Blogolj!

A terminátor, aki úgy tudott bohóc maradni, hogy közben minden idők legjobbja lett

Dorogi László

Rob Gronkowski mindössze kilenc évet töltött el az NFL-ben. Ez egy tisztességes hosszúságú pályafutás NFL-léptékkel mérve, de azért akadtak bőven a liga történetében, akik jóval hosszabb ideig űzték az ipart tight end poszton. A New England Patriots visszavonuló játékosának ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy bevésse magát az amerikai futball egyetemes történelemkönyvébe, s talán nem kis szerepet játszott abban, hogy Tom Brady most hatszoros Super Bowl-győztesnek mondhatja magát.

Fotó: Getty Images

Instagram, vasárnap éjjel negyed tizenkettő. Egy ideje erősen ellenállok annak, hogy magam is Instagram-fiókot nyissak, de kétségtelen tény, hogy rohanó világunk elengedhetetlen és rendkívül gyors hírforrásai közé tartozik, éppen úgy mint a Facebook, vagy a Twitter. Rob Gronkowski posztolt, s amikor meglátom az első mondatot, már tudom miről lesz szó a bejegyzésben. A New England Patriots háromszoros Super Bowl-győztes tight endje kilenc NFL-ben töltött szezon után szögre akasztja sisakját. Nem látjuk többet a pályán. A döntés várható volt, még akkor is, ha korábban úgy nyilatkozott, amíg nagy cimborája Tom Brady a pályán van, addig neki is kutya kötelessége ott lenni és segíteni minden idők legnagyobb irányítóját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

It all started at 20 years old on stage at the NFL draft when my dream came true, and now here I am about to turn 30 in a few months with a decision I feel is the biggest of my life so far. I will be retiring from the game of football today. I am so grateful for the opportunity that Mr. Kraft and Coach Belichick gave to me when drafting my silliness in 2010. My life experiences over the last 9 years have been amazing both on and off the field. The people I have meet, the relationships I have built, the championships I have been apart of, I just want to thank the whole New England Patriots organization for every opportunity I have been giving and learning the great values of life that I can apply to mine. Thank you to all of Pats Nation around the world for the incredible support since I have been apart of this 1st class organization. Thank you for everyone accepting who I am and the dedication I have put into my work to be the best player I could be. But now its time to move forward and move forward with a big smile knowing that the New England Patriots Organization, Pats Nation, and all my fans will be truly a big part of my heart for rest of my life. It was truly an incredible honor to play for such a great established organization and able to come in to continue and contribute to keep building success. To all my current and past teammates, thank you for making each team every year special to be apart of. I will truly miss you guys. Cheers to all who have been part of this journey, cheers to the past for the incredible memories, and a HUGE cheers to the uncertain of whats next.

Rob Gronkowski (@gronk) által megosztott bejegyzés,


Rob Gronkowski nevét minden hezitálás nélkül említhetjük egy lapon a legnagyobbakéval, Tony Gonzalezével és Antonio Gatesével, hiszen mindketten, pardon mindhárman olyan játékosok, akik ténylegesen megreformálták és újraértelmezték a tight end pozívió fogalmát az NFL-ben. Ők mutatták meg, hogy a tight endek nem csak blokkolásra alkalmas bábuk, hanem igen komoly szerepet játszhatnak a csapatok passzjátékában is. Csakhogy amíg Gonzalez és Gates úgy töltött el dupla annyi időt a ligában mint Gronkowski, hogy együtt sem nyertek egyetlen bajnoki címet sem, Gronknak ez kilenc év alatt háromszor is összejött.

Gronkowskit a 2010-es játékosbörze második körében választotta ki a New England Patriots, de nem azért csúszott ennyire hátra a rangsorban, mert ne rendelkezett volna kiváló képességekkel és megfelelő tehetséggel, hanem azért, mert az egyetemi pályafutása alatt gerincsérvvel kellett megműteni, ezért - érthető okokból - nem sok csapat merte bevállalni azt a kockázatot, hogy egy ilyen komoly operáción átesett játékosnak bizalmat szavaz az NFL-ben. Bill Belichick viszont meglátta benne a későbbi Super Bowl-győztes szupersztárt, s Gronk az első pillanattól kezdve meghálálta a belé fektetett bizalmat, a liga maradék 31 csapatának szakmai stábjai pedig igen hamar elkezdhették fejeiket a falba ütlegelni.

