Blogolj!

Super Bowl LIII: a szemünk előtt váltak legyőzhetetlen haramiákká a Hazafiak

Dorogi László

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel rendezik meg az 53. Super Bowlt, ahol a Los Angeles Rams és a New England Patriots küzd meg a Lombardi-trófeáért. A Patriots rekordbeállító hatodik győzelmére készül.

Fotó: USA Today

A magyar NFL-rajongók körében kétféle ember létezik: az aki a New England Patriots sikeréért szorít és az, aki azért, hogy soha ne nyerjenek a Hazafiak. Ennek persze megvan az egyszerű történelmi oka, hiszen a Sport TV a 2004 februárjában lejátszott New England Patriots-Carolina Panthers Super Bowlt tűzte először képernyőjére a liga nagydöntői közül, s persze az sem elhanyagolható tény, hogy nem sokkal ezelőtt kezdődött el a bostoni franchise aranykorszaka, ami a mai napig tart - sokak bánatára.

Egészen 1959-ig kell visszapörgetnünk az idő kerekét ahhoz, hogy elérkezzünk a franchise alapításának évéhez, ekkor hozta létre Billy Sullivan üzletember az Amerikai Futball Liga - amely 1970-ben olvadt egybe a Nemzeti Futball Ligával - nyolcadik, egyben utolsó csapatát. 1960 telén a bostoniak megszavazták a franchise-nak a Patriots nevet, ami annak a tizenhárom kolóniának állít emléket, amelyek az amerikai polgárháború során fellázadtak a brit uralom ellen és nagy szerepet játszottak abban, hogy az ország elnyerje függetlenségét 1776-ban. Ezek alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy a Hazafiak az egyik legnépszerűbb franchise az NFL-ben az Egyesült Államokban, de ez közel sincs így és erre újfent csak a csapat előző két évtizedben mutatott dominanciája lehet a magyarázat.

A szenvedés évei

A Boston Patriots közel sem tudott olyan sikerekre és népszerűségre szert tenni, mint amilyenekre képes Robert Kraft tulajdonos 1994-es szerepvállalása óta, a franchise első tíz évében még saját stadionnal sem rendelkezett, megfordultak többek között a Boston Red Sox legendás otthonában, a Fenway Parkban is. Az NFL előtti érában mindössze egyetlen döntőbe sikerült eljutniuk, ott viszont demoralizáló, 51-10-es vereséget szenvedtek a San Diego Chargerstől.

Fotó: Pats Pulpit

Az NFL 1970-es megalakulását követően az Amerikai Főcsoport keleti divíziójába kaptak besorolást - itt szerepelnek a mai napig - majd a csapat Bostonból Foxborough-ba költözött és a franchise nevét is megváltoztatták Bay State Patriotsra. Illetve csak változtatták volna, ugyanis a liga elutasította a névváltoztatási kérelmüket, így 1971 márciusában bejelentették, hogy New England Patriots néven folytatják ténykedésüket.

A Hazafiaknak meglehetősen sokat kellett várni az első fináléjukra, az 1985-ös idény után jutottak először a Super Bowlba, ahol azonban minden idők egyik legkeményebb és legjobb csapata, a legendás Chicago Bears állt a labda másik oldalán. A Maciknál olyan játékosok keserítették meg az ellenfél támadók életét, mint Dan Hampton, Richard Dent, vagy a később vezetőedzőként is sikeres NFL-karriert befutó Mike Singletary, a Chicago 46-10-es győzelmével mosta fel a padlót a New Englanddel, ami olyan mélyütés volt a foxborough-i gyomrokba, hogy a következő egy évtizedben még csak a Super Bowl közelébe se nagyon jutott a csapat, az 1990-es szezonban még egy 1-15-ös alapszakaszt is sikerült összehozniuk.

A birodalom felemelkedése

Többszöri tulajdonosváltást követően 1994-ben vásárolta meg a franchise-t Robert Kraft üzletember, s bár ezt akkor még kevesen sejthették, elkezdte felépíteni a következő évtizedek legmeghatározóbb NFL-csapatát. Akkoriban cserélte le addig jól megszokott Pat Patriot logóját a gárda és váltotta fel a sisakokon lévő hazafit a ma is ismert stilizált hazafi feje. Tizenegy év elteltével, az ikonikus NFL-edző, Bill Parcells irányítása alatt újra Super Bowlig menetelt a gárda, ahol azonban újra fejet kellett hajtaniuk egy korszakos nagycsapat, a Green Bay Packers előtt.

