Blogolj!

Ahol apáról fiúra szállnak a kosárlabda hagyományai

Dorogi László

LeBron James, a jelenkori NBA legnagyobb csillaga a napokban vallott arról, hogy szíve legnagyobb vágya teljesülne azzal, ha fiával együtt játszhatna a ligában. Nos, a gondolat nem ördögtől való, bár a történelem kereke még soha nem fordult olyan szögben, hogy egy apa-fia párost egyszerre láthassanak parketten az NBA-fanok.

Az NBA történetének egyik legsikeresebb apa-fia párosa: Steph és Dell Curry. (Fotó: Toronto Star)

LeBron James vasárnap ünnepli 34. születésnapját, miközben fia, LeBron James Jr. októberben múlt 14 éves. Az idősebb James 19 évesen már a ligában pattogtatott és ha ebből indulunk ki, akkor öt szezont kellene még lehúznia ahhoz, hogy fia oldalán - esetleg ellene - lépjen parkettre az NBA-ben. Ha csak azt vesszük figyelembe, mennyire tudatosan vigyázott magára James eddigi pályafutása során, nagyon is könnyen elképzelhető, hogy megtörténik a várva várt egyesülés, bár James jelenlegi szerződése csak 2022-ig szól a Los Angeles Lakersnél, szóval nem jönne rosszul egy kontraktus-hosszabbítás sem.

Az NBA történetében hemzsegnek az apa-fia párosok, még akkor is, ha Jamesék történelmet írnának azzal, ha egy azon időben játszanának egymás mellett a ligában. A Sportskeeda szubjektív listájának segítségével most megmutatjuk a tíz legjobb apa-fia párost a legjobb kosárlabdaliga történelméből.

Fotó: Culture Hub

10. Doc Rivers és Austin Rivers

Doc Rivers legnagyobb sikerét edzőként érte el az NBA-ben, amikor 2008-ban bajnoki címig vezette a Paul Pierce, Kevin Garnett és Ray Allen fémjelezte Boston Celticset, ám arra már kevesebben emlékeznek, hogy ő maga is pattogtatott a ligában. 1983-ban draftolta az Atlanta Hawks és összesen 14 szezonon keresztül játszott az NBA-ben, nem is akárhogy: 10.9 pontot és 5.7 gólpasszt átlagolt pályafutása során, összesen pedig 9377 pontot szerzett. A jelenleg a Los Angeles Clippers edzőjeként dolgozó Doc fia Austin 2012-ben kelt el a drafton, három szezont húzott le a New Orleans Pelicans kötelékében, mielőtt követte volna édesapját a Los Angeles Clippershez. Egészen 2018 decemberéig tartott közös munkájuk, ugyanis Chris Paul sérülése miatt a Houston Rockets kaparintotta meg Austin játékjogát.

9. Wes Matthews Sr. és Wesley Matthews

Idősebb Wes Matthewst a megboldogult Washington Bullets választotta ki az 1980-as játékosbörze 14. helyén, végül 10 szezont töltött a ligában. Tagja volt az 1987-ben és 1988-ban bajnoki címet nyerő Los Angeles Lakersnek, összesen 3654 NBA-pontig jutott karrierje tíz éve alatt. Fiát nem draftolta egyetlen NBA-csapat sem, de 2009-ben egy évre szóló szerződést kapott a Utah Jazztől, itt pedig olyan jól sikerült neki a bemutatkozás, hogy azóta is a legmagasabb szinten kosárlabdázik. Wesley most a Dallas Mavericks játékosa, a jelenleg is futó szezonban 28 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 14.5 pontot átlagolt.

Fotó: USA Today

8. Gerald Henderson Sr. és Gerald Henderson Jr.

Idősebb Gerald Henderson tizenhárom idényt húzott le az NBA-ben 1979 és 1992 között, sok helyen megfordult, játszott a Boston Celticsben, a Seattle SuperSonicsban, a New York Knikcsben, a Philadelphia 76ersben, a Milwaukee Bucksban, a Detroit Pistonsban és a Houston Rocketsben is. Fiát a Charlotte Bobcats draftolta 2009-ben, a 2016/2017-es idényt a Philadelphia 76ersnél töltötte, ám krónikus csípősérülése miatt azóta sem lépett pályára NBA-mérkőzésen. Nyolc szezonja alatt 5987 pontot szorgoskodott össze és 3.2 lepattanót átlagolt meccsenként.

