Blogolj!

Miért nem látjuk idén az NFL legjobb futóját?

Dorogi László

Hosszadalmas, két évre visszanyúló szerződés-vita végére tett pontot Le`Veon Bell. A Pittsburgh Steelers futóját már egészen biztosan nem látjuk 2018-ban focizni, ahogyan az is garantált, hogy pittsburghi mezben sem termeli többé a yardokat.

Fotó: Getty Images

Hogy megértsük, mi vezetett a BBB (Ben Roethliesberger, Antonio Brown, Le`Veon Bell) pittsburghi támadó-szentháromság összeomlásához, le kell szögeznünk, hogy a Steelers sosem volt az a franchise, amelyik csak úgy, két kézzel szórta volna a nagy pénzeket játékosainak. Tudjuk, az amerikai major sportokat alapvetően korlátozza és szabályozza be a fizetési sapka, tehát nem lehet ész nélkül gigakontraktusokat dobálni a játékosok kezébe, még akkor sem, ha azok igazán nagy sztárok. Ezek a "limitált" szerződések, nekünk, pórnépnek persze még mindig felfoghatatlan összegeket tartalmaznak, de ezek a szupersztárok más szemüvegen keresztül szemlélik a világot.

És akkor térjünk a lényegre. Májusban érkezett a hír az NFL-ből, hogy Le`Veon Bellnek másfél hónapja maradt arra, hogy megegyezzen a Pittsburgh Steelersszel egy hosszútávú szerződés részleteiről, ellenkező esetben 2018-ban évi 14,5 millió dollárt fog keresni a rá pakolt franchise tag értelmében és jövő tavasszal szabadügynökké - magyarul szabadon igazolható játékossá - válik.

Mi az a franchise tag?

A franchise taget csak egy adott szezon végén lejáró szerződésű játékos kaphatja meg a szezon kezdete előtt a csapattól. Ezzel valójában a franchise magához láncolja a játékost plusz egy évre, kvázi egy évre szóló szerződést írnak alá a felek egymással. Minden csapat egy játékosára rakhatja rá a franchise taget, amit általában olyan játékos szokott megkapni, aki a csapat legértékesebb szabadügynöke lenne az idény végén, de az idő rövidsége miatt nehéz, vagy esélytelen egy mindkét fél számára előnyös szerződés részleteinek kidolgozása.

Exkluzív franchise tag esetén a játékos egyéves szerződést köt a csapattal, ám ebben az esetben nem tárgyalhat más együttesekkel, hiszen a franchise tag kiosztása után a csapat lehetőséget kap arra, hogy az adott év július 15-ig (vagy ha hétvégére esik, mint idén is, a következő hétköznapig) kidolgozzon egy hosszútávú szerződést a játékos számára (a franchise tagek kiosztása február végén kezdődik és március közepéig/végéig lehet ezt megtenni). A szerződés összege nem mellesleg - ennyit keres a játékos az egy év alatt - az azonos poszton játszó, öt legjobban fizetett játékos következő évi fizetésének az átlaga. Ez azért így sem rossz üzlet. Létezik a nem exkluzív franchise tag, de ez most a történetünk szempontjából kevéssé lényeges, itt a játékos tárgyalhat más csapatokkal fent említett határidő alatt és a szerződés összegét is másképpen számolják ki.

Ha a felek nem jutnak egyezségre a határidő lejártáig, a játékosnak ajánlott aláírnia az egyéves szerződést, hiszen ebben az esetben az alapszakasz utolsó mérkőzéséig már nem tárgyalhatnak a játékossal egy új szerződésről.


Mennyi az annyi?

Le`Veon Bell szándékai az első perctől világosak voltak. A játékos egy évi 17 millió dolláros, hosszú távú szerződést szeretett volna kapni a Pittsburghtől, ami megfelel egy első számú futó és egy második számú elkapó együttes éves fizetésének. Ettől többet csak Antonio Brown keres a Steelersnél, és Bell tulajdonképpen azt szerette volna kiharcolni, hogy a másik szupersztárhoz hasonlóan magas összeget tehessen zsebre. Hogy ez mennyire magas, azt nagyon jól jelzi, hogy a liga legjobban fizetett futója jelenleg - ami a hosszútávú szerződéseket illeti - Devonta Freeman évi 8,25 millió dolláros bérrel.

