Blogolj!

A cselekmény változhat, a végkifejlet aligha

Dorogi László

Magyar idő szerint szerda hajnalban rajtolt el az észak-amerikai profi kosárlabdaliga új szezonja. Ahogy ez elmúlt években, úgy most is nehezen képzelhető el, hogy nem védi meg bajnoki címét az NBA jelenlegi mindenható ura, a Golden State Warriors.

Fotó: Fox Sports

Sorozatban harmadik diadalára készül az NBA-ben a Golden State Warriors, s az előzetes várakozások alapján hatalmas meglepetés lenne, ha nem sikerülne bezsebelniük az újabb bajnoki gyűrűt az oaklandieknek. Ezt azért is állíthatjuk nagy magabiztossággal, mert egyrészt LeBron James Los Angelesbe költözésével megszabadultak az elmúlt időszakban legnagyobb kihívónak számító Cleveland Cavalierstől, másrészt még a bivalyerős keretüket is erősebbé tudták tenni DeMarcus Cousins szerződtetésével. Ha a magasember felépül Achilles-sérüléséből, akár olyan kezdőötössel is parkettre küldheti Steve Kerr vezetőedző csapatát, amelyben öt All-Star játékos pattogtat...

Az NBA történetében eddig ötször fordult elő, hogy egy csapat zsinórban háromszor hódítsa el a bajnoki trófeát, de ha hozzátesszük azt a nem elhanyagolható tényt, hogy Kevin Durant 2016-os leigazolása óta a Warriors mindössze hat mérkőzést veszített el a rájátszásban, akkor gyakorlatilag semmiben sem reménykedhetnek a bajnoki címről álmodozó kihívók.

A Golden State egyébként utolsó szezonját tölti az 1966-ban átadott Oracle Arénában - ez jelenleg az NBA legrégebben átadott csarnoka - jövőre ugyanis már 15 kilométerrel arrébb, San Fransiscóban, a félmilliárd dollárért épülő Chase Centerben lesz az otthona a liga legjobb csapatának.

Mivel a bajnoki cím kérdése gyakorlatilag már most megválaszolható, az egyik legérdekesebb témája az új szezonnak az lehet, hogy mire megy LeBron James az elmúlt időszakban szenvedő Los Angeles Lakers-szel. Az aranysárga-lila gárda az elmúlt öt évben nem jutott rájátszásba, így az már most elkönyvelhető, hogy kemény fába vágta a fejszéjét LeBron, különösen annak fényében, hogy az eddigi könnyed Keleti főcsoportot a brutálisan erős Nyugatra cserélte.

A Lakers kerete nem szűkölködik tehetséges kosárlabdázókban, ugyanakkor a rutin égetően hiányzik a csapatból, ennek érdekében LeBron mellé olyan dörzsölt és korábban inkább balhéikról híres kosarasokat építettek be Luke Waltonék a gárdába, mint Rajon Rondo, Lance Stephenson vagy JaVale McGee, nem véletlenül kezdte el az amerikai sajtó nemes egyszerűsággel "Meme Team"-nek becézni a Lakerst. Az mindenesetre még így is meglepetésnek számítanak, ha a csapat nem jutna be a rájátszásba, de az már most egyértelműsíthető, hogy öldöklő harc lesz Nyugaton a playoff-pozíciókért.

A Golden State Warriors legnagyobb kihívója az előző idényben a Houston Rockets volt, amely a Nyugati fináléban hét mérkőzéses párharcra kényszerítette Steph Curryéket, idén azonban nehezen elképzelhető, hogy hasonlóan jó szezont fussanak. Ennek oka egyszerű: három kulcsjátékosát is elveszítette a texasi csapat a holtidényben, Chris Paul sérülékenysége pedig okozhat még fejtörést Mike D`Antoni vezetőedzőnek, ahogy a keret vékonysága sem ígér sok jót a Rockets-szurkolók számára.

A Rockets helyére a sztároktól ugyan nem hemzsegő, de nagyon mély és minőségi kerettel rendelkező Utah Jazz léphet fel, ahol sok múlik majd a tavaly berobbanó Donovan Mitchell játékától és a liga egyik legjobb centerétől, Rudy Goberttől, de azt már tavaly is megmutatta a Jazz, hogy ha jó napot fognak ki, akkor bárkit képesek megverni - ez alól pedig a Golden State Warriors sem kivétel.

Ami a Keleti konferenciát illeti, itt is találunk egy kiemelkedő csapatot, a Boston Celtics pedig az előző idényben úgy is konferencia döntőig menetelt, hogy a rájátszásban már nem számíthatott Kyrie Irvingre és a szezon elején kidőlő Gordon Haywardra sem. Brad Stevens vezetőedző legnagyobb feladata most az lesz, hogy megtalálja a rotációs egyensúlyt csapatában, hiszen a Celtics kerete is hemzseg a tehetséges játékosoktól, ha nem sújtják őket sérülések, aligha lehet kérdéses a Keleti első helyük, ezt csak a Kawhi Leonarddal megerősödő Toronto Raptors és a Philadelphia 76ers veszélyeztetheti - bár utóbbit simán verte a nyitó napon a Boston.

Hogy aztán a Celtics mire megy egy esetleges Golden State elleni fináléban, az a jövő zenéje, addig persze rögös utat kell bejárnia a csapatoknak, nekünk pedig csak egy dolgunk maradt: élvezni a kosárlabdadömpinget.

Címkék: NBA
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/62022/pics/lead_800x600.jpg
NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?