Blogolj!

Super Bowl LIII: két város biztosan megkönnyezné a Rams sikerét

Dorogi László

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel rendezik meg az 53. Super Bowlt, ahol a Los Angeles Rams és a New England Patriots küzd meg a Lombardi-trófeáért. A Rams eddig egyszer nyert, de annak már majdnem két évtizede.

Fotó: USA Today

Az utazó franchise

A Rams a mai napig az egyetlen franchise az NFL történetében, amely három különböző város csapataként is bajnoki címet tudott nyerni: 1945-ben Cleveland Ramsként, 1951-ben Los Angeles Ramsként nyertek bajnoki címet, majd az AFL és az NFL 1970-es egyesülése után első és mindmáig egyetlen Super Bowl-trófeájukat 1999-ben St. Louis Ramsként hódították el.

A Ramst 1936-ban alapították Clevelandben, ám alig egy évtizeddel később a Browns térnyerése miatt költözni kényszerültek és Los Angelesben leltek új otthonra, ezzel az NFL lett az első major liga, amely az Egyesült Államok mindkét partján rendelkezik profi csapattal. A Ramsnek 1946 tavaszán sikerült elszabadítania a pokolt a ligában, ugyanis hosszú évek után ők voltak az első csapat, amelyik Kenny Washington személyében színesbőrű játékost alkalmazott, ami persze kiütötte az NFL-tulajdonosoknál a biztosítékot. Mi volt a Rams válasza? Leigazolták Woody Strode-ot is, második afroamerikai futballistaként.

Kenny Washington a Ramsben (Fotó: nfl.com)

A Los Angeles Rams a pre-Super Bowl éra menő csapatának számított, 1949 és 1955 között négy bajnoki döntőt is vívtak, igaz, ebből csak egyet sikerült megnyerniük, 1948-ban pedig bevezették a kosszarvakat mintázó sisakfestésüket, ami azért számított unikumnak a ligán belül, mert a csapatok rendszerint a franchise logóját festették játékosaik sisakjaira.

Az első Super Bowl

Az 1960-as évek elejére a Rams maradt Los Angeles egyetlen major ligás csapata, nem véletlenül tettek hatalmas népszerűségre szert Kaliforniában. Tették mindezt úgy, hogy az alapítást követő sikeres évtizedek tovaszálltak, a szurkolók pedig egyre kevesebb alkalommal láthatták nyerni kedvenceiket. A gárda ugyan 1967-ben, legendás védelmének köszönhetően újra eljutott a liga fináléjába, ám az újabb bajnoki cím elmaradt.

Fotó: ImaSportphile

Első Super Bowl-részvételére 1979-ig kellett várnia a Ramsnek, bár nem mondható, hogy magabiztosan meneteltek volna el a döntőig, a leggyengébb csoportgyőztes jogán, 9-7-es mérleggel slisszantak be a rájátszásba. Ezek után hatalmas meglepetésre 21-19-re győzte le a kétszeres címvédő Dallas Cowboyst, majd a Tampa Bay Buccaneers 9-0-s legyőzésével bejutottak a döntőbe is. Nehéz időszak volt ez a csapat számára, ugyanis pallosként lebegett a játékosok feje fölött egy esetleges 1980-as Anaheimbe költözés lehetősége, ám a játékosok a végletekig harcoltak, s bár elveszítették a Pittsburgh Steelers elleni Super Bowlt, a mai napig emlékezetes, hogy Jack Youngblood törött lábbal játszotta végig azt a mérkőzést.

The Greatest Show on Turf

Bár a Rams történetének legismertebb és talán legjobb játékosa a 80-as években játszott a csapatban, Eric Dickersonnak végül nem sikerült a gárdával Super Bowlt nyernie, sőt a Los Angeles-i szurkolók sem örülhettek már a Rams első és mai napig egyetlen Lombardi-trófeájának. A franchise néhány pocsék szezon után az 1995-ös idényt már St. Louisban kezdte el, négy évvel később pedig fel is ültek a liga trónjára. Érdekes párhuzam a New England Patriots-cal, hogy az első trófeát elhódító irányító, Kurt Warner csereként vágott neki az 1999-es szezonnak, akárcsak Brady néhány évvel később, hogy aztán győzelemre vezesse a The Greatest Show on Truf néven elhíresült gárdát.

Fotó: Sports Illustrated

A Kurt Warner, Marshall Faulk és Isaac Bruce fémjelezte Rams-támadósor addig soha nem látott mennyiségben termelte a pontokat, az alapszakaszban 526 pontot rajzoltak fel a táblára, Warner pedig 41 passzolt yardig jutott, ami különösen nagy szónak számított akkoriban, amikor még a klasszikus futójáték dominált az NFL-ben. A Tennessee Titans ellen 23-16-ra megnyert Super Bowlt viszont részben a védelem szállította a Ramsnek, amely az utolsó másodpercekben egy yardra a saját célterületüktől állította meg a Titans előrehaladását, megakadályozva ezzel a fordítást. A gárda két évvel később újra eljutott a Super Bowlba, ahol aztán a New Englandtől kapott ki, ám ezt követően nehéz évek következtek a Rams-szurkolók számára.

Visszatérés Los Angelesbe

A St. Louis Rams 2005 és 2011 között egyszer sem jutott be a rájátszásba, a franchise szekere pedig egyre inkább kifelé állt St. Louisból. Hiába választhattak rendre a pocsék eredményeknek köszönhetően a draft elején, valahogy sosem állt össze a gárda, ezzel együtt szépen csendben elkezdték egy újabb nagy csapat alapjait lerakni, amelyben azonban már nem gyönyörködhettek a St. Louis-i NFL-rajongók. A Rams a 2015-ös szezonra visszaköltözött Los Angelesbe, hosszú idő után újra csapatot adva a kaliforniai metropolisznak.

A Rams első kaliforniaia éve azonban pocsékra sikeredett, 4-9-es bajnoki rajt után ki is rúgta a csapat Jeff Fisher vezetőedzőt, s mint később kiderült, ez a lépés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2019 februárjában Super Bowlt játszhasson a csapat. Hogy ott végül mire megy a rengeteg tehetséggel felvértezett és egy igazi agytröszt, Sean McVay által trenírozott garnitúra a New England Patriots ellen, az a jövő zenéje, de nem véletlen, hogy az USA-ban egyre több szakértőt emlékeztet a Rams a The Greatest Show on Turf menetelésére.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/68436/pics/lead_800x600.jpg
Los Angeles Rams,NFL,Super Bowl
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?