Blogolj!

Lehet utálni, de akkor is Tom Brady minden idők legjobbja

Dorogi László

Nehéz megmagyarázni, hogy a fenébe dominálhat egy csapat közel két évtizeden át egy olyan ligát, amelynek rendszerét úgy találták ki, hogy folyamatosan változzanak az erőviszonyok.

Fotó: AP

Őrült mérkőzéseket hozott az NFL két konferencia-fináléja vasárnap este, s végre megkaptuk a várva várt izgalmakat meg a színvonalas futballt is az idei rájátszásban. A liga történetében még sosem fordult elő, hogy mindkét főcsoport-döntő hosszabbításban dőljön el, egészen mostanáig.

NFL: a Ramst a játékvezetők, a Patriotsot a rutin vezette a Super Bowlba

Őrületes hangzavar fogadta a Los Angeles Rams csapatát a Mercedes-Benz Superdome-ban, s hogy ezért vagy sem, de a vendégek meglehetősen megilletődötten kezdték a New Orleans Saints elleni NFC konferencia-döntőt. A hazaiak első támadó-sorozatát mindenesetre sikerült a Kosok védelmének megállítania mezőnygól-távolságon belül, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem csupán rajtuk múlt, Dan Arnold szinte már elkapta Drew Brees első TD-passzát, ám a dinszóbőr végül valahogy mégis kicsúszott a kezei közül.

Az 53. Super Bowlt a Los Angeles Rams és a New England Patriots vívja majd két hét múlva Atlantában, előbbi franchise tizenhét év után tér vissza az NFL döntőjébe, míg a Patriots... nos, hát a Patriots éppen a kilencedik(!) fináléjára készül ugyanezt az időszakot figyelembe véve. Az pedig már csak a sors furcsa játéka, hogy az akkor még St. Louis Ramsként üzemelő, mára Los Angeles-i gárda éppen a Patriots ellen bukta el a tizenhét évvel ezelőtti döntőt, az volt egy bizonyos Tom Brady első bajnoki címe.

Brady történetét valószínűleg azok is ismerik, akik csak érintőlegesen követik az NFL-t, de szinte kizárólag neki és a vele a csapathoz egy időben érkező Bill Belichick vezetőedzőnek köszönhető, hogy uralkodó dinasztia épült ki Foxborough-ban. Brady-t a 2000-es NFL Draft 199. helyén választotta ki a New England, ami azt jelenti ugye, hogy legalább 198 játékost is jobbnak gondoltak nála, azóta nyilván minden egyes gárda fogja a fejét, hogy nem őt választotta. Azért valljuk be, akkor senki sem tudhatta, hogy a vézna, a vele egy évfolyamban szereplő poszttársai közül a leglassabbnak és minden értelemben átlagosnak vélt irányító szűk két évtizeddel később a következő pedigrével rendelkezik majd:

- 14-szeres Pro Bowler (a liga All Star-gálája)
- ötszörös All-Pro
- háromszoros MVP
- kétszeres az Év legjobb támadó játékosa cím birtokosa
- az év visszatérője
- ötszörös bajnok

Csak a teljesség igénye nélkül. Egyetlen olyan játékos van az NFL történetében, akinek Brady-n kívül öt bajnoki címet sikerült nyernie, Charles Haley a San Fransiscóval és a Dallas Cowboys-szal is felért a csúcsra, de az még senkinek nem jött össze, hogy hatodik bajnoki gyűrűjét is az ujjára húzhassa. Erre készül most Tom Brady, aki kilencedik alkalommal játszhat Super Bowlon. Kilencedik alkalommal. A Patriots egyébként egy szenzációs mérkőzésen, hosszabbításban gyűrte le a főcsoport-döntőben a Kansas City Chiefst, úgy, hogy a hosszabbításban Brady és hű fegyverhordozói, Julian Edelman és Rob Gronkowski esélyt sem adtak a Chiefs félelmetes támadósorának arra, hogy pályára lépjenek. Mondjuk, gyakorlatilag már a pénzfeldobás pillanatában lehetett tudni, hogy ha a New England támadhat először, akkor ennek a történetnek itt a vége.

Tom Brady 39 rájátszás-mérkőzésen lépett pályára lassan húsz éve tartó NFL-pályafutása során, ezeken a meccseken 10 907 yardot passzolt és 73 touchdownt osztott ki. Naná, ő vezet mindenféle erre vonatkozó rangsort. Csakhogy érzékeltessük mennyire az ő személyes játszótere a playoff, a második legtöbb passzolt yard rekordját egyelőre a már visszavonult Colts és Broncos legenda, Peyton Manning tartja - 7339 yarddal. Agyrém. A második legtöbb passzolt rájátszás-TD? Joe Montanáé. 45. A közelében sincs senki. És egy darabig még nem is lesz. A vicc az egészben, hogy az ember 41 évesen még csak a visszavonulás gondolatával sem játszadozik és hát minek is tenné, mikor még mindig jó. Már nem olyan, mint néhány évvel ezelőtt, de azért 32 csapatból 32 kérdés nélkül megtenné franchise-irányítójának.

A New England Patriots dinasztia tündöklése szembe megy minden észszerű törvényszerűséggel. Éppen ezért rengetegen utálják őket Amerikában és a világon szinte mindenhol. A foxborough-i csapatot csak utálni vagy szeretni lehet. Olyan nincs, hogy semlegesek valakinek. És pontosan ilyen Tom Brady személye is. Bár, talán klub és az irányító egy és ugyanaz.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/67927/pics/lead_800x600.jpg
New England Patriots,NFL,Tom Brady
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?