Blogolj!

Egymásnak feszülnek a rutinos rókák és a fiatal üstökösök

Dorogi László

Vasárnap este rendezik meg az észak-amerikai profi futballiga főcsoport-döntőit. A párharcok kísértetiesen hasonlítanak egymásra, adott két Super Bowl-győztes irányító és két trónkövetelő. Győz a rutin, vagy új fejezet nyílik az NFL-ben?

NFC, főcsoport-döntő

New Orleans Saints-Los Angeles Rams
Január 20., vasárnap, 21.05

Izgalmas párharcokat vártunk az NFL rájátszásától, de összességében talán nem kaptuk meg azt a szikrázó pompát, amelyre vágytunk. Az esélyes csapatok bizonyították, hogy miért tartják őket annak, így mind a Nemzeti, mind az Amerikai főcsoportban a két legjobb csapatt jutott el a konferencia-döntőbe. Akárcsak a playoff wild card körében, ezúttal is olyan párharcokat rendeznek, amelyeknek az "odavágóit" már lejátszották az alapszakaszban és ha csak azokból a mérkőzésekből indulunk ki, akkor most már tényleg nem maradunk izgalmak és végletekig kiélezett hajrák nélkül.

A New Orleans Saints számára szívszaggató körülmények között ért véget az előző szezon rájátszása, a csak Minnesota Miracle néven elhíresült, utolsó másodpercek után született játék pecsételte meg a Szentek sorsát a Vikings elleni főcsoport-elődöntőben, pedig már akkor is sokan a végső győzelemre is esélyes csapatként számoltak a New Orleans-szal. Minden adott volt, ami egy bajnoki címhez kell: kőkemény védelem, pontgyáros támadósor. Ehhez képest egy 48-40-es Tampa Bay elleni vereséggel nyitották az új szezont és már sokan ekkor elkezdték kongatni a vészharangokat, hogy szétesett a remeklő védelem, nem sok esélye lesz a Saintsnek újabb menetelést bemutatni.

Nos, erre alaposan rácáfoltak Drew Breesék, a következő tíz mérkőzésüket egyaránt megnyerték, ötször jutottak 40 szerzett pont fölé és szépen lassan a védelem is elkezdte tavalyi önmagát idézni. A tizenharmadik játékhéten aztán jött a kijózanító pofon Dallasban, ahol a Cowboys 10 ponton tartotta a félelmetes támadósort, de összességében magabiztosan szerezték meg az NFC első kiemelési pozícióját. S mindeközben a kilencedik játékhéten elvették a Los Angeles Rams veretlenségét.

Fotó: USA Today

A Rams már tavaly is magabiztosan masírozott be a playoffba, ám ott a rutin hiánya miatt meg kellett hajolniuk az Atlanta Falcons előtt, ugyanakkor az a vereség megtette hatását és a Dallas Cowboys elleni főcsoport-elődöntőben már kamatoztatni is tudták azt az előző héten. A Rams egyébként a Saintshez hasonlóan lebilincselő alapszakaszt futott, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szezon első felében látott ellenálhatatlan játékuk az utolsó hetekre jelentősen visszaesett, s a sokáig MVP-címre is esélyesnek tartott Jared Goff és Todd Gurley is kiesett a pixisből.

Most, akárcsak a kilencedik játékhéten, ismét a Saints otthonában találkoznak, ez pedig nem különösebben jó hír a Rams számára, hiszen a Mercedes Superdome egy nagyon-nagyon nehezen bevehető erőd. Akkor mindkét támadósor tündökölt (ezt jól jelzi a 45-35-ös végeredmény), Drew Brees 346 yardig és 4 touchdown-passzig, Jared Goff pedig 391 yardig és 3 passzolt TD-ig jutott, míg a futójáték háttérbe szorult, egyik csapat sztárfutói sem érték el fejenként a 100 futott yardot.

