Blogolj!

New Orleans hőse a halhatatlanok közé dobta magát

Dorogi László

Drew Brees nem csak példás családapa és lakóközösségének kiváló tagja, hanem most már a legnagyobb NFL-rekord birtokosa is. A New Orleans Saints irányítója Peyton Manning korábbi csúcsát döntötte meg, már több mint 65 kilométernyi passzt osztott ki a ligában.

Fotó: Michael C. Herbert/New Orleans Saints

Talán soha nem hozott fennállása során olyan rossz döntést a megboldogult San Diego Chargers - pedig a franchise-ra jellemző a balfék-üzemmód - mint amikor elengedték Drew Breest New Orleansba. Az irányítót a Purdue egyetemről választotta ki a Chargers a 2001-es NFL Draft második körének első választási jogával, s azért csúszott csak ennyire hátra a játékosbörzén, mert az NFL-irányítók paramétereihez képest alacsonynak számított 183 centijével. Brees a texasi Austinban született, s a legendárium úgy tartotta, hogy a Dallas Cowboys legendás elkapója, Drew Pearson után kapta keresztnevét, ám ezt a sztorit egy 2014-es, Sports Illustratednek adott interjújában megcáfolta. Brees hét éves volt, amikor szülei elváltak, az irányító maga úgy emlékszik vissza az azt követő időszakra, mint élete egyik legnehezebb periódusára.

Brees a középiskola befejezését követően két egyetemi csapattól kapott ajánlatot és végül a Purdue-t választotta a Kentucky helyett. 2001-ben diplomázott ipari menedzsment szakon, de természetesen a futball jelentette számára az igazi életet. Miután a San Diego Chargers kiválasztotta a drafton, az NFL-szakértők nagy része úgy gondolta, hogy nem fut be fényes karriert a profik között, mert amellett, hogy magassága sem ütötte meg a liga szintjét, a karját is túl gyengének tartották az NFL-hez. Első profi mérkőzését 2001. november 4-én, a Kansas City Chiefs ellen játszotta, ahol 221 passzolt yardig jutott és kiosztotta első touchdown-passzát is. A következő szezonban már első számú irányítóként számoltak vele, ám első teljes szezonjában csupán 8-8-as mérleggel zárt a Chargers, Brees statisztikája pedig elég közepesre sikerült: 3284 yarddal, 17 TD-vel és 16 interceptionnel fejezte be a szezont, a következő évben pedig ismét a cserepadon találta magát.

Fotó: Canal Street Chronicles

A 2004-es idény előtt a San Diego komoly riválist hozott a posztjára a draftról Philip Rivers személyében, de a versenyhelyzet pozitívan hatott Brees játékára, 15 mérkőzésen volt a Chargers kezdője, 3159 yarddal, 27 touchdownnal és mindössze 7 eladott labdával zárt, a csapat pedig 12-4-es mérleggel bejutott a rájátszásba - az idény végén Breest megválasztották a legjobb visszatérő játékosnak. A jó teljesítmény ellenére sokáig úgy tűnt, hogy 2005-ben véget érhet San Diego-i pályafutása, ám végül a Chargers megkínálta egy egyéves szerződéssel, de úgy, hogy nyitva hagyta a kiskapukat esetleges elcserélése előtt, ám senki nem akart kiadni az irányítóért két jövőbeli első körös draftcetlit a kezéből. Brees ennek ellenére folytatta remeklését, karriercsúcsot jelentő 3576 passzolt yarddal zárta az idényt, ám a szezon utolsó mérkőzésén a denveri Gerard Warren úgy ütötte meg, hogy súlyos vállsérülést szenvedett. A sérülést testrészt azonnal megműtötték, de az operáció hatására a Chargers csak egy igen szolid szerződéshosszabbítási ajánlatot tett neki, mert nem bíztak a száz százalékos felépülésében. Hasonlóképpen vélekedtek a Miami Dolphinsnál is, akik a New Orleans mellett szintén szerették volna megszerezni az irányítót, aki végül a Saints ajánlatát fogadta el.

Fotó: theadvocate.com

Drew Brees akkor érkezett meg New Orleansba, amikor a város története egyik legnagyobb megpróbáltatásával, a Katrina hurrikán okozta pusztítással nézett farkasszemet. A csapat stadionja akkor ideiglenes menedékként szolgált a tető nélkül maradóknak, New Orleans jelentős részét elpusztította a vihar, a csapat nem is tudott 3 győzelemnél többet szerezni a 2005-ös szezonban, bár az is csoda, hogy egyáltalán ki tudtak állni ilyen körülmények között. Brees hatalmas szerepet vállalt a helyiek megsegítésében, gyakorlatilag azonnal befogadta őt a közösség, a franchise pedig ezzel párhuzamosan hamvaiból feltámadó főnixként újult meg és zárta 10-6-os mérleggel a 2006-os idényt. Brees ebben az évben megkapta a Walter Payton Év embere díjat, amit azok a játékosok kapnak meg évről évre, akik a pályán kívül is kulcsszerepet vállalnak a társadalmi életben.

