Blogolj!

Elárverezteti bajnoki gyűrűit a Lakers csillaga

Dorogi László

Szó sincs arról, hogy Kareem Abdul-Jabbar rászorulna a pénzre, sőt. Alapítványán keresztül évek óta támogatja a nehéz helyzetben élő gyerekek oktatását, esélyt adva nekik, hogy kitörjenek onnan.

Fotó: LAist

Kareem Abdul-Jabbar vitathatatlanul az NBA legnagyobbjai közé tartozik, mind játékosként, mind emberként. A mai napig számos ligarekord fűződik a nevéhez, amit az elmúlt évtizedekben senkinek sem sikerült megdönteni, övé többek között minden idők legtöbb szerzett pontja (38 387), mindemellett hatszoros NBA-bajnok, kétszeres pontkirály, hatszoros MVP és hajnalig lehetne sorolni nagyszerűbbnél nagyszerűbb eredményeit. 1969 és 1989 között húsz szezon húzott le a ligában, hat évet a Milwaukee-ban, tizennégyet a Los Angeles Lakersben, mindkét csapattal nyert bajnoki címet, sokan pedig minden idők legjobb NBA-játékosának tartják.

Számos rekordja mellett olyat is adott az észak-amerikai kosárlabdázásnak, amit nem lehet számokkal kifejezni, itt van például védjegyévé vált `Skyhook` névre hallgató dobótechnikája.


Visszavonulása után hozta létre a Skyhook Alapítványt, amelynek mottója:

"Adj a gyerekek kezébe egy olyan dobást, amit lehetetlen blokkolni"

A Skyhook Foundation célja, hogy olyan közösségekbe is elvigye a tanulás lehetőségét, ahol egyébként nem adottak ehhez a feltételek, erre pedig nem kis összegeket fordít az alapítványon keresztül az egykori NBA-klasszis. Most például négy bajnoki gyűrűjétől is megválik, egészen pontosan aukcióra bocsájtja őket, hogy az ezekért befolyt összeggel is a Skyhook Alapítványt támogassa.

Abdul-Jabbar az 1980-as, az 1985-ös, az 1987-es és az 1988-as bajnoki gyűrűjét árverezteti el, továbbá utolsó, 1989-es bajnoki mérkőzéséről megőrzött, dedikált kosárlabdára is lehet licitálni egy All-Star trikója mellett.

"Eddigi életem jelentős részében gyűjtő voltam, a megszerzett kollekció minden egyes darabjának külön története van és ezek a történetek sokkal értékesebbek a gyűjtő számára, mint a tárgyak maguk. Amikor döntenem kellett, hogy nézegetem a kiállított relikviáimat, bajnoki gyűrűimet és trófeáimat, vagy inkább lehetőséget biztosítok nehéz helyzetben élő gyerekek számára, hogy megváltozhasson az életük, nagyon egyszerű volt a választás. Adj el mindent, gondoltam magamban"

- írta a hatszoros NBA-bajnok blogjára azzal kapcsolatban, hogy miért bocsájtja aukcióra a sporttörténelem értékes relikviáit.

"Visszatekintve arra, hogy mit tettem eddigi életem során, elmondhatom, sok időt töltöttem már az ékszerek és az arannyal bevont trófeák nézegetésével. Sokkal szívesebben nézem egy boldog gyerek arcát, ahogy első lánctalpas kocsiját tartja a kezében és arra gondol, vajon mire leszek képes a jövőben a tanulásnak köszönhetően. Ez a megfizethetetlen történelem"

- tette hozzá Abdul-Jabbar.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/69505/pics/lead_800x600.jpg
Kareem Abdul-Jabbar,Los Angeles Lakers,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?