Ez most megváltozhat, ugyanis a Rams szerződtette az alapszakasz végén azt a C.J. Andersont, akit már sokan, sok helyen leírtak, ám a nagytermetű futó a Los Angeles legutóbbi három mérkőzésén 422 yardot és négy touchdownt termelt, jelentősen csökkentve Todd Gurley terheit. Ez lehet az a pont, ahol a Rams meglepheti a Saints védelmét, egyúttal a lehető leghosszabb ideig a partvonal mellett tarthatja Drew Breest és remek támadósorát. Az összecsapás már csak azért is érdekes lehet, mert mindkét csapatot egy-egy hatalmas koponya irányítja, Sean Payton a rutin és a minden hájjal megkent dörzsöltség földi helytartója az NFL-ben, míg Sean McVay az újgenerációs edzők példaképe, akinek minden helyzetre van a fejében A, B, C de még D terv is.

AFC, főcsoport-döntő

Kansas City Chiefs-New England Patriots
Január 21., hétfő, 0.40

Akárcsak a Saints és a Rams, a Patriots és a Chiefs is találkozott az alapszakaszban, még a hatodik játékhéten, s akárcsak az NFC nagyágyúinak a taláékozóján, itt is potyogtak a touchdownok és a pontok. A New England Patriots akkor 43-40-re győzte le a Kansas City-t, de aligha képzelhető el az NFL két legtöbb győzelemmel rendelkező aktív edzőjétől, hogy ne tanult volna abból a találkozóból, Bill Belichick és Andy Reid minden tudására szükség lesz, hogy meglepje az ellenfelet.

Azt a találkozót a Patriots otthonában játszották, itt most fordul a kocka és az NFL hivatalosan is leghangosabb stadionja az Arrowhead látja vendégül a foxborough-i alakulatot, no meg az előrejelzések szerint -10 Celsius-fok körüli hőmérséklet, bár ehhez Tom Bradyék is hozzá vannak szokva. S bár sok jelentőssége nincs, azért szögezzük le: a New England legutóbb 2014-ben látogatott Kansas City-be, és egy iszonyatosan nagy vereséggel a zsákukban kellett hazatérniük, a Chiefs 41-14-re mosta le őket a gyepről.

Fotó: USA Today

A találkozó kétségtelenül leginkább várt párharca a rutinos, ötszörös Super Bowl-győztes Tom Brady és a rekorddöntögető alapszakaszt futó Patrick Mahomes háborúja lesz. A Kansas City fiatal üdvöskéje nagyon jó eséllyel pályázik az alapszakasz legértékesebb játékosa címre, az NFL-irányót közül talán neki van a legerősebb karja és kitűnően játszik a zsebből kimozogva is. Ezzel szemben Brady a zsebirányító megtestesült mintapéldája, szóval éppen az ellenkezője Mahomes-nak, de mint látható, mindkét stílus eredményes lehet.

És akkor elérkeztünk a kruciális ponthoz: a tapasztalathoz. A Chiefs egész szezonban magabiztosan futballozott, az Indianapolisnak sem adott esélyt a főcsoport-elődöntőben, csakhogy az alapszakasz után sokat kritizált Patriots teljesen megújult a Chargers elleni konferencia-elődöntőre és demoralizáló vereséget mért a Chargersre. Éppen ez az, amiért oly sokan éreznek ellenszenvet a Patriots irányába, ugyanis Tom Bradyék már hazajárnak a rájátszásba, zsinórban ez lesz a tizedik AFC-döntő, amelyen érdekeltek.

A New England Patriots a kilencedik(!) Super Bowljába készül a Bill Belichick-Tom Brady-éra alatt és ha hozzátesszük, hogy ez lesz a tizenharmadik AFC-fináléjuk, akkor nem kérdés, ki mellett áll a rutin. Persze könnyen lehet, hogy éppen most jön el az ideje az őrségváltásnak, ehhez viszont Patrick Mahomesnak és a Kansas City Chiefsnek fel kell nőnie a feladathoz. Ebben segíthet nekik a hazai pálya előnye.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/67876/pics/lead_800x600.jpg
Kansas City Chiefs,Los Angeles Rams,New England Patriots,New Orleans Saints,NFL,rájátszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?