Blogolj!

Az "igazi Rocky" sosem kapott elismerést


A hétvégén Sylvester Stallone bejelentette, hogy nem játssza el többet Rocky Balboát. A bejelentéssel kapcsolatban felidézzük Chuck Wepner életútját, aki a legendás filmkaraktert ihlette.

Rocky Balboa nevét mindenki ismeri a világon, azt azonban kevesen tudják, hogy az összesen nyolc filmben szereplő "Olasz csődört" egy valódi bokszolóról mintázták. Chuck Wepner nem volt világbajnok, nem mérkőzött a Szovjetunióban és egyetlen tanítványa sem lett a világ legjobbja, mégis kalandos életutat járt be. Egy olyan életutat amelynek szerinte Sylvester Stallone több momentumát is ellopta.

Fotó: ESPN

Charles Wepner 1939. február 26-án született New Yorkban, meglehetősen szegény családban és mivel nem voltak túl jók az iskolai eredményei így a sport jelentett számára kitörési lehetőséget. 13 évesen kosárlabdázni kezdett, ám nem volt túl tehetséges és nem futott be nagy karriert. Középiskolás évei során belépett a hadseregbe és tengerészgyalogos lett. A hadi tengerészetnél töltött évei során tanult meg bokszolni. 

Első mérkőzését 1964-ben vívta és nyerte meg. Pályafutása első éveiben főként New York államban bokszolt, de egy meccsét Puerto Ricóban vívta. Első emlékezetes összecsapására 1969-ben került sor, amikor George Foreman kiütötte őt három menet alatt. Egy évvel később brutális kilencmenetes meccset vívott Sonny Listonnal ahol azért léptették le mert az arca gyakorlatilag felismerhetetlenné vált a sérülésektől. 

1972 és 1974 között sorozatban nyolc meccset nyer meg és így 30-9-2-re javította a mérlegét. Bár nem számított túl ismert bunyósnak így is lépett egy merészet és kihívta a világbajnok Muhammad Alit. A közvélemény megdöbbenésére pedig a "Legnagyobb" el is fogadta a szinte ismeretlen ellenfél kihívását. 

Wepnernek arra sem adtak esélyt, hogy akár 3 menetre kiálljon Ali ellen, ő azonban bízott magában és tudta, hogy ez az egyetlen út ahhoz, hogy kitörjön a középszerűnek is alig nevezhető anyagi helyzetéből. A meccsen Ali ugyan dominált, ám a 9. menetben megtörtént a csoda: a 36 éves Wepner leütötte minden idők legjobb ökölvívóját. Ali felkelt és betörte ellenfele orrát, de Chuck állta az ütéseket. A 15. menet utolsó percében aztán Ali rohamra indult, leütötte Wepnert, aki nem tudott felállni és így elmaradt a csoda, hogy egy senkinek titulált bunyós talpon maradjon a nagybetűs ökölvívóval szemben.

Fotó: Getty Images

A mérkőzést látta Sylvester Stallone is, aki akkoriban egy C-kategóriás színésznek számított és úgy érezte, hogy a bajnokkal küzdő kisember sztorijában van annyi, hogy a filmvászonra vigye. Sly konzultált Wepnerrel, aki teljesen ingyen mondott el neki több mindent a mérkőzés előtti helyzetéről.

A Rocky teljes sikert aratott mind a jegypénztáraknál, mind kritikusok körében (3 Oscar-díjat nyert az alkotás), elindította Stallonét a pályán, ráadásul megteremtette minden idők egyik legnagyobb filmes ikonját is. Chuck Wepner viszont egy centet sem látott annak a filmnek a bevételeiből, ami gyakorlatilag az ő életét dolgozta fel. 

Állítása szerint nemcsak a mérkőzés előtti esélylatolgatások, vagy a meccs bizonyos momentumai szerepelnek a filmben, hanem több olyan mondat is belekerült a forgatókönyvbe, amelyet ő mondott el Stallonénak (többek között a film egyik legemlékezetesebb monológja, amelyben Rocky megvallja a barátnőjének, hogy nem győzhet Apollo Creed ellen, de ha talpon marad, akkor úgy érzi ér valamit az élete). 

Amíg Stallone berobbant Hollywoodban, addig Wepner elindult a lejtőn. Nem volt elég, hogy az emberek Rockyként hivatkoztak rá, pályafutása is egyre mélyebbre került, ő pedig kokainfüggő lett. Végül 1978-ban 35 győzelemmel, 14 vereséggel és 2 döntetlennel vonult vissza. A szervezők az utolsó mérkőzésén a Rocky filmzenéjét játszották be neki mint bevonulózenét. 

El szeretett volna szakadni Rockytól, ám 1979-ben így is elfogadta Stallone felkérését, aki ekkor már rendezőként is tevékenykedett, hogy vállaljon el egy rövid szerepet a Rocky II-ben mint a főhős edzőpartnere. Jeleneteit aztán kivágták, mert drogproblémái miatt nem tudta normálisan megtanulni a szöveget. 

Egy interjúban elmondta, hogy számára akkor lett világos, hogy Stallone az ő életéből merít állandóan ihletet, amikor látta a Rocky harmadik részét. Ebben Balboa bokszolóként megküzd a pankrátor-világbajnokkal és úgy véli, hogy ez egyértelmű utalás az ő és "Andre az óriás" között lezajlott vegyes szabályrendszerű 1976-os összecsapásra. 

Wepner próbálkozott pankrátorként is, nem túl sok sikerrel és a `80-as évek végére még mélyebbre süllyedt a kokainfüggőségben. A mélypontot 1988-ban érte el amikor 10 év börtönre ítélték drogterjesztésért. Szerinte Stallone ekkor is nyúlt az életéből ugyanis egy évvel később az akciósztár elkészítette a Bosszú börtönében című filmet.

Fotó: ESPN

A börtönévek alatt tiszta lett és a 2000-es évek elején beperelte Stallonét, amiért az szerinte jogtalanul használta az élete eseményeit. A felek végül peren kívül egyeztek meg. Hogy mennyit kapott Wepner azt nem hozták nyilvánosságra, viszont az életét sikerült helyrehoznia és egy saját vendéglőt üzemeltet évek óta. Érdekesség, hogy Stallonét azóta beválasztották a boksz Hírességek Csarnokába, míg Wepnert nem.

Az egykori világbajnoki kihívó 2011-ben az ESPN dokumentumfilmet készített az életéről "The Real Rocky" címmel, amely az Alival való mérkőzésére és a Stallonéval való perére fókuszál, míg 2017-ben megjelent a róla szóló életrajzi film "Chuck" címmel, amely az Ali-meccs utáni éveit eleveníti fel. A filmvásznon Liev Schreiber keltette élere az utolsó olyan embert aki padlóra tudta küldeni Muhammad Alit. 

Címkék: ökölvívás, Rocky
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/65113/pics/lead_800x600.jpg
ökölvívás,Rocky
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?