Blogolj!

Feltámadtak a lesajnált Amerikai Főcsoport csapatai

Dorogi László

Az elmúlt évek legizgalmasabb rájátszása következik az NFL-ben, beharangozónk első részében az AFC wild card körének mérkőzéseit vesszük górcső alá.

Fotó: Usa Today

Ez a szezon is gyorsabban repült el, mint kellett volna. Alig néhány hete kezdődött el az NFL alapszakasza, s az új évre fordulva már csak tizenkét csapat maradt versenyben a Vince Lombardi-trófeáért.

Az elmúlt évekkel ellentétben azonban már a rájátszás első - úgy nevezett wild card - köre is bőven szolgáltat izgalmakat, ugyanis abban a legtöbb szakértő - és a vegasi fogadóirodák is - egyetért, hogy régen volt ilyen kiegyenlített a playoff mezőnye. Nem is nagyon van csapat, amelyre azt lehetne mondani a bajnoki versenyfutás szempontjából, hogy teljesen esélytelen lenne a végső győzelemre, hiszen "mindössze" négy meccset kell megnyerni a Super Bowl-sikerhez a wild card körből indulóknak és még ennél is kevesebbet az ezen a héten jól megérdemelt pihenőjüket töltő első és második kiemelteknek.

S ha már a kiemelésekről esik szó, fussuk át gyorsan, hogyan is működik a playoff az NFL-ben azóta, amióta kitalálták a tizenkét csapatos rájátszást. Ahogy azt az amerikai futball-rajongók nagyon jól tudják, a liga csapatai két főcsoportba, azon belül is négy-négy divízióba sorolva küzdenek az alapszakaszban. A nyolc divízió győztese automatikusan bejut a rájátszásba, míg a maradék két-két helyre az utánuk következő két-két legjobb mérleggel rendelkező csapat kvalifikálja magát. A főcsoportok két-két legjobb csapata nem vesz részt a rájátszás első körében, csak a főcsoport-elődöntőben kapcsolódnak be a rájátszásba, így az előttünk álló hétvégén erőnyerő hetét tölti az AFC-ből a Kansas City Chiefs és a New England Patriots, az NFC-ből pedig a legjobb alapszakasz mérleggel záró New Orleans Saints és a Los Angeles Rams.

A wild card kör menete is egyszerű mint a faék, a két-két csoportgyőztes csapat fogadja a két-két nem csoportgyőztes csapatot, a harmadik kiemelt, tehát jobb mérleggel rendelkező csoportgyőztes gárda a hatodikkal, a negyedik kiemelt, tehát rosszabb mérleggel rendelkező csoportgyőztes az ötödikkel játszik. Ez a rendszer a playoff további részében is érvényben marad, mindig a magasabban kiemelt csapat küzd majd meg az alacsonyabban rangsorolt együttessel.

Most, hogy az unalmas, száraz részen átrágtuk magunkat, térjünk is rá az előttünk álló hétvégére, amely nem kevés izgalmat ígér az NFL-fanatikusok számára. Beharangozónk első részérben az AFC wild card körének mérkőzéseit vesszük górcső alá. Ready, set, hut!

AFC, wild card kör

Houston Texans (3.)-Indianapolis Colts (6.)
Január 5., szombat, 22.35

Fotó: Usa Today

A wild card kör érdekessége, hogy mind a négy párharcban olyan csapatok találkoznak, amelyek az alapszakasz során is összefutottak legalább egyszer. Ez mondjuk a Texans és a Colts relációjában aligha meglepő, hiszen csoportriválisokról beszélünk - ismerik egymást, mint a rossz pénzt. Az alapszakaszban testvériesen elosztották a győzelmeket, a negyedik játékhéten a Texans diadalmaskodott 37-34-re hosszabbításban, a tizennegyedik játékhéten viszont a Colts nyert 24-21-re. Az tehát látszik, hogy most is elképesztően szoros mérkőzésre számíthatunk és azt is nehéz lenne megtippelni, ki pályázik nagyobb eséllyel a továbbjutásra.

A két gárda hasonló utat járt be az alapszakasz során, a Colts és a Texans is lassan melegedett be. A texasiak az első három fordulóban kikaptak a Patriots, Titans, Giants hármastól - ekkor 2.8 % esélyük volt arra, hogy rájátszásba jutnak -, hogy aztán zsinórban kilenc győzelmet arassanak, az utolsó hónap viszont felemásra sikeredett, de a 11-5-ös mérleg így is elegendőnek bizonyult a harmadik kiemelés megszerzéséhez. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem a Houston sorsolása volt a legnehezebb idén, így kérdéses mire mennek majd a rájátszásban. A Texans legveszélyesebb fegyvere kétségtelenül DeAndre Hopkins, aki egy egészen hihetetlen statisztikát gyártott le az alapszakaszban. DeShaun Watson 115 alkalommal passzolt az atletikus elkapó irányába, Hopkins pedig egyetelen egy(!) labdát sem ejtett el, 1425 elkapott yardjával és 11 touchdownjával a gárda legeredményesebb játékosaként zárt.

