Blogolj!

Patrick Mahomes letarolta az NFL támadóit

Dorogi László

A Kansas City Chiefs másodéves irányítóját választották meg az NFL alapszakasz legértékesebb és egyben legjobb támadó játékosának is.

Fotó: USA Today

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Super Bowl előtti estén adják át az záruló NFL-szezon legjobbjainak járó elismeréseket. Nem volt ez másként Antlantában sem az 53. Super Bowl előestéjén, s ahogy azt várni lehetett, a Kansas City másodéves irányítója volt a gála főszereplője.

Az alapszakasz MVP-jének, tehát legértékesebb játékosának, egyben a legjobb támadójátékosnak is Patrick Mahomest választották meg, ami abból a szempontból némileg meglepő, hogy ez utóbbi címet azért általában más, az MVP-címről lecsúszó, de mégis pazar szezont záró játékosnak szoktak odaítélni.

Az mindenesetre nem mondható, hogy Mahomes ne szolgált volna rá az elismerésekre, a közismerten ketchup-mániás irányító 50 passzolt touchdownjával és 5097 passzolt yardjával számos NFL-rekordot megdöntött, az MVP-cím elnyerésével pedig 1984 óta ő lett a legfiatalabb játékos, aki megkapta ezt az elismerést - akkor egy bizonyos Dan Marino volt a díjazott...

A Kansas City QB-ja az év legjobb támadójátékosának járó díj szavazásán az ötven szavazatból harmincat zsebelt be, megelőzve a 16 voksot kapó Drew Breest, valamint a két-két szavazattal záró DeAndre Hopkins, Todd Gurley párost.

Ha azt mondtuk, az MVP-cím esetében nem volt kérdés a díjazott személye, akkor az Év védőjátékosának járó elismerés végképp nem kerülhetett máshová, csak Aaron Donald kezei közé. A Los Angeles Rams védőfalember nyáron kapta meg a nagy gázsit a klubtól, ezt pedig pusztító játékkal hálálta meg, 20.5 sacket jegyzett az alapszakaszban, mindezt úgy, hogy a játékok 70(!) százalékában két ember fogta. Donald a cím elnyerésével egyébként duplázni tudott - ő a nyolcadik játékos az NFL történetében, akinek legalább kétszer sikerült elnyernie ezt a kitüntetést.

Az Év újonc támadója díjra a New York Giants futója, Saquon Barkley és a Cleveland Browns elsőéves irányítója, Baker Mayfield pályázott jó eséllyel. Végül előbbi nyerte meg a versenyfutást 26.5 szavazattal, Mayfieldre 21.5 szavazat érkezett. Barkley a gyengélkedő Giantsben is kimagasló szezont zárt, összesen 2028 yardot tett a közösbe és 15 TD-t szerzett.

Az Év újonc védőjének az Indianapolis Colts játékosát, Darius Leonardot választották meg, a tavalyi draft második körében kiválasztott játékos hét alkalommal vitte földre az ellenfelek irányítóit, nyolc leütött passza és két interceptionje is volt egy kierőszakolt fumble mellett.

Nem csak az év újonc védője díj vándorolt Indianába, hanem az Év visszatérője kitüntetés is, amit teljesen megérdemelten, hatalmas fölénnyel (44 szavazattal) szerzett meg a hosszú rehabilitációból visszatérő Andrew Luck. A Colts 1-5-ös szezonkezdet ellenére bejutott a rájátszásba, Luck pedig igazi vezére volt ennek a menetelésnek, 4593 passzolt yarddal és 39 touchdownnal tolta meg csapata szekerét.

Az Év edzője díj kiosztása sem okozott különösebb meglepetést, az elismerést Matt Nagy, a Chicago magar származású vezetőedzője kapta meg, miután első vezetőedzőként eltöltött szezonjában egy 5-11-es csapatból sikerült egy 12-4-es alakulatot faragnia.

Címkék: NFL
https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/68435/pics/lead_800x600.jpg
NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?