Gronkowski legjobb idényét 2011-ben futotta, amikor 90 elkapásból 1327 yardot és 17 touchdownt hozott össze, s egy darabig úgy tűnt, hogy Aaron Hernandezzel hosszú időn keresztül brutálisan domináns tight end-párosa lesznek a ligának, ám Hernandez nem sokáig fürdőzhetett a rivaldafényben: előbb gyilkosság miatt életfogytiglanra ítélték, majd a börtönben öngyilkosságot követett el. Gronk hamar egyedül maradt, de ez egyáltalán nem törte meg, sőt, ha megkérdeznénk az NFL-ben szereplő védőjátékosokat, nem sokan vitatkoznának azzal az állítással, hogy paramétereivel tulajdonképpen mindig is két embert tett ki egy személyben.

Tight endként sosem kapott el annyi yardot az NFL-ben játékos, mint ő, sosem kapott el annyi TD-passzt egy szezonon belül, mint ő és olyan játékos sem volt Gronkowskin kívül liga történetében a poszton, aki három szezonban is 10 touchdown és 1000 elkapott yard fölé jutott volna. Pályafutása során 7861 elkapott yardot pakolt össze, 79 TD-t szerzett, 68,4 elkapott yardot átlagolt mérkőzésenként, amivel toronymagasan a legjobb a tight endek között.

Az amerikai futball egy kőkemény sport, a sérülések pedig sosem válogatnak klasszis és nem klasszis játékosok között. Rob Gronkowski májusban tölti be 30. életévét, s ha nem ismernénk az előéletét, meglepőnek is titulálhatnánk korai visszavonulását, de alighanem ez volt az egyetlen helyes döntés és ezt ő maga is tudta. Bokaszalag-szakadás, alkartörés (kétszer), hátműtét, oldalsó és első keresztszalag-szakadás, kézműtét, ínszalag sérülés, újabb hátműtét, agyrázkódás, lágyéksérülés. Félelmetes lista még egy komplett NFL-csapat számára is, de Gronkowski ezeken egyedül ment keresztül kilenc éves pályafutása során. Mire vitte volna, ha nincs ez a rengeteg hátráltató sérülés - tehetnénk fel a kérdést, amire már sosem kapunk választ.

Fotó: Sporting News

"Sokan szaladgálnak a világban szerencsésebb génállománnyal, mint az enyém, de nekik nem adatott meg, hogy olyan apa és testvérek mellett nőjenek fel, akiknek a segítségével kihozhatták volna az adottságaikból a maximumot, ahogyan én."

- írta Én, Gronk című önéletrajzi könyvében, amelyben kifejtette, hogy három bátyjával állandóan agyba-főbe verték amolyan testvériesen egymást, de éppen ettől erősödött meg, s ezért pattanhatott le róla minden védő az NFL-ben. Gronkowski édesapja egyébként maga is amerikai futballozott, igaz, közel sem olyan szinten, mint fia, a Syracuse Egyetemen három éven át volt kezdőjátékos, fiait pedig úgy nevelte, hogy képesek legyenek megállni helyüket a sportpályán és az életben egyaránt.

Hogy látjuk-e még a képernyőn Rob Gronkowskit? Ezer százalék. Gronk ugyanis egy igazi partiállat - a szó minden értelmében -, aki soha nem vetette meg a földi örömöket és a jó bulikat, miközben a pályán egy igazi szörnyeteg volt. Pontosan ezért nagyon nehéz elképzelni, hogy ne tűnjön fel egy-egy filmben, showműsorban, vagy bárhol máshol, ahol igazán a középpontban lehet - egy olyan fickóról akinek saját partibusza van, balettórákat vesz kétméteres magasságával és mázsás testével nem is lehet mást elképzelni. A visszavonuló játékos korábban már bemutatkozott pankrátorként is, így az sem elképzelhetetlen, hogy Dwayne The Rock Johnson nyomdokaiba lépve amerikai futball játékosból pankrátorrá válik. Annyi bizonyos, hogy a New England Patriotsnak nagyon nehéz dolga lesz, hogy megtalálja a megfelelő utódot a helyére. Már ha egyáltalán létezik ilyen játékos.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/70650/pics/lead_800x600.jpg
New England Patriots,NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?