Blogolj!

Meg lett az NHL villámcsapva

Dorogi László

Töredelmesen be kell vallanom, ebben a szezonban csak nagyon felületesen követtem figyelemmel az NHL történéseit, de huss és pöcc, már mindjárt vége is a 2018/2019-es alapszakasznak. Már három hét sincs hátra és kialakul a rájátszás mezőnye, ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül egy csapat lehengerlő teljesítménye mellett, akik olyan szinten oktatták le idén a ligát, ahogy azt a New England Patriots, vagy a Golden State Warriors szokta mostanság.

Fotó: nhl.com

A Tampa Bay Lightningnak évek óta nagyon jó csapata van, nem véletlenül nyerték már meg tavaly is a keleti csoport Atlanti divízióját, idén azonban olyan polcra pakolták fel magukat a floridaiak, amely az egész hokivilág kalaplengetését érdemli. A Lightning hétfőn 4-1-es Arizona elleni győzelmével kilenc mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt bebiztosította liga első pozícióját, ehhez 73 mérkőzésre volt szükségük, ami azért hatalmas tett, mert legutóbb az 1995/1996-os legendás Detroit Red Wings tudta ilyen korán az alapszakasz győztesnek járó Elnöki Trófeát bezsebelni, mint most a Tampa - a Detroit akkor 71 meccs után biztosította be első kiemelési pozícióját a rájátszásban, de ez a Lightningnak most sikerült először fennállása során.

A Tampa Bay 56 győzelmet és 116 pontot zsebelt be eddig és akár évtizedes, sőt, all-time rekordokat is megdönthet, ha nem ereszt le az utolsó meccsekre. Például a már említett 95/96-os Red Wings abszolút győzelmi rekordját, az autóvárosiak ugyanis 62 sikerrel fejezték be akkor az alapszakaszt, a Lightningnak tehát a maradék kilenc mérkőzéséből hatot kellene megnyernie a csúcs beállításához és hetet a megdöntéséhez, ami látva az idei játékukat és domináns jelenlétüket, cseppet sem elképzelhetetlen.

Matematikailag még van esélyük az NHL abszolút pontrekordjának megdöntésére is, ezt a Montreal Canadiens tartja, de a patinás franchise-nak nem ma sikerült összehoznia a 132 pontos idényt, egészen 1977-ig kell visszapörgetnünk az idő kerekét. Ahhoz, hogy a Lightning átadja a múltnak ezt a megdönthetetlennek tűnő csúcsot, mindössze egyetlen pontot szabad veszítenie a hátra lévő mérkőzésein, amit már kissé nehezebb elképzelni. Az alapszakasz-győzelem persze önmagában még csak félsiker, s azt is észben kell tartania a floridaiaknak, hogy legutóbb 2013-ban fordult elő olyan, hogy az Elnöki Trófea tulajdonosa emelje magasba az idény végén a Stanley-kupát is. Hamarosan kiderül, hogy a Chicago Blackhawks nyomdokaiba lépnek-e Steven Stamkosék.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/70447/pics/lead_800x600.jpg
jégkorong,NHL,Tampa Bay Lightning
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?