Blogolj!

Super Bowl LIII: anyám, én nem ilyen lovat akartam

Dorogi László

Nemcsak egyet, de kettőt is aludnom kellett az 53. Super Bowlra, hogy lebokszoljam magamban, ez volt-e minden idők legrosszabb NFL-döntője vagy sem.

Fotó: USA Today

A keresztmetszet persze szűk, mert én magam csupán a 2009-es Pittsburgh Steelers-Arizona Cardinals Super Bowl óta követem figyelemmel igazán a liga történéseit, de azóta bizony lejátszottak már tíz nagydöntőt és egy sem volt ennyire unalmas(?), mint a New England Patriots és a Los Angeles Rams csatája, hozzátéve gyorsan azt is, hogy több régebbi finálét is megnéztem az elmúlt egy évtizedben felvételről és azok sem szálltak harcba a mostanival.

Valószínűleg százból százan vágták volna rá a meccs előtt az ordító nemet arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e az a csúfság ebben a passzorientált, pontgyártásra szakosodott modernkori NFL-ben, hogy a Patriots és a Rams megdönti minden idők legkevesebb pontját hozó döntőjének rekordját, de a két résztvevőnek sikerült tető alá hoznia ezt a csúcsot a 13-3-as végeredménnyel. De most akkor a védelmek voltak ennyire jók, vagy a támadósorok ennyire hatástalanok? Is-is.

Előzetesen mondjuk személy szerint egy hasonló mederben zajló Super Bowlra számítottam, ahol a Patriots megszerzi a vezetést, s bár a Rams végig tartja vele a lépést, utolérni, vagy megelőzni nincs valós esélye. És ez tulajdonképpen meg is valósult, csakhogy ehhez a New Englandnek igazán meg sem kellett magát erőltetnie. A Los Angeles Rams az első pillanattól kezdve az utolsó másodpercekig teljesen esélytelennek tűnt és egyáltalán nem érezte az ember, hogy ebből a csapatból ma bármi is ki fog jönni. Emlékeztetőül, ez a garnitúra az alapszakasz 11. játékhetén 54(!) pontot szórt a Kansas City Chiefs ellen.

Arr is számítottam, hogy Tom Brady nem fogja a legjobb meccsei között számon tartani majd az 53. Super Bowlt, s miután a tavalyi döntőt úgy bukták el a Philadelphia Eagles ellen, hogy minden idők egyik legjobb QB-teljesítménye sem volt elég a győzelemhez Bradytől, idén egy közepes alatti produkció is elég volt ahhoz, hogy megszerezzék az áhított hatodik bajnoki címet, amivel egyébként beérték az NFL örökranglistáját Lombardi-trófeák számában vezető Pittsburgh Steelerst és ne lepődjünk meg, ha egy-két éven belül meg is előzik. Tom Brady passzolt TD nélkül, egy elveszített fumble-lel és egy interceptionnel hozta le a mérkőzést, nem meglepő, hogy ezúttal nem őt, hanem elkapóját, az egész mérkőzésen ellenállhatatlanul dolgozó Julian Edelmant választották meg a finálé MVP-jének.

Fotó: zap2.it

Hiába teljesített azonban erejének megfelelően a Rams védelme, a támadósor ezúttal olyan szinten dobta be a törölközőt, hogy ezt semmilyen elitvédelem nem bírta volna el. Pedig 13 ponton tartani azt a Patriotsot, amelyik szétszedte a Chargers és a Chiefs védelmét is a rájátszásban, nagyon tisztességes munka. Az edzőzseniként számon tartott Sean McVay egyébként beismerte a Super Bowl után, hogy teljes mértékbe le lett meccselve a másik szakmai stáb által, ám minden bizonnyal ebből nagyon sokat profitálhat a jövőben. Minden idők legfiatalabb Super Bowl-vezetőedzőjét még biztos látjuk a döntőben pályafutása során, de a Rams alapszakaszban látott lehengerlő támadósora immáron kétszer egymás után csődölt be a playoffban.

S nagy kérdés az is, hogy mi lesz Jared Goff sorsa hosszútávon, aki egyre inkább tnik úgy, hogy csak egy szimplán jó quarterback, semmint egy olyan kaliberű passzológép, akire rá lehet építeni egy komplett franchise-t.

Összességében talán mégsem mondom azt, hogy ez volt minden idők legrosszabb Super Bowlja, mert bár kétségtelen tény, hogy nem láttunk pontzuhatagot és látványos megmozdulásokat a támadóktól, a védelmek alaposan kitettek magukért és tulajdonképpen a meccs végéig szoros volt a találkozó, azzal együtt is, hogy a Ramsben nem volt semmiféle átütőerő a hatvan perc során. Ez pedig még mindig nagyobb sportértéket hordoz magában, mint például a Seattle Seahawks Denver ellen aratott kiütéses sikere néhány évvel ezelőtt. S bár fejet hajtok a New england Patriots hatodik SB-sikere előtt, azért mégiscsak elmondhatom, anyám, én nem ilyen lovat akartam.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/68528/pics/lead_800x600.jpg
Los Angeles Rams,New England Patriots,NFL,Super Bowl
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?