Blogolj!

Az Edmonton klasszisa megelégelte csapata bénázását

Dorogi László

Conor McDavid legutóbbi három NHL-es idényében egyaránt 100 pont fölé jutott, csapata, az Edmonton Oilers mégis a liga legrosszabb csapatai között tengődött az előző két szezonban. A szupersztárnak most lett elege.

Fotó: nhl.com

A legendás Wayne Gretzky nevével fémjelzett Edmonton Oilers az NHL szupercsapatának számított a nyolcvanas években. A kanadai gárda 1983 és 1990 között hatszor jutott el a Stanley Kupa fináléjába és ötször meg is nyerte azt - az utolsót a Boston Bruins 4-1-es legyőzésével 1990-ben, immáron Gretzky nélkül. A kanadai szupersztárt 1988. augusztus 9-én cserélte el az Edmonton Los Angelesbe, s most úgy tűnik, újabb - amerikai kifejezéssel élve - blockbuster trade-re készülnek az Olajosok.

Bár Wayne Gretzky számos rekordját - 849 gól az alapszakaszban, 1016 a rájátszással együtt, 1963 gólpassz, hogy csak a leglényegesebbeket emeljük ki - vélhetően az örökké valóságig fogják őrizni az NHL kincses kalendáriumában, a 2015-ös draft első körének első választásaként olyan klasszist húzott be az Oilers, akit idővel talán egy lapon emlegetnek majd honfitársával. Conor McDavid valósággal berobbant a ligába, első idényében 45 mérkőzésen 48 pontot szerzett, a legutóbbi három szezonjában pedig egyaránt száz egység fölött zárt - zsinórban 100, 108 és 116 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez. Illetve sikertelenségéhez. Hiába választhatott ugyanis az Edmonton az elmúlt egy évtizedben rendre előkelő helyen a drafton, egészen egyszerűen képtelen megtalálni a siker rég elásott receptjét. Az idei szezont 79 szerzett ponttal a nyugati konferencia utolsó helyén fejezték be, de a McDavid-érában mindössze egyszer jött össze a rájátszás, a 2016/2017-es szezonban az Anaheim ellen véreztek el a második körben.


McDavidnél a pletykák szerint be is telt a pohár csapata kilátástalan szereplése miatt, így nem kizárt, hogy egy csereügylet keretein belül el is hagyná Edmontot. Csakhogy annak a csapatnak, amely szeretné megszerezni - a bátran állíthatjuk - a már most világklasszis jégkorongozót, hatalmas áldozatokat kell hoznia. Persze, nem is Amerikáról beszélnénk, ha ne indultak volna be már most az őrült konspirációs elméletek, született is néhány egészen elképesztő képzeletbeli szcenárió. Annyit elöljáróban leszögeznénk, hogy az Oilers mindenképpen jól járna, még akkor is, ha ehhez legnagyobb klasszisától kellene megválnia, de lássuk mit kotyvasztottak az újságíró kollégák az USA-ban.

Vegyük például a 2009 után először rájátszásba jutó Carolina Hurricanes-t, aki egy "csekély" Sebastian Aho, Teuvo Teraveinen, Warren Foegele, Brett Pesce, Julien Gauthier, Jake Bean és két első körös draft cetli csomagért szerezhetnék meg McDavidet a szakírók szerint. Kis túlzással az Edmonton megkapná a Hurricanes első sorát egyetlen játékosért. Vagy itt van a Florida, amely egy Aleksander Barkov, Aaron Ekblad, Owen Tippett, Serron Nel és egy első körös draft cetli csomagért vihetné McDavidet. Ez egy fokkal elképzelhető, mint a fent említett karolinai agymenés, de így is két legjobbját kéne beáldoznia a Panthersnek Barkov és Ekblad személyében.

Az egyik legelvetemültebb képzeletbeli cserét a Torontóval hozhatná tető alá az Edmonton, a Maple Leafsnek nem kevesebbet kellene az Oilershez postáznia mint a William Nylander, Nazem Kadri, Connor Brown, Andreas Johnsson, Jeremy Bracco, Rasmus Sandin, Ian Scott pakkot egy 2020-as és egy 2021-es első körös draft cetlivel kiegészítve, ugyanakkor ebben az esetben összeállhatna Torontóban az Auston Matthews-Connor McDavid szupertengely. Kérdés megéri-e ezért feláldozni a fél csapatot...

Számos ilyen és ehhez hasonló találgatás látott napvilágot mindössze néhány órával azután, hogy McDavid megpendítette távozásának lehetőségét és minden bizonnyal tonnaszámra fognak érkezni a teóriák egészen addig, amíg nem kerül pont a történet végére. Az biztos, mindenképpen hatalmasat fog szólni, ha elcseréli az Edmonton legjobbját - már ha valóban elcseréli és nem csak egy frusztrált kirohanásról van szó McDavid részéről.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/71205/pics/lead_800x600.jpg
Connor McDavid,Edmonton Oilers,NHL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?