Bell 2013-ban került a ligába és azonnal az NFL egyik legjobb játékosa lett, csupán újonc évében maradt a meccsenkénti 100 yardos átlag alatt, de akkor is 1200 összyard fölé jutott tizenhárom mérkőzésen, amelyeken nyolc touchdownt szerzett. Második szezonjában erre is rápakolt egy lapáttal, 1361 futott és 854 elkapott yardot és 11 TD-t karistolt össze, majd a harmadik évben jött a visszaesés, amelyben nagy szerepet játszott az is, hogy hat mérkőzés után térdsérülést szenvedett, ráadásul LeGarrette Blounttal, akkor csapattársával együtt elkapták őket marihuánával, ezért a közvélemény sérülékeny, drogos játékosnak könyvelte el. Ezzel együtt visszatért sérüléséből és a számai nem is lettek rosszabbak, a következő idényben 12 mérkőzés alatt 157 yardot átlagolt és kilenc hatpontost írtak a neve mellé, sőt, még a Steelers franchise rekordját is megdöntötte, amikor 236 yardot futott egy Buffalo elleni alapszakasz mérkőzésen.

Első négy szezonjában közel 4000 futott és 2000 elkapott yardig jutott, így joggal várhatott volna egy hosszútávú, zsíros szerződést. A Steelers tavaly tárgyalhatott volna vele először egy ilyen kontraktusról - hiszen addig újoncszerződése értelmében évi garantált egymillió dollárért hozta ezeket a számokat - ám a csapat már akkor is franchise taget rakott rá és ugyanezt a procedúrát tervezték végigjárni most is.

Elmérgesedő viszony

Július 17-én érkezett is a hír, amit az előzmények alapján már könnyen sejteni lehetett: Le`Veon Bell és a Steelers nem tudott megegyezni egy hosszú távú szerződés részleteiről a határidő lejárta előtt, így Bellnek a franchise tag alatt kell játszania 2018-ban is. A viszony valahol itt kezdett el a felszín felett is elmérgesedni a felek között, a játékos egy tweetjében azt írta,

"Nehéz hősnek lenni egy városban, ami gazembernek fest le."

és a Steelers valóban igyekezett is az ajánlott szerződés néhány részletét úgy nyilvánosságra hozni, hogy a játékost tüntessék fel rossz színben a nyilvánosság előtt.

Fotó: Getty Images

A Pittsburgh közleménye szerint Bell egy öt évre szóló, 70 millió dolláros szerződést utasított vissza, ami garantálta volna neki évente a franchise tag által biztosított évi 14 millió dollárt, csakhogy a Steelers sem azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi volt az aláírási bónusz, sem azt, hogy mennyi a teljesen garantált összege a szerződésnek, sem azt hogy alakították ki az utolsó három évét a kontraktusnak.

Nem sokkal később kiderült, hogy a szerződésben szereplő garantált összeg 10 millió dollár volt, márpedig Bell a szabadügynök piacon könnyedén megkaphat teljesen garantáltan 25 millió dollárt is jövőre, ráadásul sokkal előnyösebb szerződési feltételekkel. Persze Bell sem bolond, hogy ennek fényében testi épségét - értsd sérülést - kockáztassa, ezért már a szezon első hetétől kezdődően arra lehetett számítani, hogy legalább a tizedik játékhétig nem fog pályára lépni, ami alaposan kikezdte csapattársai idegrendszerét. Ramon Foster falember egyenesen úgy fogalmazott:

"Itt van egy csávó, aki leszarja a dolgokat, úgyhogy mi is így fogjuk kezelni. Hétszer annyit keres, mint én, kétszer annyit mint Villanueva, és mi vagyunk, akik utat nyitnak neki."

S ebben is van igazság. Egy szezon előtti elemzés arra világított rá, hogy ha kivesszük Bellt a Pittsburgh Steelers rendszeréből, az nem gyakorol negatív irányú szignifikáns hatást a csapat teljesítményére, magyarul Bell azért tudott ilyen űrszámokat hozni, mert nagyon jól dolgoztak előtte a csapattársak. Ezt végül az élet is igazolta, hiszen a helyére "beugró" James Conner is remek teljesítményt nyújt, a szezon első nyolc mérkőzésén 1085 total yardig jutott és 10 touchdownt szerzett, ezernél több yardra és 10+ touchdownra pedig még soha senki nem volt képes karrierje elején ennyi idő alatt az NFL-ben.

November 13-án derült ki, Bell biztosan nem jelenik meg a kijelölt határidő előtt, hogy aláírja az úgy nevezett franchise tenderét, ami azt jelenti, hogy 2018-ban már biztosan nem látjuk játszani. A játékos ezzel 14,5 millió dollárt bukott el, ugyanakkor egészen biztos, hogy makkegészségesen lép ki jövőre a szabadügynök-piacra, ahol minden bizonnyal gigaszerződést fog kapni valakitől. A Pittsburgh pedig megspórolt magának 14,5 millió dollárt és végtére is, Connerrel sem járt rosszul. Az már más lapra tartozik, hogy milyen üzenet ez a franchise részéről a játékosok irányába.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/63926/pics/lead_800x600.jpg
NFL,Pittsburgh Steelers
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?