntek hajnalban végre valahára elkezdődött az NFL 2018-as idénye, s bár a bajnok Philadelphia Eagles feledhető mérkőzésen győzte le az Atlanta Falconst, a következő szűk fél évben minden vasárnap esténket az NFL-társaságában tölthetjük el - hogy a hétfő, a kedd és a péntek hajnalokról ne feledkezzünk meg.

Természetesen a hosszú holtszezon jó néhány érdekes történetet szolgáltatott, a virtuális címlapokra elsősorban a brutális gigaszerződéseket kapó sztárok és a komoly szabálymódosítások (elkapás szabály, sisak a sisak elleni ütközés szankcionálásának szigorítása) kerültek, a legmeghatóbb és leginspirálóbb történet viszont kétségtelenül Shaqueem Griffiné.

Fotó: Yahoo Sports

Griffin bal kezét egy nagyon ritka születési rendellenesség, az úgy nevezett amnioköteg-szindróma miatt kellett amputálni négy éves korában, mert a betegség miatt folyamatosan óriási fájdalmat érzett a kezében. A fájdalmak olyannyira elviselhetetlenül törtek rá újra és újra, hogy a végén már saját ujjait akarta levágni egy késsel, hogy megszüntesse azokat. A műtét után édesanyja nagyon aggódott amiatt, hogy mi lesz Shaqueemmel az iskolában, ahol gyakran uborkakezűnek csúfolták.

Shaqueem mindig is futballozni szeretett volna, s ebben az sem akadályozta meg, hogy hiányzik az egyik keze, ikertestvérével, Shaquille-lel rendszerint egy csapatban kergették a disznóbőrt. Egyetemet is csak úgy voltak hajlandóak választani, hogy ha mindketten ösztöndíjat kapnak ugyanattól a csapattól, végül a Central Florida Egyetem csapatának vezetőedzője, George O`Leary adott egyszerre lehetőséget mindkettejüknek.

Shaqueem eleinte keveset játszott, az első két évében mindössze három meccsen lépett pályára, de a csapat is meglehetősen pocsék teljesítményt nyújtott, 2015-ben 0 győzelemmel és 12 vereséggel fejezték be az egyetemi szezont, aminek hatására O`Leary-t ki is rúgták. Helyére Scott Frost érkezett, aki Shqueemet cornerback pozícióból előre tolta a linebacker sorba, ő pedig atletikusságával, gyorsaságával és erejével meghálálta a bizalmat.

"Sok fiatalnak az a legnagyobb hibája, hogy állandóan keresi a kifogásokat, hogy mit miért nem tud elérni. Volt, amikor egy kézzel játszottam. Volt amikor kéz nélkül is. Nem kellenek a kifogások, csak a kemény munka kell. Nem vagy fogyatákos, csak akkor, ha annak tartod magad"

- mondta Griffin, utalva arra, hogy az egyetemi évek alatt volt olyan mérkőzés, amikor ráesett a jobb kezére, ami el is eltört, de így is sikerült tizenegy szerelést, két és fél sacket, egy lekapott interceptiont és egy összeszedett fumble-t összehoznia. Kéz nélkül.

Ikertestvérét 2017-ben választotta ki a draft harmadik körben a Seattle Seahawks, ám őt hivatalosan meg sem hívták a 2018-as draft előtti combine-ra. Ennek ellenére szinte berobbant a közösségi médiába azzal, hogy a 102 kilós súlyt hússzor nyomta ki, méghozzá egy protézis segítségével. A 40 yardot 4.38 másodperc alatt futotta le, ami az elmúlt 15 év leggyorsabb eredménye linebackertől, gyorsabb volt, mint Shaquille egy évvel korábban.


Akivel most újra együtt játszhat, ugyanis a Seahawks az idei játékosbörze ötödik körében, a 141. helyen Shaqueemot is kiválasztotta, az újonc pedig túlélte a keretszűkítéseket és felkerült a Seattle 53-as roasterére.

"Nem kaptam levegőt. Nem is tudtam, hogy mit mondjak. Csak próbáltam megtalálni a szavakat, de nem tudtam megszólalni"

- mesélt élményeiről, miután a Seattle kiválasztotta a drafton.

Griffint azóta a Nike is felkérte, hogy szerepeljen legújabb kampányában - amelyikben az NFL fekete bárányának számító Colin Kaepernick a főszereplő - amelyben az áll a fókuszban, hogy bárhonnan is jössz, bárki is legyél, az álmaid előtt kinyílnak a kapuk, ha küzdesz érte.

Shaqueem Griffin példaként állhat bárki előtt, magyar idő szerint vasárnap este pedig ő lesz az NFL történetének első félkezű játékosa, aki pályára lép, méghozzá kezdőként, ugyanis a posztján eredetileg kezdő K.J. Wright térde még nem jött teljesen rendbe operációja után. Tündérmesék igenis léteznek.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/58100/pics/lead_800x600.jpg
NFL,Seattle,Seattle Seahawks
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?