Blogolj!

Hány nőverős botrányt bír még el az NFL?

Dorogi László

A történelem ismétli önmagát. Nincs új a Nap alatt. Deja vu. Vasvári tanár úr kedvenc mantrái ugrottak be azonnal a középiskolás történelem óráimról és ezekért az órákért a mai napig hálás vagyok, mert hatalmas szerepet játszottak abban, hogy végül az az ember lettem, aki vagyok. És tényleg. A történelemben újra és újra megesnek olyan dolgok, amelyek kísértetiesen hasonlítanak egy korábbi, már lekottázott esetre. Pedig hát kétszer egy folyóba nem lép be senki újra. Hát dehogynem!

Fotó: AP

Ray Rice az NFL egyik, ha nem a legjobb futójátékosa volt a 2010-es évek elején. A Baltimore Ravens színeiben terrorizálta az ellenfelek védelmeit félelmetes futásaival, hogy aztán egy végzetes Atlantic City-i hajnalon a menyasszonyával is megtegye ugyanezt - az öklével. A pályafutása csúcsán lévő Rice 2014 februárjában mosott be egy kegyetlen nagyot az asszonynak egy liftben egy összeszólalkozás után, szerencsétlenségére pedig a TMZ (botránykirobbantásért felelős) csatorna meg is szerezte a lift biztonsági kamerájának felvételeit. Az eset után a játékost és menyasszonyát is kihallgatta a rendőrség, s erről az NFL és a Baltimore is tudott, a nagyközönségnek ugyanakkor szimpla, "mindennapos" incdensként, egy "egyszer megtörténő" hibaként prezentálták a - mondjuk ki - a súlyos testi sértést.

Ray Rice és a kiütött hölgy, Janay Palmer másfél hónappal az ütlegelés után - és annak ellenére - összeházasodott, a futó pedig szánta-bánta tettét és még egy közös sajtótájékoztatót is tartottak feleségével, amelyen elmondták, tisztában vannak a problémáikkal, járnak terápiára, soha de soha nem fordul többé elő ilyen gyalázatos dolog és hát amúgy is, ismeri már az amerikai futball-szeretők közössége őt, ő nem ilyen ember. Persze, ekkor az NFL-fogyasztók még mindig nem látták az eset felvételét, így akár hihettek is Rice-nak, ellenben a liga két meccsre elmeszelte a közelgő szezon elejéről és mindennek tetejében szigorította a családon belüli erőszakra vonatkozó politikáját. Hiszen ők ekkor már a felvétel birtokában voltak, amit nagyon sokáig elhallgatott Roger Goodell, a liga nagyfőnöke. A felvételek aztán nem sokkal az NFL 2014-es idényének első játéknapja előtt kerültek nyilvánosságra és végleg kettétörték - teljes joggal - Rice karrierjét. Pedig a #metoo mozgalom itt még csak gondolatban sem volt.

Janay és Ray Rice. Fotó: The Time

Kareem Hunt napjaink NFL-jének az egyik, ha nem a legjobb futójátékosa. Volt. A bajnoki címre is esélyes Kansas City Chiefsnek ugyanis nem volt más választása: ki kellett rúgnia egyik legfontosabb láncszemét. És most mondom a sztorit: Hunt 2018 februárjában tartott házibulit clevelandi apartmanjában, ahol egy nő nem éppen finom budai úri hölgyként viselkedett, ezért a futó megkérte arra, hogy távozzon. A nő nem tágított, miután kirakták a partikáról dörömbölni kezdett az ajtón és a "Baszd meg, nigger!" átkot szórta hevesen Huntra fél órán keresztül, majd Hunt társaságának egyik női tagját fel is pofozta. Ez a viselkedés nyilván nem tolerálható, de soha, semmilyen körülmények között nem jogosít fel arra, amit Hunt tett ezután. A futó ugyanis végső elkeseredésében meglökdöste, megütötte és megrugdosta a nőt. Most már biztos kitalálják. Igen, az NFL tudott az incidensről. Nem, nem került nyilvánosságra azonnal a felvétel. Éppen úgy hallgatott a liga, mint a sír és mint Ray Rice esetében. Szép kis történet. Kifelé a családon belüli és bármilyen erőszak zéró toleranciáját hirdetjük, belül viszont eltusoljuk az aranytojást tojó tyúkjaink borzalmas ügyeit.

Az elmúlt években az NFL-nek egyébként is hatalmasat zuhant az ázsiója az amerikai futball egészségkárosító hatásainak előtérbe állítása miatt - az agyrázkódások, a súlyos sérülések akár egy életre megnyomoríthatják fizikailag és mentálisan is a játékosokat - s ahogy Hunt példája is mutatja, úgy tűnik a szigorú erőszakkal szemben állított politikája is zátonyra futott. Hunt esete annyiban különbözik a korábbitól, hogy a Kansas futója Rice-szal ellentétben hazudott csapatának, nem mesélte el a teljes igazságot nekik a végzetes estéről, így a Chiefs nem is szankcionálhatta megfelelő módon. Most viszont, a felvétel nyilvánosságra kerülte után azonnali hatállyal kirakták a csapatból, s bár az NFL szabályai lehetővé teszik, hogy a további 31 csapat felvegye az úgy nevezett waiverről - úgy, hogy azért nem edzhet és nem léphet pályára az ügy lezárásáig - ne legyen kétségünk, senki nem fogja többé alkalmazni.

Kár érte, mert egy szenzációs pályafutás állt Hunt előtt, amire most már ihatja a hideg vizet. A kérdés tulajdonképpen nem is az, hogy mi lesz az ex-játékos sorsa, sokkal inkább az, hogy képes lesz-e túlélni az NFL jelenlegi vezetése egy olyan botrányt, amibe néhány évvel korábban kis híján belebukott. Négy év alatt hatalmasat változott a világ, végigsöpört rajta egy #metoo mozgalom és a társadalom is sokkal ingerlékenyebb lett szociálisan az ilyen ügyekre. Ennek fényében most nagyon nem lennék Goodell helyében, mert nagyon hamar munka nélkül találhatja magát újabb hallgatása miatt.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/64998/pics/lead_800x600.jpg
erőszak,Kansas City Chiefs,NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?