7. Stan Love és Kevin Love

Talán kevesen tudják, de a Cleveland Cavaliers sztárjának édesapja is NBA-játékos volt, bár nem töltött sok időt a kosárlabda csúcsán. Stan Love-ot a Baltimore Bullets az 1971-es játékosbörze kilencedik helyén választotta ki, ám mindössze négy idényt pattogtatott a ligában, mielőtt a visszavonulás mellett döntött. Fia már sokkal komolyabb NBA-karriert tudhat a háta mögött, négyszeres All-Star, 2016-ban pedig bajnoki címet is nyert a Cavsszel. A válogatottban sem kerülték el a sikerek, 2010-ben világbajnok, 2012-ben olimpiai bajnok lett a Team USA-vel.

6. Joe Bryant és Kobe Bryant

Kobe Bryantnek is volt kire felnéznie, mielőtt a liga egyik legnagyobb hatású kosárlabdázójává vált volna, hiszen édesapja 1975-től kezdve nyolc szezont töltött az NBA-ben játékosként, mielőtt 2003-ban edzősködésre adta volna a fejét. Persze, fia bőven túlszárnyalta az általa elért sikereket, Kobe Bryant 20 évig kosarazott a Los Angeles Lakers színeiben, 18 alkalommal választották be a liga All-Star csapatába, és ki ne tudná, öt bajnoki címet is nyert a csapattal.

Fotó: Sports Illustrated

5. Mychal Thompson és Klay Thompson

A következő páros mindkét tagjáról elmondható, hogy játékosként bajnoki címeket nyertek az NBA-ben: Mychal Thompson kétszer ült fel a liga trónjára a Los Angeles Lakers tagjaként még az 1980-as években, Klay pedig immáron negyedik gyűrűjére hajt a Golden State Warriorsszal. Klay nagy szerepet vállalt abban, hogy az oaklandi gárda 2015-ben megszerezte fennállása első bajnoki trófeáját, mindemellett háromszoros All-Star válogatott.

4. Dolph Schayes és Danny Schayes

Dolph játékosként és edzőként is dolgozott az NBA-ben, nem is akárhogy: tizenkétszeres All-Star válogatottként és az NBA egyik legjobb lepattanózójaként vonult vissza a játéktól, beválasztották minden idők legjobb 50 NBA-játékosa közé is. 15 szezont töltött el a ligában, 18.5 pontot átlagolt pályafutása során, összesen pedig 18438 egységet szerzett. Fia már közel sem tudta ezt a pályá befutni a legjobbak között, de 18 évet ő is pattogtatott azért az NBA-ben.

3. Rick Barry és Brent Barry

Rick Barry a kosárlabdázás történetének egyetlen olyan játékosa, aki az egyetemi bajnokságban az ABA ligában és az NBA-ben is a legtöbb pontot szerző játékos tudott lenni. Az 1965/1966-os idény végén az Év újoncának választották meg az NBA-ben, miután 25.7 pontot és 10.6 lepattanót - tehát dupla-duplát - átlagolt első idényében. Fiát, Brentet a Denver Nuggets draftolta az 1995-ös játékosbörze első körében, de még a draft estéjén a Los Angeles Clippershez postázták. 1996-ban megnyerte az All-Star gála zsákoló versenyét, majd két bajnoki címet is nyert a San Antonio Spurs csapatával.

Fotó: Sportskeeda

2. Jimmy Walker és Jalen Rose

Walker kilenc évet töltött el az NBA-ben a Detroit Pistons, a Houston Rockets és a már nem létező Kansas City-Omaha Kings játékosaként. Fia, Jalen Rose jelenleg az ESPN csatorna emelzőjeként dolgozik, de persze ő is kosarazott a ligában: 2007-es visszavonulásáig 13220 pontot harácsolt össze.

1. Dell Curry és Stephen Curry

Az NBA történetének egyik legsikeresebb apa-fia párosát kétségtelenül a Curry családban kell keresnünk. Dell 1986 és 2002 között játszott a ligában és a Charlotte Hornets legtöbb pontot és legtöbb sikeres tripláját szerző játékosaként vonult vissza. Így már érthető, hogy Stephnek miért ment mindig is jól a hárompontos, de nem csak ezért választották meg a 2015-ös és 2016-os alapszakasz legértékesebb játékosának. A 2012/2013-as idényben megdöntötte az egy szezonon belül értékesített sikeres triplák rekordját, majd a saját csúcsát tovább javjtotta két idénnyel később és tökélyre - értsd 402 hárompontos - fejlesztette a 2015/2016-os szezonban.

Címkék: NBA
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/66771/pics/lead_800x600.jpg
NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?