Blogolj!

A nyurga német, aki mást csinált mint a többiek

Dorogi László

Dirk Nowitzkinak nem sokan jósoltak nagy jövőt az NBA-ben, amikor 1998-ban megérkezett Dallasba Würzburgból. A mindig keményen dolgozó, csupa szív erőcsatár viszont megreformálta posztját és a liga történetének egyik legjobbjává nőtte ki magát.

The Sports Fan Journal

1978 igazán különleges és nagy hatású év volt a német sportéletben. Ezt persze akkor még nem tudhatták a németek, de két jövőbeli szupersztár látta meg a napvilágot tíz nap eltéréssel az év júniusában, két olyan figura, akik később hatalmas hatást gyakoroltak a német nemzet labdarúgására és kosárlabda-kultúrájára egyaránt. Az előbbi persze talán nagyobb tettnek tűnik egy olyan tradicionális futballnemzet esetében, amely szó szerint él és hal a labdarúgásért, de Miroslav Klosénak így is egy személyben sikerült megtestesítenie a német futball újjászületését a kétezres évek elején.

S hogy mit adott Dirk Nowitzki a németeknek? Nos, ez a kedves óriás nemes egyszerűséggel felrajzolta Németországot a világ kosárlabda-térképére. Persze benne volt a levegőben - no, meg a génekben -, hogy tehetséges sportoló lesz egyszer belőle belőle, édesanyja profi kosárlabdázóként, édesapja pedig kézilabdázóként kereste a kenyerét. A nyurga würzburgi fiú eleinte édesapja nyomdokain lépdelve a kézilabdát próbálgatta, de belekóstolt a teniszbe is, mielőtt a helyi kosárcsapatban találta meg igazán önmagát. Ekkor már együtt dolgozott a korábbi NBA-játékos és egyébként matematikával és fizikával foglalkozó csodabogár trénerrel, Holger Geschwindnerrel, aki 1993-ban fedezte fel Nowitzki különleges kosaras képességeit.

"Most el kell döntened, hogy a világ legjobbjai ellen akarsz kosárlabdázni, vagy megelégszel a helyi hős szerepével Németországban. Ha az utóbbit választod, akkor azonnal be kell fejeznünk a közös munkát, mert azt már senki sem akadályozhatja meg. De ha a legjobbak ellen akarsz játszani, akkor napi szinten kell tovább dolgoznunk"

- mondta Gschwindner Nowitzkinak egy év közös munka után, Nowitzki pedig gyorsan döntött. A furcsa páros egészen szokatlan módszerekkel fejlesztette a feltörekvő kosaras technikáját, a jobb lábmunka érdekében vívtak, az erőnlét fejlesztését nem súlyok emelgetésével, sokkal inkább ökölvívással és evezéssel érték el, a mozgáskoordináció fejlesztéséért pedig a trambulinon való ugrálás és a tánc voltak a felelősek. Mindemellet az együtt töltött évek során számítógépes elemzések segítségével dolgozták ki Nowitzki tökéletes dobását, a védjegyévé váló fadeawayt. Ez egy olyan speciális dobásfajta, amikor a játékos a védőjével szemben áll, majd hátrafelé ugrik el és kissé hanyatt dőlve engedi el a labdát.

"Ha ugyanazt csinálod, mint a többiek, nem törsz ki innen. Arra százezren képesek. Olyat kell tudnod, amilyet senki más"

A Bleacher Report később azt írta, Kareem Abdul-Jabbar horogdobása után Nowitzki fadeaway-e az NBA történetének második legnagyszerűbb dobása. Nowitzki szerencséjére azért nemcsak ebben volt kiemelkedő, Rick Carlisle, aki hosszú évekig volt a trénere Dallasban úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy egy személyben alakította át a játékot és hozott változást szemléletével az Egyesült Államokba és a Maverickshez.


