Blogolj!

Dübörög a kosaras húspiac

Dorogi László

Mindig rácsodálkozom arra, hogy mennyire nem számítanak a játékosok az amerikai major ligákban. A csapatok adják, veszik, cserélik őket és teljesen le van kakkantva, hogy ők éppen mit szeretnének.

Fotó: USA Today

Oké, ezek a srácok azért rengeteg dollárt keresnek meg egy perc alatt, olyan összegeket, amiket mi halandó emberek el sem tudunk igazán képzelni, szóval minek ugatok, mindegy is lehet nekik hogy egyik nap Dallasban, a másik ap már Sacramentóban pattogtatnak, de azért a sportnak mégiscsak van egy emberi oldala, amit jó lenne néha nem ennyire telibe szarni.

No, miután kiadtam a felgyülemlett mérgem első adagját, konkretizáljuk miről is van szó. Az NBA-ben és az NHL-ben is nagy erőkkel közelít a cserehatáridő vége, olyannyira, hogy a kosarasoknál amerikai idő szerint ma este már le is jár. A trade deadline-ig, tehát a cserehatáridő lejártáig van lehetőségük a csapatoknak arra, hogy a "létszám fölöttivé váló" játékosaikat elcsencseljék, amire vagy azért van szükség, hogy pénzt szabadítsanak fel egy kosaras szerződésének kikukázásával a fizetési sapkájuk alatt, kvázi feladva az idei szezont egy-egy sztár elengedésével, vagy pedig éppen azért, hogy megerősítsék keretüket a lassan közelgő rájátszásra való tekintettel.

A Sacramento Kings éppen a rájátszásért hajt az NBA nyugati konferenciájában, nekik tehát szükségük volt egy kvázi sztárjátékosra még a cserehatáridő lejárta előtt és találtak is egy tökéletes cserepartnert a Dallas Mavericks személyében, hiszen a texasiak már jelezték egy korábbi csereügylettel, hogy ők bizony bőven a jövőre gondolnak, ezért két kezdőjátékosukat is odaadták a New York Knicksnek a szezont térdsérülés miatt biztosan teljes egészében kihagyó Kristaps Porzingisért. Az elsőéves szlovén csodagyerek Luka Doncic és a veterán Dirk Nowitzki mellett így körülbelül csupán Harrison Barnes maradt használható kosarasként erre a szezonra Dallasban, a Kings viszont éppe Barnesban látta meg playoffjának zálogát, ezért két játékosukat is postázták Dallasba Barnes játékjogáért cserébe.

A csereügylet pikantériáját az adja, hogy Barnes éppen meccset játszott a Dallas mezében és már le is nyomott becsülettel három negyedet, amikor az utolsó felvonás előtt közölték vele, eddig és nem tovább volt a Mavericks játékosa, a meccs végére már nem kell parkettre lépnie. Képzeljük csak el, milyen lenne, hogy ha bemennénk a munkahelyünkre, belekezdenénk egy projektbe, majd a projekt háromnegyedénél odasétálna hozzánk a főnökünk, hogy akkor holnaptól egy másik cég másik projektjén kell dolgoznunk, köszöni szépen, mehetünk haza.

Az üggyel kapcsolatban LeBron James is kifejtette a véleményét Instagramján, a Lakers sztárja azt írta, szerinte nincs rendben, hogy az teljesen oké, ha egy játékost elcserélnek mérkőzés közben, mikor fogalma sincs arról mi történik, bezzeg ha egy kosaras cserét kér csapatától, vagy szabadügynökként elhagyja a klubot, akkor máris hálátlannak és önzőnek állítják be. James hozzátette azt is, hogy nincs baja a cserének a tényével, sem azzal, aki meghúzta, hiszen megvan a joga hozzá, hogy azt tegye, ami szerinte a klub számára a legjobb, de szeretné, ha megváltozna annak a fogadtatása, ha egy játékos ugyanígy a saját érdekeit előtérbe helyezve döntene klubváltás mellett.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/68599/pics/lead_800x600.jpg
Dallas Mavericks,kosárlabda,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?