A Colts még a Texansnál is rémesebben kezdte az idényt, Andrew Luckék a hatodik játékhét után 1-5-ös mérleggel szerénykedtek, s aligha hitte bárki is, hogy a következő tíz meccsükből kilencet behúznak. Ami az elmúlt évekhez képest nagy változás Indianapolisban, hogy egyrészt Luck egészséges, másrészt a támadófal tesz is azért, hogy egészségesen tartsa, ráadásul a futásblokkolás is remekül összeállt a szezon második felére. Az Indianapolis gyakorlatilag hetek óta rájátszás-üzemmódban küzd és az előző tíz mérkőzésén aratott kilenc győzelem félelmetessé is teheti őket bárki számára. Ami pedig különösen jó hír a Colts rajongóinak, hogy hosszú sérülésekkel és műtétekkel tarkított időszak után végre visszakapták irányítójukat, aki egészségesen a liga legjobbjai közé tartozik a posztján. Luck 39 TD-passzal zárta az alapszakaszt, mindössze eggyel maradt el egyéni rekordjától, szakértők szerint pedig nem csak az Év visszatérője díjra pályázik jó eséllyel, de az MVP címért folytatott versenybe is beszállt.

Baltimore Ravens (4.)-Los Angeles Chargers (5.)
Január 6., vasárnap, 19.05

Fotó: Usa Today

Ha nem vesszük figyelembe az Indianapolis fantasztikus hajráját, az AFC két legjobb formában lévő csapata találkozik Baltimoreban magyar idő szerint vasárnap este. A Ravens 4-5-ös mérleggel állt a szezon derekán, amikor Joe Flacco irányító helyére az első éves Lamar Jacksonnak kellett beugrania a veterán QB sérülése miatt. Bár Jackson irányítói képességeit sokan megkérdőjelezik - s valljuk be, nem is a passzolás a legnagyobb erőssége - a csapat az ifjonc vezetésével 6-1-el zárta a szezont - azt az egy meccset is éppen csak, hogy elveszítették a Kansas City ellen -, s ugyan a Pittsburgh érthetetlen leolvadása is kellett hozzá, de hosszú, ínséges évek után visszatértek a rájátszásba, megmentve talán ezzel John Harbaugh vezetőedző állását is.

A Chargers szerencsétlenségére hiába futott nagy szezont Philipp Rivers és a gárda védelme is, a csoportrivális Kansas City még jobb volt, így a Los Angeles most pihenőhét helyett utazhat Baltimoreba focizni a wild card körben. Ettől biztosan nem is túl boldogok a Chargersnél, ugyanis nem is olyan régen, az utolsó előtti alapszakasz fordulóban már egymásnak feszült a két csapat, s akkor a Baltimore 22-10-re le is győzte a Los Angelest, nem sok esélyt adva az olykor megállíthatatlannak tűnő támadósornak.

A Ravens a liga legjobb védelmével ezúttal is reménykedhet a győzelemben, már csak azért is, mert John Harbaugh irányítása alatt eddig ötször játszottak wild card mérkőzést és mind az ötöt meg is nyerték, ráadásul minden alkalommal legalább 12 ponttal jobbnak bizonyultak ellenfelüknél, átlagosan 17.5(!) ponttal szereztek többet és egyszer sem engedtek 17 pontnál többet az aktuális riválisnak. Márpedig ha az alapszakasz mérkőzésükhöz hasonlóan pontszegény összecsapásra tudják kényszeríteni a Chargerst, akkor Lamar Jackson könnyedén a legfiatalabb irányító lehet, aki playoff-meccset nyer az NFL-ben. A Baltimore QB-ja egy nappal 22. születésnapja előtt lép pályára a Chargers ellen, ezzel már kapásból ő lesz a legfiatalabb kezdőirányító a playoffban, az eddigi rekorder Bernie Kosar, a Browns irányítója volt 22 évesen és 40 naposan, amikor a Dolphins ellen pályára lépett - 1986. január 4-én...

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/67133/pics/lead_800x600.jpg
Baltimore Ravens,Houston Texans,Indianapolis Colts,Los Angeles Chargers,NFL,rájátszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?