Blogolj!

Az amerikai futball leghálátlanabb posztján nehéz az élet

Dorogi László

Az NFL-ben a rúgók feladata rémesen egyszerű: be kell rúgniuk a tojáslabdát két pózna közé. Többet nem várnak el tőlük, de ezt az egyet nagyon. Ha sikerül nekik, jár egy visszafogott fejsimi, ha hibáznak, semmisé válik egy év kemény munkája.

Fotó: USA Today

Erről most éppen Cody Parkey tudna mesélni, aki a Chicago Bears kickere és az élet keserű kenyerén rágódik vasárnap este óta, ott volt ugyanis a lábában a franchise első rájátszás-győzelme nyolc év óta először. Végül mégsem célzott elég pontosan. Azaz, hát hogy a fenébe ne célzott volna pontosan, hiszen baromi nehéz eltalálni 43 yardról egy kapufát ezzel a kiszámíthatatlanul pergő-forgó labdával, csakhogy ezért itt sem pont, sem dicsőség nem jár. Neki viszont ebben a szezonban egy alapszakasz mérkőzésen már sikerült ezt a nem kis bravúrt végrehajtani négyszer is.

Hogy kontextusba helyezzük a dolgokat: a Chicago Bears 2006 óta nem zárt szezont ilyen kiváló mérleggel, mint most (12 győzelem, 4 vereség), akkor egészen a Super Bowlig meneteltek, ám ott vereséget szenvedtek a Peyton Manning vezette Indianapolis Coltstól. Ezúttal a címvédő Philadelphia Eaglest fogadták a rájátszás első körében, s a találkozó nagy részében nekik is állt a zászló. A csodálatos Nick Foles viszont - ahogy tavaly oly sokszor - ezúttal is vezetéshez juttatta az Eaglest nem sokkal a találkozó vége előtt, a Philly 16-15-ös előnyből várhatta, hogy mit kezd a Bears a fennmaradó néhány másodperccel. A Chicago viszont nem csak hogy kezdett vele valamit, elrobotoltak egészen mezőnygól távolságig, hogy aztán elkezdődhessen Parkey kálváriája.

Az NFL-csapatok vezetőedzőinek van egy igen kegyetlen fegyvere az ellenfél rúgók megzavarására, méghozzá az úgy nevezett fagyasztás, amikor még a lövés pillanata előtt időt kérnek, ezzel a kickerek vállára ültetve a kis ördögöt, hogy vajon tényleg képesek-e berúgni a sorsdöntő mezőnygólt. Doug Pederson, a Philadelpha Eagles vezetőedzője pedig tökéletesen kilőtte Parkeyt ezzel a fegyverrel, ugyanis a Bears rúgója első nekifutásra tökéletesen a póznák közé helyezte a disznóbőrt - csakhogy az semmit sem ért az időkérés miatt. Második nekfutásra pedig így sikerült neki a történet:

A visszajátszásból persze már kiderül, hogy a Philadelphia játékosa, Treyvon Hester az egyik ujjával éppen csak, de belepiszkált a disznóbőrbe, így pattant az a kapufára, majd onnan a kereszt lécre, s onnan végül vissza a játéktérre. Az internetet futótűzként árasztották el a Parkeyt ekéző mémek, de az igazságot mégis csapattársa, Kyle Long mondta ki: a kicker a Bears 15 pontjából egymaga szerzett 9-et és ha a támadósor csak egy hajszállal jobban teljesít, akkor nem az ő lábában marad a Chicago továbbjutása. De hiába, bűnbaknak mindig kell lennie.

Az NFL rájátszás első körének eredményei, zárójelben a csapatok kiemelésével:

Nemzeti Főcsoport (NFC):
Chicago Bears (3.)-Philadelphia Eagles (6.) 15-16
Dallas Cowboys (4.)-Seattle Seahawks (5.) 24-22

Amerikai Főcsoport (AFC):
Baltimore Ravens (4.)-Los Angeles Chargers (5.) 17-23
Houston Texans (3.)-Indianaplis Colts (6.) 7-21

A főcsoport-elődöntők programja:
szombat:
Kansas City Chiefs (1.)-Indianapolis Colts 22.35
vasárnap:
Los Angeles Rams (2.)-Dallas Cowboys 2.15
New England Patriots (2.)-Los Angeles Chargers 19.05
New Orleans Saints (1.)-Philadelphia Eagles 22.40

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/67248/pics/lead_800x600.png
Chicago Bears,NFL,rájátszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?