2007-ben újabb mérföldkőhöz érkezett az irányító, egészen elképesztő 4423 yarddal megdöntötte egyéni rekordját, 28 touchdownjával pedig beállította a franchise-rekordot, de ennek ellenére is csak 7 győzelemmel abszolválta a szezont a Saints. A következő idényben újra lemaradt a rájátszásról a New Orleans, de Brees még brutálisabb teljesítménnyel rukkolt elő és mindössze 15 yard hiányzott neki ahhoz, hogy megdöntse Dan Marino 1984-ben felállított rekordját, ami az egy idényen belüli passzolt yardokat illeti. Bár ettől végül elmaradt, így is 5069 yarddal zárta az évet és a liga történetének második irányítója lett, aki 5000 yard fölé jutott egy szezonon belül.

A csúcsra a 2009-es szezonban ért fel, amikor nem csak hogy bejutott a rájátszásba a New Orleans Saints-cel, de ott végül egészen a Super Bowl-győzelemig menetelt. Brees az Indianapolis Colts elleni fináléban 288 yardot és 2 TD-t passzolt és megválasztották a döntő legértékesebb játékosának. A Saints fennállása első - és mindmáig egyetlen - bajnoki címében elévülhetetlen érdemeket szerzett, s alig négy évvel azután, hogy megérkezett a városba, szinte minden Saints-irányító rekordot megdöntött.

Fotó: USA Today

A 2018-as NFL alapszakasz ötödik játékhetének hétfő esti rangadóján pedig olyan csúcsot adott át a múltnak, amelyet jó ideig senki nem fog megdönteni. New Orleans hősének 201 passzolt yardra volt szüksége ahhoz a találkozó előtt, hogy az ő nevéhez fűződjön minden idők legtöbb passzolt yardja az NFL-ben, s ha csak eddigi pályafutása átlagát tekintette át az ember - ez meccsenként 300 yard fölött van - nagyon jól tudta, hogy csak egy esetleges sérülés gátolhatja meg abban, hogy sikerrel vegye az akadályt. Brees nem is teketóriázott sokat, már a Washington elleni találkozó második negyedében elért a rekorddöntéshez szükséges yardmennyiséget, ráadásul egy fantasztikus TD-passzal írta be magát a történelemkönyvekbe: egy 62 yardos bombával kínálta meg Tre`Quan Smith-t, amivel egyrészt átlépett a bűvös 71 940 yardon, másrészt 26-6-os vezetéshez juttatta csapatát.

A New Orleans Saint ugyanis nem szeretett volna belepiszkítani Brees nagy napjába és ellenállhatatlanul futballoztak, a négymeccses eltiltásából visszatérő Mark Ingram két futott hatpontossal jelentkezett, de a már említett Tre`Quan Smith is kétszer kapta el a labdát touchdownt érően és 111 elkapott yarddal fejezte be a mérkőzést. Brees végül elképesztő mutatóval zárt, 29 átadásából 26 sikeres volt, 363 yardja mellé három TD-passzt osztott ki, jelenleg pedig 72 103 yarddal tartja az NFL-csúcsot - amit természetesen innentől kezdve minden héten minden egyes passzával újra és újra meg fog dönteni.


Bár az elmúlt években minden Tom Bradyről szólt az NFL-ben, Drew Brees napjaink egyik ikonikus irányítója az NFL-ben. Nem csak a legtöbb passzolt yard rekordja fűződik a nevéhez, de ő tartja a legtöbb sikeres passz, a legtöbb egy szezonon belül kiosztott sikeres passz csúcsát is, de övé a legmagasabb hatékonysági százalék, ami az egy szezonon belül kiosztott sikeres passzokat illeti. Az nem lehet kérdés, hogy Brees hamarosan véget érő pályafutása után bekerül az NFL Hírességek Csarnokába, az viszont még nyitott, hány bajnoki gyűrűvel teszi ezt meg. Ha a New Orleans folytatja a megkezdett utat, akár már februárban felhúzhatja a második gyűrűt az ujjára.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/61178/pics/lead_800x600.png
Drew Brees,New Orleans Saints,NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?