Fotó: boston.com

Az igazi aranykorszakot egy utánozhatatlan páros hozta el végleg Foxborough-ba és vált a Patriots ezzel Amerika legutáltabb, ámde legsikeresebb alakulatává. Robert Kraft tulajdonos 2000-ben nevezte ki Bill Belichick vezetőedzőt a csapat élére, egy nappal azután, hogy Belichick már igent mondott a New York Jets vezetőedzői ajánlatára. Belichick regnálása első négy évében háromszor jutott döntőbe a csapata és a 36. Super Bowlon végre valahára sikerült elhódítaniuk a hőn áhított Lombardi-trófeát, egy tejfeles szájú, hatodik körös, nyeszlett irányító, bizonyos Tom Brady vezetésével, aki Drew Bledsoe kezdőirányító sérülése miatt került be a csapatba az alapszakaszban. A fináléban ismét egy korszakos nagycsapat, a Kurt Warner vezette St. Louis Rams volt az ellenfél, ám ezúttal már a Hazafiak mellé állt a szerencse - vagy talán nem csak az, de erről majd később -, a franchise pedig elképesztő szárnyalásba kezdett.

Az NFL korlátlan urai

A Carolina Panthers és a Philadelphia Eagles ellen bezsebelt bajnoki címeket követően a 2007-es szezonban olyan tettet készült végrehajtani a New England, ami az 1972-es Miami Dolphins óta egyetlen gárdának sem sikerült: veretlenül bajnoki címet szerezni. A Patriots magabiztosan vette az akadályokat, megnyerte minden alapszakaszmeccsét, és a Super Bowlig vezető út sem okozott gondot, így 18-0-s mérleggel érkeztek meg a nagydöntőbe, ahol már csak egyetlen lépés választotta el őket a történelmi cselekedettől. A Patriots-rajongók számára a mai napig fájdalmas emlék a 42. Super Bowl, ahol Eli Manning és a New York Giants állította meg őket a történelemírás küszöbén. Tom Brady 2012-ben visszavághatott volna a döntőbeli vereségért a legfitalabb Manning-fivérnek, azonban a Giants újra megoldhatatlan feladat elé állította a foxboroughiakat, s sokáig egyedül Eli Manning mondhatta el magáról, hogy irányítóként legyőzte a Brady-Belichick párost a Super Bowlban.

Fotó: cbc.ca

A Patriots a liga történetének első csapata lett a 2016-os szezonban - ekkor már a zsebükben volt egy Seattle Seahawks ellen bezsebelt, emlékezetes végjátékban megszerzett újabb trófea -, amely a kilencedik nagydöntőjébe is eljutott, s minden idők legnagyobb fordítását bemutatva, 28-3-as hátrányból hosszabbítás után legyőzte az Atlanta Falconst, megszerezve eddigi utolsó, ötödik bajnoki címét. Tavaly a Philadelphia Eagles ellen nem jött össze a hatodik bajnoki gyűrű, ám Atlantában ismét nekifutnak Tom Bradyék a rekordot beállító hatodik bajnoki cím megszerzésének, az NFL-ben ugyanis eddig csak a Pittsburgh Steelersnek sikerült ennyiszer a magasba emelni Vince Lombardi trófeáját.

Kétes érdemek

Ennek persze aligha örülne felhőtlenül az NFL-rajongók népes táborának jelentős része, hiszen ahogy azt már említettük, nem csak az USA-ban, de világszerte is az egyik legutáltabb major sport csapat a Patriots. Hogy miért? Ennek is megvannak az okai, ugyanis az elmúlt években számos botrány miatt dorgálta meg őket a liga. Az első Super Bowl-győzelmük előtt például illegálisan szereztek meg bizonyos felvételeket a St. Louis Rams csapatáról, s sokan úgy vélik, ezt a szabálytalan előnyt kihasználva sikerült felülmúlniuk a "The Greatest Show on the Turf" becenévre hallgató Ramst, néhány évvel ezelőtt pedig a nem megfelelő mértékben felpumpált labdák miatt győzték le az Indianapolis Colts csapatát - állítják teljes meggyőződéssel a legelvakultabb Patriots-haterek.

A közutálat középpontjában persze legtöbbször Tom Brady áll, aki jónéhány város haragját vívta már ki, többek között Oaklandét is. Az első Super Bowl győzelmére hajtó Patriots ugyanis kétes körülmények között jutott el a 36. Super Bowlba, a szakadó hó és a Raiders védelme alaposan megkeserítette az irányító életét, amikor a Tuck Rule-ként elhíresült szabály mégis továbblökte őket valahogy: ahelyett, hogy fumble és labdavesztés lett volna egy Brady által elejtett labda eredménye, a sporttársak sikertelen passzt ítéltek, így kulcsszituációban folytathatta támadását a Patriots. Azóta is sokan a New England szemére vetik, hogy rendre élvezik a játékvezetők támogatását, de ahogy az ősi mondás is tartja, csak a jó csapatnak lehet szerencséje.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/68437/pics/lead_800x600.jpg
New England Patriots,NFL,Super Bowl
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?