Blogolj!

Sic transit gloria mundi Tampa Bay Lightning

Dorogi László

A Tampa Bay Lightning játékosai úgy fognak végigvonulni Florida utcáin, mint Cersei Lannister a Trónok Harcában. Minden hatalmuktól és büszkeségüktől megfosztva, megszégyenítve és megalázva.

Fotó: nhl.com

Ha valaki azt mondja nekem az NHL playoff kezdete előtt, hogy az a Tampa Bay Lightning, amelyik beállította az 1995/1996-os Detroit Red Wings 62 győzelemből álló alapszakasz-rekordját, amelynek legjobb pontgyárosa a 128 egységig jutó Nyikita Kucserov csak egymaga kábé négy-öt all-time csúcsot adott át a múltnak és amely oly magabiztos és agresszív hokival rukkolt elő a szezonban még meccset sem nyer a rájátszásba az utolsóként kvalifikáló, nyolcadik kiemelt Columbus Blue Jackets ellen, biztosan körberöhögöm.

Az amerikai major sportok kegyetlen humorérzékkel megáldott istenei viszont ismét lecsaptak egy rekordhalmozó alapszakasz-győztesre, ahogy ezt megtették már korábban néhányszor a történelemben. 2007-ben a New England Patriots egyetlen lépésre volt attól az NFL-ben, hogy veretlenül nyerje meg a Lombardi-trófeát, miután 16-0-s mérleggel zárta az alapszakaszt, ám a 42. Super Bowlon a New York Giants szertefoszlatta álmaikat. A Golden State Warriors a 2015/2016-os idényben megdöntötte az 1995/1996-os Chicago Bulls, addig megdönthetetlennek tűnő 72-10-es alapszakasz rekordját, ám a 73 győzelem mit sem ért, a nagydöntőben a LeBron James vezette Cleveland Cavaliers 4-3-ra győzte Steph Curryéket, méghozzá 3-1-es hátrányból.

A már korábban említett 1995/1996-os Detroit Red Wings sem ülhetett fel az NHL trónjára, a nyugati döntőben 4-2-es összesítéssel buktak el a Coloradóval szemben, de az a csúfság még velük sem esett meg, ami az örökkévalóságig és még annál is tovább fog szégyenfoltként éktelenkedni a Tampa Bay Lightning becsületén.

A Bolts pontosan úgy kezdte a playoffot, ahogy azt el lehet várni egy ligaelsőtől, egy harmad alatt három gólt rámolt a Blue Jackets kapujába a párharc első mérkőzésén és végtelenül magabiztosan vezetett. Hogy akkor és ott mi történt, ami ennyire megroppantotta a gárdát, talán senki sem tudja, de onnantól kezdve a Columbus módszeresen és fokozatosan vette el a Lightning egész szezonban meggyőző játékát és gyakorlatilag egy lefegyverzett csecsemő szintjére süllyesztette vissza a komplett floridai bagázst.

Az NHL-ben 1986 óta osztják ki a Presidents` Trophyt az alapszakasz győztesének, de arra korábban még soha nem volt példa, hogy az Elnöki Trófea birtokosát a playoff első körében kisöpörjék. A Presidents` Trophy bevezetése előtti időkben is 1938-ig kell visszamennünk, hogy találjunk egy olyan alapszakasz győztest, aki aztán a rájátszásban ugyanannyi meccset nyert, mint én most itt a laptop előtt, szóval írd és mondd, az észak-amerikai hokiligában 81 éve nem sikerült senkinek annyira leégetnie magát, mint a Tampa Bay Lihgtningnak.

Persze, ne csökkentsük a Columbus érdemeit, John Tortorella vezetőedző jókora leckét adott fel egykori csapatának, amellyel történetesen 2004-ben meg is nyerte a Stanley Kupát, s egy ilyen domináns párharc után ugyan ki kérdőjelezné meg, hogy a Blue Jackets jogosan jelentkezett be a trónkövetelők közé. Az ohiói gárda az alapszakasz utolsó nyolc mérkőzésével együtt 11-1-es mérleggel abszolválta legutóbbi 12 mérkőzését, a kulcsjátékosok, akiket tulajdonképpen azért hoztak a gárdához, hogy esélyt nyissanak a bajnoki címre mind jól teljesítenek. A rájátszásban korábban gólt sem szerző Matt Duchane hét ponttal zárta a Tampa elleni párharcot, Szergej Bobrovszki 106 védést mutatott be, de napestig lehetne sorolni a Columbusban jól teljesítő játékosokat.

A Lightning szezonja tíz nap alatt omlott össze, lesz min gondolkoznia a floridaia vezetőségnek. A Columbus pedig várja ellenfelét a Boston-Toronto párharcból, de jó néhány nap pihenőt kiharcoltak maguknak ezzel a söpréssel. Ja és némi adalék: a Columbus fennállása során először nyert rájátszás-párharcot. Sic transit gloria mundi Tampa Bay Lightning.

https://amerikaisportok.blogstar.hu/./pages/amerikaisportok/contents/blog/71527/pics/lead_800x600.jpg
Columbus Blue Jackets,NHL,rájátszás,Tampa Bay Lightning
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?