Blogolj!

A rák elleni küzdelem tökéletes arca

Dorogi László

A New Jersey Devils centerénél 2017 szeptemberében diagnosztizáltak krónikus mieloid leukémiát. Brian Boyle bő egy évvel később első mesterhármasát szerezte meg az NHL-ben - éppen egy rák elleni küzdelemre való felhívó esten.

Fotó: nhl.com

Az amerikai major ligákban nagy hagyománya van a rák elleni harcra való figyelemfelhívó kampányoknak, az NFL-ben és az NHL-ben például egy-egy teljes hónapot szentelnek a betegség túlélőinek és természetesen annak, hogy felhívják az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. Az amerikaifocisták például nagyon sokáig úgy nevezett `pinktobert` tartottak, amikor kifejezetten a mellrák elleni küzdelemre és a mellrák túlélőire irányították a figyelmet, ilyenkor mindenféle rózsaszín kiegészítőben futballoztak, manapság viszont már a gyilkos betegség minden formájára odafigyelnek.

Az észak-amerikai profi hokiligában november a rák elleni küzdelem hónapja, s mint ilyen, ebben a hónapban mind a 31 csapat egy-egy hazai mérkőzése előtt megtartja a `Hockey Fights Cancer` elnevezésű estjét. Ilyenkor ráktúlélők sétálnak fel a jégre a játékosokkal, a klubok különböző adományokat ajánlanak fel a betegség elleni harcra és rendszerint minden csapat rózsaszín mezben melegít be a találkozók előtt.

November 5-én éppen Pittsburghbe érkezett a Hockey Fighst Cancer nevű kampány, de ezen az estén nem csak különleges civil vendégek tették tiszteletüket a Penguins arénájában.

A New Jersey Devils játékosánál, Brian Boylenál 2017. szeptember 19-én diagnosztizáltak krónikus mieloid leukémiát, az orvosok pedig 18 hónapra saccolták felépülési idejét. Boyle egy pillanatra sem adta fel a harcot, bő egy hónappal a betegség diagnosztizálását követően, éppen a New Jersey Devils Hockey Fights Cancer estjén járult hozzá egy góllal csapata győzelméhez.

2018. október 24-én aztán a vértesztek azt mutatták, Boyle teljesen felépült betegségből, szűk fél évvel hamarabb, mint ahogy azt az orvosok várták. Boyle egyébként sosem szerzett mesterhármast az NHL-ben, egészen hétfő estig. A New Jersey Devils volt ugyanis a Pittsburgh kellemetlen vendége a már említett mérkőzésen és Boyle az 5-1-es győzelemből három góllal vette ki a részét. Bár a tavalyelőtti bajnok rettenetes formában van utóbbi mérkőzésein, ennek a teljesítménynek boldogan tapsolhatott a hazai publikum is.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/63581/pics/lead_800x600.jpg
New Jersey Devils,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?