Dirk Nowitzkit az NBA történetének negyedik német játékosaként az 1998-as játékosbörze kilencedik választásaként vitte el a Milwaukee Bucks, ám azonnal el is cserélte Dallasba - a csereügylet egyik résztvevőjeként akkor érkezett Texasba egy bizonyos Steve Nash is -, s ezzel Nowitzki hosszútávú otthonra talált. Azzal, hogy idén decemberben egy hosszú sérülést követően visszatérhetett a parkettre és elkezdte 21. NBA-szezonját is dallasi színekben, megdöntötte Kobe Bryant korábbi csúcsát az egy franchise színeiben eltöltött idények számát illetően - a Lakers legendája húsz évet húzott le Los Angelesben.

Nowitzki valóban megreformálta az erőcsatár pozíció fogalmát az Egyesült Államokban, hiszen nemcsak közelről, de távolról is nagyon jól dobott, mindemellett kiváló csapatjátékosként funkcionált, így nem kellett neki túlságosan sok idő ahhoz, hogy a franchise arca legyen. Pályafutása során 14 alkalommal választották be az NBA All-Star csapatába, négyszer került be az NBA legjobb ötösébe, a koronát pedig a 2010/2011-es idényben tette fel karrierjére, amikor kisebb meglepetésre megszerezte első és mindmáig utolsó NBA-bajnoki címét a Mavericks-szel az akkor már a LeBron James, Dwayne Wade, Chris Bosh nagy hármassal felálló Miami Heat elleni fináléban. Nem mellesleg Nowitzkit választották meg a nagydöntő legértékesebb játékosának, de ilyen címből jutott neki alapszakaszt követően is.

Pályafutása során 31510 pontig jutott az NBA-ben, csak olyan legendák előzik meg az örökös ranglistán, mint Kareem Abdul-Jabbar, Karl Melone, Kobe Bryant, LeBron James és Michael Jordan. Holger Geschwindner a helyszínen élte át és könnyezte meg harmincezredik pontját, ez pedig alighanem mindennél nagyobb elismerés volt Nowitzki számára. A német klasszis hatodik játékosként lépte át az 50 ezer játékpercet a ligában, de tagja annak a szűk elitnek is, amely tagjainak sikerült egy szezonon belül elérni mezőnyből az 50, a triplavonal mögül a 40, a büntetővonalról pedig a 90 százalékos dobó hatékonyságot.


Nowitzki egy mérkőzéssel az idei NBA alapszakasz vége előtt jelentette be hivatalosan azt, amit már mindenki sejtett: az ligában eltöltött huszonegy év után felhagy az aktív sporttal. Németországban olyan legendás sportolókkal emlegetik egy lapon a nevét, mint Michael Schumacher, Boris Becker, vagy éppen Franz Beckenbauer, de a Die Welt egyenesen azt vetette fel, hogy nem ő-e minden idők legjobb német sportolója. Könnyen lehet, de nemcsak sportemberi nagysága miatt lesz biztosan tagja a Hírességek Csarnokának és fog kapni előbb vagy utóbb - de inkább előbb - szobrot Dallasban. A Business Insider becslései szerint pályafutása során 194 millió dollárról mondott le szerződéshosszabbíátsai során, hogy ezzel is elősegítse a Dallas Mavericks fejlődését, mindemellett hatalmas szerepet vállal a közösségben, kórházakban látogat meg gyerekeket, alapítványával pedig napról napra igyekszik tenni valami jót a dallasi emberekért.

Az nem nagyon lehet kérdés, hogy Dirk Nowitzki az NBA történetének egyik legnagyobb hatású európai játékosaként vonul vissza, de talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ő minden idők legjobb európai kosárlabdázója, aki megfordult az NBA-ben. Hiányozni fog az NBA-ből.

(A cikk forrása: Nemzeti Sport)

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/71279/pics/lead_800x600.jpg
Dallas Mavericks,Dirk Nowitzki,kosárlabda,NBA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?